Κινδυνεύει και το αποχετευτικό δίκτυο Σταυρού Βρασνών;;;

αποχέτευσηΤο έργο κατασκευής εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών των οικισμών Σταυρού και Βρασνών του Δήμου Βόλβης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ.ΠΕΡ.ΑΑ). Το Ε. Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Έλλειψη χρημάτων… στάση έργων στους δήμους

Η ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο να μείνουν πολλά έργα ημιτελή αλλά και να καταπέσουν οι ρήτρες με τριπλή ζημιά για το Δημόσιο, το οποίο θα κληθεί να επιστρέψει χρήματα στην Ε.Ε.

Σήμα SOS για τα έργα του ΕΣΠΑ εκπέμπουν δεκάδες δήμοι, καθώς με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό εργολήπτριες εταιρίες προχωρούν σε διακοπή των έργων που εκτελούν αφού έχουν μήνες να δουν το χρώμα του χρήματος.

Έχει σταματήσει η εκτέλεση των έργων των δήμων και γενικότερα των έργων όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ γίνεται η πιστοποίηση των εκτελεσθεισών εργασιών των έργων, οι αρμόδιες διαχειριστικές αρχές δεν δίνουν την εντολή πληρωμής αυτών ή δεν υλοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι εκδοθείσες εντολές, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων. Λόγω της αδυναμίας αυτής τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιριών αποφάσισαν ότι τα μέλη τους θα διακόπτουν την εκτέλεση των έργων και ήδη ανακοινώνονται διακοπές εκτελούμενων έργων σε πολλούς δήμους.

«Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εταιριών που ασκούν το μόνο δικαίωμα το οποίο έχουν: να διακόπτουν τις εργασίες και στη συνέχεια να κινήσουν τις διαδικασίες διάλυσης των συμβάσεων, με υπαιτιότητα του κράτους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο για τις υποδομές στην Αθήνα.

«Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα – εφόσον η ασφυκτική κατάσταση συνεχιστεί – θα σταματήσουν και τα ελάχιστα έργα που εκτελούνται ανά τη χώρα, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Έτσι, θα μείνουν διάσπαρτα ημιτελή έργα, ενώ όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα απενταχθούν αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015 (οπότε λήγει το χρονικό περιθώριο του ΕΣΠΑ), με συνέπεια να πρέπει να επιστραφούν στα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για τα μισοτελειωμένα έργα», εξήγησε ο κ. Αθουσάκης.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2016

«Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί τον κίνδυνο κατάπτωσης των ρητρών λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των Δήμων προς τους αναδόχους, τις οποίες θα χρειαστεί τελικά να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων θα οδηγήσει στη μη ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 31.12.2015 που λήγει η χρονική διάρκεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007–2013, με συνέπεια όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από Κοινοτικούς πόρους τα έργα, αλλά να ζητήσει η Ε.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών», σημείωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γ. Πατούλης.

Για τους λόγους αυτούς το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση (εστάλη επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη) «να δοθεί εντολή αποδέσμευσης των πόρων που χρηματοδοτούν τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής στενότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με την εισροή των οφειλομένων από την Ε.Ε. ποσών για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007–2013» .

Στην περίπτωση που στην παρούσα φάση αυτό είναι αδύνατο, το ΔΣ της ΚΕΔΕ θεωρεί «απαραίτητο να ζητηθεί άμεσα από την Ε.Ε. η παράταση της ολοκλήρωσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2016 και στη συνέχεια η ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τους συλλογικούς φορείς των εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την παράταση των συναφθεισών συμβάσεων και τη ρύθμιση των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν από την αναγκαστική παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των έργων».

Το πρόβλημα δεν αφορά ορισμένες κατηγορίες έργων, αλλά διαπιστώνουμε ότι είναι γενικευμένο. Θέτοντας το πρόβλημα ακούμε διάφορες δικαιολογίες ή… σιωπή. Στην πράξη, άλλα συμβαίνουν.

* Στον λογαριασμό κάθε έργου δεν υπάρχει η αντίστοιχη πίστωση.

* Οι Διαχειριστικές Αρχές, για να αναφερθούμε στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, ως διά μαγείας, προχωρούν τους λογαριασμούς των εκτελεσμένων εργασιών όλο και με μεγαλύτερη καθυστέρηση, κι έτσι καθυστερημένα φτάνουν οι λογαριασμοί στο υπουργείο Οικονομίας, όπου προστίθεται μια επιπλέον καθυστέρηση, πριν εγκριθεί η κατανομή, υπογραφούν οι αποφάσεις και σταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος προς εκτέλεση.

* Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως διαπιστώσαμε τους τελευταίους μήνες, δεν εκτελεί τις αποφάσεις που λαμβάνει από το υπουργείο Οικονομίας, ή τις εκτελεί επιλεκτικά. Η απάντηση που δόθηκε δημόσια αναφέρει ότι η τράπεζα «εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

* Από τον Αύγουστο του 2014 προστέθηκε αιφνιδίως ένα ακόμη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τις κατασκευαστικές εταιρίες. Με διάταξη νόμου για μια σειρά συνεχιζόμενων έργων, περίπου 1.000 σε όλη τη χώρα (αποχετευτικά, ύδρευσης, ΧΑ∆Α, βιολογικών καθαρισμών κ.α.) που αντιπροσωπεύουν το 70% των πληρωμών, αναιρέθηκε η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ από τις αρχές, ανεξάρτητα αν αυτό προβλεπόταν από τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί και παρόλο που οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις καταβάλλουν κανονικά ΦΠΑ σε προμηθευτές, υπεργολάβους κλπ. Με την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, όχι μόνο άλλαξαν ουσιαστικά οι όροι ανάληψης του έργου, αλλά δεσμεύτηκαν τεράστια ποσά των εργοληπτών, αφού είναι ευρύτερα γνωστό ότι η επιστροφή ΦΠΑ καθυστερεί επί χρόνια.

Με τα δεδομένα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις έχουν μεταβληθεί αναγκαστικά σε οιονεί δανειστές του κράτους, έχουν «στεγνώσει» οικονομικά, αδυνατούν πλέον να πληρώσουν μισθούς, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και προμηθευτές, υπεργολάβους».

Του Γιώργου Μακρή

eleftheria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

six − 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.