Τα πρώτα προσφυγόπουλα σε Σχολείο και του Προφήτη Δήμου Βόλβης

prosfiges-sxoleioΣε τέσσερις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης ξεκινούν απογευματινά μαθήματα τα πρώτα από τα προσφυγόπουλα, που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας του νομού και μάλιστα από την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για σχολεία (τάξεις δημοτικών και γυμνασίων), που εδρεύουν στους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Βόλβης.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα προσφυγόπουλα που θα μπουν στις τάξεις από την ερχόμενη Δευτέρα είναι από τα κέντρα φιλοξενίας στο Δερβένι και στα Λαγκαδίκια, είναι όλα εμβολιασμένα (όπως προέβλεπε άλλωστε και η σχετική εγκύκλιος της κυβέρνησης) και θα ακολουθήσουν τα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, ο εμβολιασμός των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα.

Τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας του Δερβενίου θα πηγαίνουν στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στο 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης. Τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας των Λαγκαδικίων θα πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη και στο Γυμνάσιο Κορώνειας.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να παραμένουν σε ισχύ. Δηλαδή ότι θα υπάρξει διασπορά (ισόρροπη κατανομή ανά δήμο) των μαθητών – προσφύγων σε σχολεία γειτονικών δήμων από εκείνους στους οποίους λειτουργούν δομές φιλοξενίας, ότι δε θα χρησιμοποιηθούν σχολεία με ολοήμερα τμήματα και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) κι ότι όσα προσφυγόπουλα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης θα έχουν προηγουμένως περάσει από τους απαιτούμενους εμβολιασμούς.

Ένα ζητούμενο είναι η μεταφορά των παιδιών από τα κέντρα στα σχολεία και πίσω. Θέμα το οποίο θα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι τη Δευτέρα, αφού μετά το μεσημέρι θα πρέπει να αρχίσει η μεταφορά εκατοντάδων παιδιών και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις.

Λύση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, θα δώσει η επιλογή των 20 συντονιστών για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης, ενός για κάθε κέντρο φιλοξενίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100 αιτήσεις για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων και γίνεται η αξιολόγησή τους. Κάθε συντονιστής σε κάθε κέντρο θα αναλάβει την ευθύνη για την κατανομή των μαθητών – προσφύγων σε σχολείο, για τη μεταφορά τους, αλλά και για τη διαχείριση των κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος. Επίσης, θα αναλάβει και την ευθύνη για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, που θα εκπαιδεύονται κυρίως εντός των κέντρων φιλοξενίας.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.