Οι Δημότες Βόλβης θα πληρώσουν το σκάνδαλο των 60.000.000 ;
Ο Δήμος και οι δημότες της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα κληθούν να πληρώσουν τα 17,9 εκατομμύρια ευρώ, που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία στη διάρκεια της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Η διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών, με έγγραφό της, απέρριψε το αίτημα που είχε υποβληθεί από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο ζητούνταν τα ποσά της υπεξαίρεσης να μην επιβαρύνουν τον κεντρικό Δήμο.
Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, κατόπιν πρότασης του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη” και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, το δημοτικό συμβούλιο καλούσε την κυβέρνηση να ανακληθούν οι ΚΥΑ “συμψηφισμού οφειλών του Δήμου προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία” και να αρθούν τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία πρακρατούνταν πόροι.
Το αίτημα, που διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, απορρίπτει, με έγγραφό της, η διεύθυνση Οικονομικών του ΥΠΕΣ.
Ο κ. Μηταφίδης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της υπόθεσης, υπογραμμίζει πως “η κλοπή δεν είναι οφειλή” και απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς ρωτάει “γιατί δεν προχωρούν σε θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της άδικης και παράνομης αυτής οικονομικής αφαίμαξης του Δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης;” και αν “έχουν διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπόλογους της υπεξαίρεσης”.
Υπόθεση Βόλβης
Βλέποντας λοιπόν τα δεδομένα της συγκεκριμένης υπόθεσης και τα δρώμενα των τελευταίων ημερών, γεννιόνται κάποια εύλογα ερωτήματα. Τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση του σκανδάλου επέκτασης των σχεδίων πόλεως των πρώην Δήμων Αρέθουσας και Εγνατίας και εκκρεμεί μία δικαστική απόφαση περί καταβολής ενός προστίμου της τάξεως 60 εκατομμυρίων ευρώ;
Είναι η γνωστή “υπόθεση Βόλβης”, όπως κωδικοποιημένα αποκαλείται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δύο υπαίτιοι συγκεκριμένοι δήμοι, Εγνατίας και Αρέθουσας έχουν ενταχθεί μετά το 2011 στο Δήμο Βόλβης.
Το συγκεκριμένο πρόστιμο των 50,000 ευρώ την ημέρα άρχισε να μετράει από τις 27 Οκτωβρίου 2011 και επιπλέον, όσο δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπάρχει ο κίνδυνος με νέα απόφασή του, για το ότι δεν εφαρμόζεται, να προκύψουν νέα ακόμη πιο υπέρογκα πρόστιμα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί μελετών.
Ο Δήμος Βόλβης, ως κληρονόμος των δύο πρώην Δήμων Αρέθουσας και Εγνατίας, επιδιώκει να χρεωθεί η παρανομία στην Πολεοδομία Θεσσαλονίκης που χειρίστηκε το θέμα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στον οποίο πλέον ανήκει η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη πληρωμής ενός τόσο μεγάλου προστίμου, επιδιώκει να χρεωθεί η παρανομία στον Δήμο Βόλβης.
Φυσικά κάποιοι θα αναρωτηθούν….
-Οι Δήμαρχοι και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων που ψήφισαν και υπέγραψαν τις συμπληρωματικές συμβάσεις, δεν γνώριζαν ότι είναι παράνομες;
Απάντηση …
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι όταν ψήφιζαν και υπέγραφαν τις συμπληρωματικές συμβάσεις, δεν γνώριζαν, δηλαδή, δεν είχαν νομικούς συμβούλους τόσο καταρτισμένους ώστε να τους πληροφορήσουν ότι ο Ελληνικός νόμος, είναι ανίσχυρος έναντι της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όταν το πληροφορήθηκαν, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τι έκαναν; Την πάπια!
Η «κληρονομιά» λοιπόν του Δήμου Βόλβης, περιέχει προβλήματα που αναδύουν πολύ μεγάλη οσμή, με υπερβολικά μεγάλες επιπτώσεις, οικονομικές, αναπτυξιακές κ.α. που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχή διαχείρισή τους, ακόμη και για το μέγεθος του νέου Δήμου Βόλβης.
Είναι ένα σκάνδαλο υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων, ένα πρόβλημα του οποίου η διαχείριση και ακόμη περισσότερο η οριστική επίλυσή του, υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διοίκησης ενός δήμου όπως είναι ο Δήμος Βόλβης (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, διοικητική δομή).
Συνεπώς σήμερα ο Δήμος Βόλβης, κινδυνεύει να καταστεί οφειλέτης 60 εκατομμυρίων ευρώ που συνεχώς προσαυξάνονται, κινδυνεύει να καταστεί τελεσίδικα οφειλέτης και να υποχρεωθεί να πληρώσει ένα τόσο υπέρογκο ποσό σχετικά με τις οικονομικές του δυνατότητες και πάνω απ όλα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.
Γιατί περί αυτού πρόκειται, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τους ΟΤΑ της χώρας, δεδομένου του ότι οι προϋπολογισμοί τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστο ισοσκελισμένοι ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ και κάθε έλλειμμα που προκύπτει, συνεπάγεται την άμεση κάλυψή του από τους αναμενόμενους πόρους των επόμενων χρήσεων, τακτικούς ή έκτακτους.
Πως είναι δυνατό να προγραμματίσεις δαπάνες για κάθε είδους έργο, όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατασχεθούν οι πόροι λόγω οφειλών;
Πόσο λοιπόν διατεθειμένοι και σε τι κατάσταση οικονομικής δυνατότητας, εν μέσω μιας τόσο δύσκολης οικονομικής κρίσης, είναι οι δημότες του Δήμου Βόλβης, να υποστούν μια έκτακτη αύξηση των τελών και εισφορών για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του Δήμου;
Πόσο διατεθειμένοι και σε τι κατάσταση οικονομικής δυνατότητας είναι οι Δημότες του Δήμου Βόλβης, ώστε να αποτρέψουν, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, μια ενδεχόμενη χρεοκοπία;
Είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη τους, ενώ τα πρόσωπα που έχουν ατομική ευθύνη δεν θα κληθούν να πληρώσουν;
Και εδώ έρχεται η απάντηση στο κείμενο που είχαμε δημοσιεύσει με τίτλο Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 60.000.000 ευρώ, κύριοι;
Μήπως οι Δημότες του Δήμου Βόλβης κληθούν να πληρώσουν τα 60.000.000 – τις αμαρτίες των πρώην Δημάρχων Εγνατίας – Αρέθουσας στην υπόθεση Βόλβης έχοντας την μοίρα των Δημοτών Θεσσαλονίκης που απ ότι διαφαίνεται, θα κληθούν να πληρώσουν τα 17,9 εκατομμύρια ευρώ της υπόθεσης Παπαγεωργόπουλου;
Εν αναμονή αγαπημένοι μου Δημότες, εν αναμονή και καλού- κακού, κρατήστε και κάνα Ευρουλάκι στην άκρη…. θα χρειαστεί απ ότι φαίνεται…
volvipress