Δήμος, πυρκαγιές και καθαρισμοί…
Μπορεί ο καιρός να κάνει κόλπα, το καλοκαίρι όμως έρχεται ακάθεκτο και μαζί του όλα τα καλά και τα κακά.
Φυσικά αξιοποιούμε πλήρως όλα τα καλά, πλην όμως φροντίζουμε να περιορίζουμε όσο γίνεται τα κακά. Και το χειρότερο, όπως γίνεται αντιληπτό εύκολα, είναι ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, ο οποίος φέτος έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς ο καιρός ευνόησε τη βλάστηση και το χορτάρι τραβάει την ανηφόρα.
Αφορμή για το κείμενο αυτό είναι η πρωινή διαμαρτυρία αναγνώστη ο οποίος διαπιστώνει ότι πιάσαμε Ιούνιο αλλά ο δήμος έχει αφήσει στην τύχη τους οικόπεδα, όπου «το κλαρί έχει φτάσεις τις ελιές», όπως μας έλεγε.
Δίπλα σε κατοικημένες περιοχές η συγκέντρωση καύσιμης ύλης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να λαχταρήσουν οι άνθρωποι. Το ερώτημα που έθεσε είναι απλό και ουσιαστικό: «Τι μπορεί να γίνει με τα οικόπεδα»;
Και πραγματικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθεί κάποιος την υποτίμηση του προβλήματος από έναν φορέα ο οποίος οφείλει κατά νόμο να καλέσει τους δημότες να καθαρίσουν οικόπεδα και χωράφια, καθιστώντας τους υπεύθυνους για ό,τι συμβεί και απειλώντας με καθαρισμό από τον ίδιο και χρέωση του ιδιοκτήτη.
Περιγράψαμε όλο το τυπικό για να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για κριτική στον αέρα, αλλά για ουσιαστική υποχρέωση την οποία έχει ο δήμος προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες. Υπάρχουν σημεία που το χορτάρι όχι μόνον δημιουργεί εικόνα απαξίας αλλά και κινδύνους.
Ξεκινώντας από τη δική του υποχρέωση, ο δήμος οφείλει να καλέσει με κάθε τρόπο τους πολίτες να καθαρίσουν οικόπεδα και χωράφια, με ιδιαίτερο βάρος και προτεραιότητα για αυτά που βρίσκονται σε επαφή με οικισμούς. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ κάποιος για να αντιληφθεί ότι γενικώς έχουμε την τύχη μαζί μας αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα γίνεται αιωνίως.
Τόσα χρόνια ο κάθε δήμος θα έπρεπε να έχει πλήρη κατάλογο ιδιοκτησιών και ιδιοκτητών ώστε η ειδοποίηση να γίνεται προσωπικά και πριν από την έναρξη της θερμοπυρικής περιόδου, όπως επίσης και ο έλεγχος για το ποιοι και κατά πόσο έχουν προβεί στους αναγκαίους καθαρισμούς.
Βεβαίως η ανάγκη καθαρισμών δεν περιορίζεται στα οικόπεδα και τα κτήματα. Θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι αποτελεί υποχρέωση όλων καθώς η πείρα δείχνει ότι η πυρκαγιά με λίγο αέρα επεκτείνεται ταχύτατα και κατατρώει εκτάσεις με πρώτη ύλη τα χορτάρια που μένουν στα οικόπεδα. Το ίδιο συμβαίνει με τη βλάστηση στους δρόμους, στις άκρες των οποίων πολλές φορές ορθώνονται λόφοι από κλαριά οι οποίοι αποτελούν και το πλέον πρόσφορο μέσο για την επέκταση της πυρκαγιάς, ακόμη και αν το εύρος του δρόμου γενικά δεν θα το επέτρεπε.
Χωρίς πολλά πολλά, ο δήμος οφείλει να αναλάβει δράση τώρα, και δημόσια και κατ’ ιδίαν με τους ιδιοκτήτες, για το καλύτερο δυνατό αντιπυρικό αποτέλεσμα.
Νικ.
