Συζήτηση-συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ο.Π.Α.Π δήμου Βόλβης κ. Κωνσταντινάκη Αθανάσιο

ΝάσοςΗ προγραμματισμένη συνάντηση μας με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΠ του Δήμου Βόλβης κ. Νάσο Κωνσταντινάκη, είχε κανονιστεί να γίνει σε κάποιο ήσυχο μέρος, αλλά τελικά προτιμήσαμε να τον συναντήσουμε στο παραδοσιακό, τοπικό Τσιπουράδικο ‘’ΤΑΞΥΔΙΑ’’ στον Σταυρό, γνωστό για τους υπέροχους μεζέδες του.

Ήταν μία συνέντευξη –κουβέντα όχι μόνο σε πολιτιστικά θέματα, αλλά γενικά εφ όλης της ύλης, μια και ο κ. Κωνσταντινάκης είναι άνθρωπος που κινείται σε όλη την επικράτεια του Δήμου Βόλβης, αλλά και λόγο της ιδιότητας του ως πρόεδρος του ΟΠΑΠ, έχει και άμεση επαφή και με τον Δήμαρχο κ. Διαμαντή Λιάμα.

Κατ αρχήν κ. Κωνσταντινάκη θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και χαίρομαι που γνωρίζω από κοντά τους πραγματικούς διαχειριστές του Volvipress.gr, μια και ακούγονταν διάφορα.

Γνωρίζουμε ότι προσπαθείτε να προάγετε και να προβάλλετε τον εθελοντισμό σε όλο τον Δήμο Βόλβης, βοηθώντας τον Χρήστο Γκολιδάκη ο οποίος είναι ο πρωτεργάτης του Εθελοντισμού στην επικράτεια του Δήμου. Η ανταπόκριση του κόσμου, είναι αναμενόμενη – θετική, αφήνοντας σας ικανοποιημένους, ή θα θέλατε μεγαλύτερη συμμετοχή;

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα που είχαμε κάνει και έχουμε πράγματι έναν πολύ καλό σύμμαχο. Φυσικά θα θέλαμε ο κόσμος να μην βλέπει τον εθελοντισμό ως αγγαρεία, αλλά ως προσφορά για τον τόπο του, το μέρος που ζει, στον εαυτό του, στο παιδί του, στην καθημερινότητα του και αυτό να γίνει και το κίνητρο για την συμμετοχή του στα δρώμενα του Δήμου.

Το Volvipress.gr, πάντα στεκόταν και στέκεται δίπλα, όχι μόνο στον επίσημο ΟΠΑΠ αλλά και σε όλους τους Συλλόγους του Δήμου Βόλβης, δίνοντας τους έτσι ένα βήμα προβολής. Ποιες είναι οι σκέψεις σας, αλλά και του επίσημου Δήμου Βόλβης, για την προβολή των Δραστηριοτήτων στο μέλλον;

Ζήτησα από όλους τους Συλλόγους εγγράφως σε 10 μέρες να μου υποβάλλουν τυχόν αξιόλογες προτάσεις για εκδηλώσεις που έχουν να προτείνουν, για την δημιουργία ενός Πολιτιστικού οδηγού, που θα εμπλουτίσει με δραστηριότητες το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλβης.

Υπάρχουν πολλοί στην επικράτεια του Δήμου Βόλβης που κατηγορούν τον ΟΠΑΠ ότι εστιάζεται στην δημιουργία δραστηριοτήτων μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου τι λέτε γι αυτό;

Γνωρίζετε πώς όταν θέλουμε να ζητήσουμε από κάποιο ‘’επώνυμο’’ καλλιτέχνη να εμφανιστεί σε μία προσπάθεια προσέλκυσης του κόσμου οι απαιτήσεις των καλλιτεχνών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Αν τέτοια εκδήλωση πραγματοποιείτο για παράδειγμα σε άλλη τοποθεσία πλην της παραθαλάσσιας , θα έπρεπε ουσιαστικά να ‘’επιδοτήσουμε’’ το εισιτήριο, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά, τα οποία δεν διαθέτουμε. Η λογική μας είναι ότι τους θερινούς μήνες στις παραθαλάσσιες περιοχές υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τουριστών που μπορούν πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου κάνοντας έτσι απόσβεση ουσιαστικά, παρέχοντας και οικονομικό όφελος, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να στηρίξουμε τους τοπικούς συλλόγους και τις εκδηλώσεις τους, λειτουργώντας ουσιαστικά ανταποδοτικά.

Είναι γνωστό ότι ο κόσμος ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τίποτε και αυτό ισχύει παντού.

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και δραστήριοι άνθρωποι, όμως πώς θα γίνει να ενωθούν όλοι αυτοί, να ανταμώσουν; Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι το πότε θα καταλάβει ο κόσμος να γίνει επιτέλους ένα, ένα κοινωνικό σύνολο το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρον για τον τόπο του, για τον συνάνθρωπο του, για την προσφορά στον τόπο του.

