Στα Λαγκαδίκια τα βρήκαν όλα καλά. Το Βαγιοχώρι τους έπεφτε μακριά;

lagkadikia1Επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή του Ο.Η.Ε. και του Αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στα Λαγκαδίκια

Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κ. Filippo Grandi και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

Ο Ύπατος Αρμοστής συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. στην Ευρώπη κ. Vincent Cochetel και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του κέντρου φιλοξενίας και τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της λειτουργίας του.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά μαζί με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκαδικίων Γιάννη Πετρίδη συζήτησαν με τον κ. Grandi ζητήματα για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του κέντρου στα Λαγκαδίκια, προτάσσοντας θέματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας, αλλά και της συνέχισης της καλής συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης προσφύγων και κατοίκων του οικισμού.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε ωστόσο να μεταφέρει και τον προβληματισμό του Δήμου Λαγκαδά για τα πρόσφατα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στον γειτονικό οικισμό του Αγίου Βασιλείου, ζητώντας εντατικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο όλων των προσφύγων που φιλοξενούνται στα κέντρα που εδρεύουν εντός και στα όρια του Δήμου μας.

Ο κ. Grandi έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοξενία των κατοίκων και την καλή συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. με το Τοπικό Συμβούλιο Λαγκαδικίων και τον Δήμο Λαγκαδά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η δεκτικότητα και η καλή τους φιλοξενία αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ευρώπη”.

Μετά το τέλος της επίσκεψης του Ύπατου Αρμοστή, ακολούθησε σύσκεψη του Δημάρχου Λαγκαδά με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Δημαρχείο.

Στη συνάντηση που επίσης συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βασιλείου Θανάσης Χατζηχρήστου, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τόσο στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια όσο και του χώρου που λειτουργεί στο εργοστάσιο Sinatex μεταξύ Αγίου Βασιλείου και Καβαλαρίου.

Ο κ. Καραγιάννης ζήτησε από τον κ. Μουζάλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Υπουργείου του για την ορθολογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και την άμεση κατάργηση του κέντρου φιλοξενίας στο εργοστάσιο Sinatex, καθώς κατά γενική ομολογία δεν αποτελεί χώρο κατάλληλο για τη σωστή και ασφαλή φιλοξενία προσφύγων. Επιπρόσθετα τόνισε ότι, κατόπιν της καταγραφής των κρουσμάτων ελονοσίας στον οικισμό του Αγίου Βασιλείου, πρέπει να ενισχυθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ζήτησε επίσης να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργείου για την ελαχιστοποίηση του αριθμού των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας των Λαγκαδικίων, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει όλα τα παραπάνω αιτήματα του Δήμου Λαγκαδά.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά τόνισε στον Υπουργό ότι αναμένει άμεσα θετική ανταπόκριση τόσο του δικού του Υπουργείου όσο και του Υπουργείου Υγείας στα κατεπείγοντα αιτήματα του Δήμου μας για τον εντατικό ιατρικό έλεγχο και την αποφυγή περεταίρω μετάδοσης της νόσου, καθώς και για την ενίσχυση των δομών υγείας στην περιοχή μας. Παράλληλα του επέδωσε αντίγραφα των σχετικών επιστολών από 6/4/2016 και 17/6/2016 προς το Υπουργείο Υγείας για την Ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου και την ενίσχυση του σταθμού ΕΚΑΒ που λειτουργεί στην πόλη του Λαγκαδά.

Δελτίο τύπου δήμου Λαγκαδά

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.