Συνέντευξη του Δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Στόχος η ανάδειξη της λίμνης Βόλβης

Στην προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλη την έκταση του δήμου Βόλβης στοχεύει πλέον η δημοτική Αρχή καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα σκοπός είναι να γίνει ο δήμος προορισμός city break για την κοντινή Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σε ποιους τομείς στοχεύει η δημοτική Αρχή, οδεύοντας ήδη προς το πρώτο πεντάμηνο της νέας θητείας;

“Προχωρούμε μπροστά σε δυο βασικές κατευθύνσεις: βελτίωση της καθημερινότητας και υλοποίηση μακρόπνοων στόχων. Με το τέλος του 2023 επιτύχαμε την παροχή άφθονου πόσιμου νερού και στους 38 οικισμούς του δήμου, μαζί με την λειτουργία led φωτιστικών σε όλους τους δημόσιους χώρους. Συνεχίζουμε με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων: αποχετευτικό δίκτυο – βιολογικός σταθμός Βρασνών – Σταυρού και αντίστοιχες παρεμβάσεις στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης κ.ά. Παράλληλα, τρέχουμε τις διαδικασίες για νέο πολιτιστικό κέντρο, δημοτικό κολυμβητήριο και πρόγραμμα αναπλάσεων σε όλους τους οικισμούς.”

Περιβάλλον και ιστορία

“Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι έχουν εθνικό αποτύπωμα στους άξονες περιβάλλον και ιστορία. Η ανάδειξη του δεύτερου μεγαλύτερου υγροβιότοπου της Ελλάδας, της λίμνης Βόλβης, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ήδη αναπτύξαμε ναυταθλητικές δράσεις σε συνεργασία με ιστιοπλοϊκούς ομίλους της Θεσσαλονίκης και προχωρούμε σε ολοκληρωμένο σχέδιο οικοτουριστικής ανάπτυξης. Δεύτερος στόχος, είναι να γίνει επισκέψιμο το Κάστρο της Ρεντίνας, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της χώρας, που αποκάλυψε ο αείμνηστος Νικόλαος Μουτσόπουλος. Ως δήμος Βόλβης έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες ανάδειξης του και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, ελπίζουμε ότι σύντομα η πατρίδα μας θα αποκτήσει ένα ακόμα σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο. Και τα δυο αυτά έργα, όχι μόνο θα προβάλουν το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου μας, αλλά ευρύτερα θα φωτίσουν εντός κι εκτός Ελλάδας, δυο εξαιρετικής σημασίας ελληνικά τοπόσημα.”

Είναι ο τουρισμός προτεραιότητα για τον δήμο Βόλβης;

“Η δική μας βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός, καθώς οι ακτές του Στρυμονικού προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, ενώ χιλιάδες είναι και οι παραθεριστικές κατοικίες σε Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά και Σταυρό. Η διαρκώς αυξανόμενη τουριστική παρουσία δεν είναι τυχαία. Είναι προϊόν στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζουμε διατηρώντας αδιαλείπτως οκτώ Γαλάζιες Σημαίες, διαρκή παρουσία σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, συνεργασία με δήμους εκτός Ελλάδας. Ως μελλοντικό στόχο, βάζουμε την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλη την έκταση του δήμου μας, ως προορισμού city break για την κοντινή μας Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ανάδειξη της λίμνης Βόλβης (τόπος προορισμού σχολικών εκδρομών) και του Κάστρου της Ρεντίνας θα ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.”

Πρόσφατα ο δήμος ενεπλάκη – μέσω εργαζομένων του – σε περιστατικό, για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη, υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Τι απαντάτε;

“Η μαζική συμμετοχή δήμου, εθελοντών κατοίκων και φορέων σε πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές εκστρατείες προστασίας του περιβάλλοντος, η πρωτοπόρα εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης και οι αγώνες που έχουμε δώσει στο παρελθόν για την διαφύλαξη της λίμνης Βόλβης αποδεικνύουν διαχρονικά και έμπρακτα την ευαισθησία μας στα περιβαλλοντικά θέματα. Ήταν ένα ατυχές γεγονός που δεν περιείχε υποβάθμιση περιβάλλοντος καθώς αφορούσε φυτικά υπολείμματα (χόρτα και κλαδιά). Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε καθαρούς και ελεύθερους τους δημόσιους χώρους, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.”

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 + 16 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.