Αν προσέξετε το σήμα (logo) του Volvipress.gr έχει έναν Λύκο που ουρλιάζει. Καλεί την υπόλοιπη αγέλη σε συσπείρωση, να γίνει ομάδα ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην δυσκολία των καιρών.

Υπάρχουν άνθρωποι σε όλους τους συνδυασμούς, ικανοί να δώσουν και να προσφέρουν. Για να γίνει κάτι θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως τι πιστεύει ο καθένας. Θα πρέπει να έχουμε ως γνώμονα μόνο το καλό του τόπου. Ελπίζω να σας έχουμε συμπαραστάτες στο έργο μας.

Το Volvipress.gr πάντοτε στήριζε και στηρίζει την όποια θετική προσπάθεια που γίνεται από οποιονδήποτε φορέα είτε στον πολιτισμό, είτε στα δημοτικά θέματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του Δημότη. Οι συνεργάτες σας ενστερνίζονται τον ζήλο σας, την όρεξη σας;

Εγώ έχω στην ζωή μου πάθος με την δουλειά. Δουλεύω πάρα πολλές ώρες μια και πιστεύω πώς μέσα από την επίμονη προσπάθεια έρχεται το αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως χρειάζεσαι και συνεργάτες γι’ αυτό. Αν οι συνεργάτες σου δεν είναι οι κατάλληλοι, είναι πολύ δύσκολο το έργο σου.
Η αλήθεια είναι πώς με τους συνεργάτες μου οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις και διαφόρων ιδεολογικών πεποιθήσεων, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και λειτουργούμε σε παρεΐστικο στυλ, πράγμα που φανερώνει ανθρώπους με όρεξη και θέληση, που ενδιαφέρονται να προσφέρουν έργο στην Τοπική Κοινωνία και σε όλους τους Δημότες .

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ, ως συνεισφορά στον κρατικό κορβανά, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το μέλλων των Δήμων, αλλά και των δυνατοτήτων τους, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους και ειδικά στον τομέα του Πολιτισμού, ο οποίος θεωρείται κάτι μη απόλυτα αναγκαίο;

Η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα χτυπήσει όλους τους Δήμους της χώρας. Ο ΟΠΑΠ, λαμβάνει μία μηνιαία επιχορήγηση. Το 90% του ποσού αυτού είναι η μισθοδοσία και περισσεύει ένα μικρό ποσό κάθε μήνα. Παράλληλα, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάφερε να έχει μικρό αποθεματικό που με τα βίας καλύπτει τις βασικές λειτουργικές ανάγκες μας. Αν αυτή τη στιγμή απαιτηθεί η άνευ όρων παράδοση των αποθεματικών από τους δημάρχους, ώστε να αποδοθούν στην κεντρική εξουσία, τότε απλά δεν μας μένει να πούμε πάρτα, πάρε και τα κλειδιά και έχουμε τελειώσει.
Παράλληλα η ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφαιρεί από το ταμείο του Δήμου Βόλβης το ποσό 2,8 εκατ. Ευρώ. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποθεματικά, υπάρχουν αποθεματικά σε κωδικούς, δημοπρατημένα σε κάποια έργα, και όπως είναι αντιληπτό, θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα στην εκτέλεση όλων των έργων αν γίνει η ‘’απαλλοτρίωση’’ των χρημάτων αυτών.

Γνωρίζοντας ότι οι στενοί συνεργάτες του Δημάρχου δείχνουν αδιαφορία στα θέματα που απασχολούν τις τοπικές τους κοινότητες, μεταφέραμε το θέμα που αφορά το Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου, που εγκατέλειψε η ΒΙΟΤΕΡ σε άθλια κατάσταση, στον ίδιο τον Δήμαρχο και μας ξάφνιασε η πρόσκληση του ιδίου να τον επισκεφτούμε στο Δημαρχείο για να δούμε το θέμα με την ησυχία μας, και τι μπορεί να κάνει ο Δήμος.

Πραγματικά είχα μιλήσει με τον Δήμαρχο για το συγκεκριμένο θέμα και ήταν πολύ θετικός, μια και θα δοθεί μία λύση στο θέμα της χρήσης και της φροντίδας του ακινήτου. Η χρήση του ως εντευκτήριο για τους ηλικιωμένους, ουσιαστικά θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα και ο Δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας είναι υπέρμαχος αυτής της κίνησης και υλοποίησης της πρότασης, με όποιον τρόπο μπορέσει να βοηθήσει ο επίσημος Δήμος.

Πώς καταφέρνετε να συνδυάσετε τους χρόνους σας, δηλώνοντας την παρουσία σας, σε όλα τα πολιτιστικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην επικράτεια του Δήμου Βόλβης;

Παράδειγμα, στην τελευταία εκδήλωση που έγινε στο Σκεπαστό για τους ηλικιωμένους, όπως γνωρίζετε μια και ήσασταν παρόντες, παρευρέθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος. Την ίδια ημέρα υπήρχαν εκδηλώσεις και στην Μεγάλη Βόλβη. Δεν είναι εφικτό να είμαι παντού ταυτόχρονα. Γι’ αυτό απαιτείται συνεργασία όλων των πολιτιστικών συλλόγων, για να φέρουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο πραγματικά θα είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών αλλά και υπέρ των τοπικών Συλλόγων.

