Μετά την απομάκρυση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

GRINIAΣτις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι που κατήλθαν στον εκλογικό στίβο, διαπίστωσαν πως χωρίς τις ενδοπαραταξιακές συμμαχίες, δύσκολα μπορεί να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος. Κι αυτό γιατί οι «καλλικράτειοι» δήμοι έγιναν πολύ μεγάλοι και όσοι δε συνέπραξαν σε συμμαχίες είδαν άλλους συνυποψηφίους τους να τους υποσκελίζουν και να τους αφήνουν πολλές φορές εκτός των εδράνων των δημοτικών συμβουλίων.

Βεβαίως, στην εκλογική διαδικασία πολλές φορές δεν τηρούνται οι κανόνες ευγενείας. Ιδιαίτερα από τους υποψηφίους των παρατάξεων που διαγκωνίζονται για την πρωτιά. Γιατί καθένας θέλει να εκλεγεί με την παράταξη που θα κερδίσει την πρωτιά.

Κάθε δημοτικός σύμβουλος με την πλειοψηφούσα παράταξη έχει αρκετά συν, όταν καταφέρει να εκλεγεί. Υπάρχει η θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, οι θέσεις των αντιδημάρχων, αλλά και των εντεταλμένων συμβούλων, των προέδρων των διάφορων κοινωφελών υπηρεσιών του κάθε δήμου και πολλών άλλων θέσεων. Οι περισσότερες από αυτές είναι αμειβόμενες. Αλλά δεν είναι μόνον η χρηματική αποζημίωση που ενδεχομένως θα πάρει κάποιος δημοτικός σύμβουλος. Η θέση που καταλαμβάνει και η αξία που έχει αυτή σε σχέση με τους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και διεθνές, κάνουν την εκλογή ιδιαίτερα ελκυστική.

Γι’ αυτό και οι σταυροδοσίες σε δυάδες μεταξύ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων παίρνουν χαρακτηριστικά εμφύλιου πολέμου. Ομως, όταν καθίσουν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και αρχίσει το μοίρασμα των θέσεων από το δήμαρχο, τα πράγματα αρχίζουν να ομαλοποιούνται. Μπορεί να υπάρχουν γκρίνιες, αλλά η εναλλαγή στις θέσεις που είναι προνόμιο του δημάρχου δημιουργεί σε πολλούς την ελπίδα ότι στον επόμενο ανασχηματισμό ίσως να είναι αυτοί που θα πάρουν κάποια νέα θέση. Κι έτσι, καταλαγιάζουν τα πάθη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπου και οι συμμαχίες ενδεχομένως να υποχωρούν, να δημιουργούνται νέες και πάει λέγοντας. Η εξουσία πολλές φορές ενώνει και άλλες φορές φθείρει. Και ο λαός σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ψηφίζει και εκλέγει αυτούς που θέλει να τον εκπροσωπήσουν. Μετά την απομάκρυση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.