Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ζητάει ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης

Σάββας  ΑναστασιάδηςΠροκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια , αποθήκες, στάβλους, αλλά και εποχικές καλλιέργειες , βαμβάκια, θερμοκηπιακές καλλιέργειες  οπωροκηπευτικών  κ.α. αναφέρει ο Βουλευτής στην Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα.  Οι αγρότες αυτοί που είναι μεροκαματιάρηδες και με μεγάλο αγώνα προσπαθούν να σταθούν όρθιοι  θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αποκατάσταση των καταστροφών και χίλιες δύο υποχρεώσεις ( ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, λογαριασμούς ΔΕΗ κ.α.)

Ο κ. Αναστασιάδης που βρίσκεται πολύ συχνά με αγρότες της περιοχής του και γνωρίζει όλα αυτά που αντιμετωπίζουν , προτείνει στους Υπουργούς  Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  μία σειρά από μέτρα που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν τους πληγέντες.

ΕΡΩΤΗΣΗ-5471/12-12-2014

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
1. Οικονομικών
2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Κύριοι Υπουργοί,

– Το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή , ύπαιθρο, του Ν. Θεσσαλονίκης, όπως και σε όλη τη Χώρα, εξ΄αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές έως και καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και οικογενειακές ή επαγγελματικές υποδομές.

– Συγκεκριμένα:

– Προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια , αποθήκες, στάβλους, αλλά και εποχικές καλλιέργειες , βαμβάκια, θερμοκηπιακές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών κ.α.

– Επειδή οι πληγέντες, κυρίως αγρότες, το επόμενο άμεσο διάστημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες αποκατάστασης των καταστροφών.

– Επειδή κατά κανόνα είναι άνθρωποι μεροκαματιάρηδες , που με μεγάλο αγώνα προσπαθούν να σταθούν όρθιοι.

– Επειδή η οποιαδήποτε αποζημίωση από την Πολιτεία θα καθυστερήσει μήνες.

– Επειδή οι Βαμβακοπαραγωγοί δεν συγκόμισαν όλη την παραγωγή τους και δεν συμπλήρωσαν τα κιλά που χρειάζονται για την συνδεδεμένη αποζημίωση.

– Επειδή οι εποχικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες καταστράφηκαν και χάνουν την περίοδο συγκομιδής.
– Προτείνεται:

– Για όσους κατοίκους των ως άνω περιοχών έχουν καταγραφεί ζημίες και αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κακοκαιρία να ληφθεί μέριμνα ως εξής:

– Α) Να παραταθεί η καταβολή της δόσης του ΕΝΦΙΑ για έξη μήνες για όσους οφείλουν.

– Β) Να παραταθεί η καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ,
για το Β΄ εξάμηνο του 2014, επίσης για ένα εξάμηνο

– Γ) Να υπάρχει ευελιξία αποπληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ

– Δ) Τέλος να ληφθεί από την Πολιτεία κάθε μέτρο που θα διευκολύνει και θα ανακουφίσει τους πληγέντες.

Μετά τα παραπάνω:
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Εάν προτίθεσθε να αναλάβετε άμεσα τα παραπάνω και άλλα μέτρα που θα στηρίξουν τους πληγέντες;
2. Εάν προτίθεσθε να προχωρήσετε στην πληρωμή της συνδεδεμένης αποζημίωσης για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς που δεν συμπλήρωσαν τα απαραίτητα κιλά.

ο ερωτών
Παρασκευή 12η Δεκεμβρίου 2014

Σάββας Αναστασιάδης

1 thought on “Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ζητάει ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης

  1. Επειδή όλα τα παραπάνω που αναφέρθησαν στην επερώτηση σας οφείλονται στον οικονομικό στραγγαλισμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Κυβέρνηση, λόγο μείωσης των κονδυλίων προς τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα την διακοπή της διάθεσης κονδυλίων από τις Δημοτικές Αρχές για επισκευή η κατασκευή των απαραιτήτων έργων υποδομών για την προστασία των δημοτών επιβάλλεται: Για όσους κατοίκους των ως άνω περιοχών έχουν καταγραφεί ζημίες και αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κακοκαιρία να ληφθεί μέριμνα ως εξής:

    Α) Να απαλλαγούν από την καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες.

    Β) Να παραταθεί η καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, για το Β΄ εξάμηνο του 2014, επίσης για ένα εξάμηνο, και αν διαπιστωθεί να παραταθεί για 12 μήνες, έως να βεβαιωθεί η ικανότητα καταβολής εισφορών των υπόχρεων.

    Γ) Να υπάρχει ευελιξία αποπληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δόσεις.

    Δ) Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί, χωρίς κωλυσιεργίες και δίχως να φορολογηθούν τα καταβληθέντα ποσά, τα οποία δεν πρέπει να είναι υποδεέστερα της μέσης τιμής των παραχθέντων προϊόντων.

    Ε) Άμεση ενίσχυση των Οικονομικά Ασθενέστερων ομάδων, συνταξιούχων, πολυτέκνων,μονογαμικών οικογενειών, Ανέργων κλπ.

    ΣΤ) Τέλος να ληφθεί από την Πολιτεία κάθε μέτρο που θα διευκολύνει και θα ανακουφίσει τους πληγέντες.

    Ζ) Να διατεθούν από την κεντρική Κυβέρνηση άμεσα κονδύλια για την επισκευή των κατεστραμμένων οδών στους διάφορους οικισμούς, χωρίς να αναγκαστούν οι Δήμοι σε οικονομική εξόντωση λόγω των δαπανών της επισκευής τους, στους οποίους είστε οι αυτουργοί του εγκλήματος, ψηφίζοντας σύσσωμοι όλοι σας ανεξαιρέτως πολιτικής και κομματικής ταυτότητας τις νομοθετικές ρυθμίσεις που καταδίκασαν τους Δήμους σε μαρασμό….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.