Ορεινό Καταφύγιο Σκεπαστού: Επένδυση, Επισκευή, ή Εγκατάλειψη;
Πριν από λίγες μέρες, στην γιορτή των Γερόντων, είχαμε την τιμή, δύο από τα μέλη της συντακτικής ομάδας του volvipress.gr, να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε προσωπικά με την νυν πρόεδρο του Συλλόγου Σκεπαστού “Η Ανατολική Ρωμυλία” κα Δημητρίου Ελένη, με την ταμία κα Κυρκωτάκη Κική, καθώς και με την πρώην πρόεδρο κα Αθανασιάδου Χρυσή. Θέμα συζήτησης ήταν το Ορεινό καταφύγιο στην θέση Προφήτη Ηλία της πρώην κοινότητας Σκεπαστού.
Το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί το 1999 και σκοπός του ήταν να γίνει κτίριο υποδοχής και φιλοξενίας των ορεινών επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Κατασκευάστηκε μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας LEADER και συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ιδίους πόρους της κοινότητας Σκεπαστού).
Δυστυχώς το κτίριο αυτό δεν λειτούργησε ποτέ, με ευθύνη του Δήμου Αρέθουσας στον οποίο περιήλθε η διαχείρισή του μετά την συνένωση των πρώην κοινοτήτων. Δεν αξιοποιήθηκε σε μια κατεύθυνση ανάπτυξης του ορεινού και περιηγητικού τουρισμού, διότι ο Δήμος δεν είχε ποτέ, αντιληφθεί την σημασία και την σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών.
Το Ορεινό Καταφύγιο αυτό μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ορεινός, περιηγητικός, φυσιολατρικός, αιωροπτερισμός κ.τ.λ
Ο σύλλογος Σκεπαστού το 2006 και το 2009, είχε κάνει αίτηση παραχώρησης χρήσης και λειτουργίας του Καταφυγίου προς το τότε ΔΣ του δήμου Αρέθουσας και στην τότε δήμαρχο κα Βασιλειάδου Άννα η οποία σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης. Το αίτημα δεν απαντήθηκε ποτέ.
Σήμερα το εν λόγω κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και βλάβες, χωρίς κανένας μέχρι σήμερα να έχει αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό. Το κτίριο αρχικά λεηλατήθηκε, δηλαδή κλάπηκαν κρεβάτια, στρώματα, έπιπλα, σόμπες, γεννήτρια κλπ και μετά άρχισαν να το χρησιμοποιούν ως μαντρί οι βοσκοί. Σήμερα για να επισκευαστεί απαιτούνται αρκετά χρήματα. Πολιτικός μηχανικός που επισκεύθηκε το κτίριο πρόσφατα είπε πως αν αφεθεί κι άλλο στην τύχη του θα καταρρεύσει.
Υπάρχει πρόταση, εκτός των άλλων, για να αξιοποιηθεί το καταφύγιο σαν κατασκηνωτικο κέντρο προσκόπων. Είναι ιδανικό για αυτόν τον σκοπό γιατί έχει ανοιχτούς και ίσιους χώρους έξω, όπου μπορούν να στηθούν μεγάλες σκηνές. Επίσης μπορούν να κοιμηθούν άνετα μέσα στο καταφύγιο, στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν 5-6 διπλά κρεβάτια κάτω και άλλα τόσα επάνω (είναι διώροφο). Αν διαφημιστεί κατάλληλα θα υπάρξει και οικονομικό όφελος και θα αναβαθμιστεί και η περιοχή.
Στην συζήτηση, εντελώς τυχαία (είχε έρθει για την γιορτή) πήρε μέρος και ο Δήμαρχος Βόλβης κος Διαμαντής Λιάμας. Υποσχέθηκε ότι θα δει το θέμα της επισκευής και εξοπλισμού, μέσω προγραμμάτων χρηματοδότης, αλλά το κυριότερο ερώτημα της συζήτησης ήταν το ποιος θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία του.
Δύο πράγματα απομένουν. 1) Να βρεθεί η πηγή χρηματοδότησης για την επισκευή και τον εξοπλισμό του καταφυγίου, πράγμα για το οποίο ήδη εργάζεται υπάλληλος του δήμου Βόλβης και 2) Να βρεθεί ο φορέας ή οι φορείς διαχείρισης και συντήρησης του κτιρίου. Πιστεύουμε πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό γιατί υπάρχει η θέληση, από τον Δήμαρχο, από το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Σκεπαστού αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Θα επανέλθουμε σύντομα.
Αποστολή Φωτογραφιών και ορισμένες διευκρινήσεις- προτάσεις: Σαράπης Σταύρος