Καταλαβαίνουμε τι λέτε, μάλιστα στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με την πρώην πρόεδρο του Π.Σ Σκεπαστού, με το θέμα του ορεινού καταφυγίου, το είχαμε προτείνει και αυτό, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στον αγώνα τους.

Στο θέμα του ορεινού καταφυγίου, δεν μπορεί να υπάρξει λύση, αν δεν υπάρξει συνεργασία, συλλόγων και Δήμου. Θα πρέπει να υποβληθεί στον Δήμο μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα μπορέσει να διασφαλίσει, ότι δεν θα υπάρξει άλλη μία σπατάλη χρημάτων χωρίς σκοπό. Πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο αξιοποίησης. Δεν αρκεί να δαπανώνται χρήματα σε έργα, έτσι απλά για να γίνονται. Δεν έχει νόημα να φτιάχνεις έργα, αλλά πρέπει και να τα διατηρείς εν λειτουργία, χρηστικά, αξιοποιήσιμα.

Εκ μέρους του Volvipress.gr ασκείται κριτική, και θα ασκείται, πλην όμως μέσα στο πλαίσιο του ώριμου διαλόγου και εποικοδομητικής κριτικής.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος δεν έχει πρόβλημα με την κριτική, την επιζητεί την κριτική, αλλά όχι υβριστική κριτική όπως γίνεται από κάποιους γραφικούς και ευτυχώς περιθωριοποιημένους. Ο Διαμαντής είναι πρώτα απ όλα φίλος μου και μετά Δήμαρχος ή πολιτικός.

Γίνονται κινήσεις εκ μέρους του Δημάρχου, ο οποίες είναι τουλάχιστον αν όχι ακατανόητες, τουλάχιστον περιττές τουλάχιστον για εμάς. Όπως η “σύσταση ομάδας εργασίας για την “Υπόθεση Βόλβης”.

Δεν το ξέρω το θέμα με λεπτομέρειες. Κάτι αποσπασματικά έχω διαβάσει και ξέρω ότι το έχει επωμιστεί ο νυν Δήμος Βόλβης ως προίκα λόγο Καλλικράτη, από τον πρώην Δήμο Εγνατίας και Αρέθουσας. Εμπλέκεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Βόλβης, η Πολεοδομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μπάχαλο γενικά…

Σας συνιστούμε να μπείτε στο Volvipress.gr να διαβάσετε  όλη την ιστορία από την αρχή, μέχρι το σημείο που βρίσκεται η εξέλιξη της. Η άποψη μας είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί και δυστυχώς, το ότι ο Δήμαρχος συνεχίζει να τους έχει συνεργάτες του, αμαυρώνει και την δική του εικόνα.

Θα ξαναπώ αυτό που λέω πάντα. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε αιρετός είμαι. Είμαι ένας άνθρωπος πείτε με τρελό, πείτε με ρομαντικό, που θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Μου έχει ανατεθεί ένας ρόλος και θέλω να αφήσω πίσω μου έργα, τα οποία θα είναι ουσιαστικά και υποδομής, τα οποία θα τα συνεχίσει και θα τα εξελίξει αυτός που θα έρθει μετά από μένα. Θυσιάζεις χρόνο, φίλους, οικογένεια και ο κόσμος επειδή δεν γνωρίζει τι γίνεται και ποια είναι η πραγματικότητα, σχολιάζει αρνητικά οτιδήποτε δει.
Σε αυτούς τους μήνες της θητείας μου στον ΟΠΑΠ έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογα άτομα που στηρίζουν τους συλλόγους και τα σωματεία εθελοντικά , κρατώντας ζωντανή την αθλητική και πολιτιστική παράδοση του τόπου.
Πολιτισμός είναι να στηρίζουμε τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και τις δραστηριότητες τους, όπως και στον αθλητισμό , πρέπει να στηρίζουμε τα τοπικά αθλητικά σωματεία.
Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις μεγάλου προϋπολογισμού , δαπανώντας μεγάλα ποσά, την στιγμή που δίπλα μας υπάρχουν συνδημότες μας σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Κάπου εδώ τελείωσε η συζήτηση μας με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και παιδείας (ΟΠΑΠ) του Δήμου Βόλβης κ. Κωνσταντινάκη Αθανάσιο. Σε λίγες μέρες ελπίζουμε ότι θα έχει το χρόνο για να συζητήσουμε γύρω από τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Δήμου Βόλβης…

Σημείωση: Όσες λέξεις είναι υπογραμμισμένες οδηγούν σε άλλες σχετικές με το θέμα σελίδες. Κάντε κλικ για καλύτερη ενημέρωση.

volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.