Τι ακριβώς εννοεί ο συντάκτης με το παραπάνω άρθρο; Σε ποιον ακριβώς απευθύνεται;
Αντιλαμβάνομαι μια μετατόπιση ευθύνης από τον πολίτη, δηλαδή από εμάς όλους, τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, προς τον Δήμο. Για ποιον ακριβώς λόγο; Υπάρχει κάποιος που έχει δικαίωμα να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει ότι πρέπει να έχει καθαρό το οικόπεδό του; Ο Δήμος απλά έχει την υποχρέωση πέρα από τον καθαρισμό των δημοτικων εκτάσεων, να δεχτεί την επώνυμη καταγγελία κάποιου δημότη για τον γείτονά του που αδιαφορεί για την ασφάλεια του συνόλου και να προχωρήσει σε ενέργειές του. Συγκεκριμένα να καλέσει τον παραβάτη και ανεύθυνο Συνδημότη να συμμορφωθεί ως προς τα όσα επιβάλει ο Νόμος και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα λίγων ημερών, υποχρεούται να το καθαρίσει με τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά ταυτόχρονα να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ίσο με 0,5 € /τ.μ. στο σύνολο του οικοπέδου και το σημαντικότερο να του υποβάλει μήνυση για παράβαση του άρθρου 433 του Π.Κ. με ότι συνέπειες ακολουθούν. Αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε από τις υπηρεσίες του Δήμου, είναι η ισονομία. Να τηρήσει στο ακέραιο την ισότητα και να ολοκληρώσει τις ενέργειές του ως προς τις υποχρεώσεις του. Συμφωνούμε πως η περίοδος είναι επικίνδυνη, αλλά θα διαφωνήσουμε ως προς το ότι μέχρι τώρα είμαστε τυχεροί. Έχουν γίνει άλματα σε ότι αφορά την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών στην περιοχή μας. Οι εποχές που ο καθένας έκανε ότι ήθελε, όποιος κι αν ήταν, έχουν περάσει χωρίς γυρισμό. Αυτό δεν οφείλεται σε καμία θεά και σε κανέναν καλό άνεμο. Ας δείξουμε όλοι το πόσο υπεύθυνοι είμαστε ως πολίτες σε ότι λέμε και σε ότι κάνουμε.
Δεν κατάλαβα την παρέμβαση σας κύριε. Λέμε κάτι διαφορετικό? Στο μόνο που διαφωνούμε είναι ότι εγώ γράφω “Τόσα χρόνια ο κάθε δήμος θα έπρεπε να έχει πλήρη κατάλογο ιδιοκτησιών και ιδιοκτητών” ενώ εσείς θέλετε τους δημότες ρουφιάνους (και μάλιστα επώνυμους). Δηλαδή να σκοτωθούν οι γείτονες μεταξύ τους και φυσικά δεν το αναφέρει πουθενά αυτό ο νόμος. Αλλά και έτσι να μην είναι υπάρχουν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένα οικόπεδα που τους ιδιοκτήτες τους μόνο ο δήμος μπορεί να τους γνωρίζει.
Και επειδή επικαλείστε νόμους ας διαβάσουμε και τα παρακάτω.
Σύμφωνα με την περίπτωση 26. του άρθρου 94 του Ν. 3852/10, στις αρμοδιότητες των Δήμων περιλαμβάνεται η μέριμνα- σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις- για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.
(Στις αρμοδιότητες των Δήμων λοιπόν περιλαμβάνεται η μέριμνα και όχι στους πολίτες)
Το άσχετο δε άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα που γράφετε αναφέρει: Mε κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτή τη βλάβη, σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού.
Ας δούμε και την διαδικασία
Βήματα επιβολής προστίμου
1.Διαπίστωση της αρμόδιας υπηρεσίας (π.χ. δ/νσης πρασίνου ή πολιτικής προστασίας κλπ) του δήμου, σχετικά με την ανάγκη καθαρισμού του οικοπέδου.
2.Έγγραφο προς τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ώστε να προβεί σε άμεσο καθαρισμό, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, στο οποίο θα επισημαίνονται και οι κυρώσεις που θα έχει εάν δε συμμορφωθεί.
3.Έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, που περιγράφει τη σχετική παράβαση.
4.Απόφαση Δημάρχου (ή του αρμόδιου αντιδημάρχου) για την επιβολή προστίμου.
5.Έκθεση του αρμοδίου τμήματος (πχ δ/νσης πρασίνου ή πολιτικής προστασίας κλπ) με την οποία θα προσδιορίζεται η σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό.
6.Βεβαίωση των ανωτέρω ποσών (προστίμου και δαπάνης για τον καθαρισμό) εις βάρος του ιδιοκτήτη του οικοπέδου.
Τέλος απλά για ενημέρωση μας μπορείτε να αναφέρεται τα άλματα που έχουν γίνει?
Αναφορικά όμως με τις κοινόχρηστες εκτάσεις – δημοτικές που βρίσκονται στις εισόδους των χωριών, γιατί να μην τιμωρείται ο εν λόγο εκάστοτε αντιδήμαρχος – υπεύθυνος καθαριότητας για την παράλειψη του να κόψει τα χόρτα – να τις καθαρίσει?
Η μήπως πρέπει και ο δημότης να καταγγέλει τον δήμο επειδή δεν κάνει σωστά την δουλειά του?
Αναφορικά με τα 100 μέτρα – είναι ηλίθιο, φυσικά, μιας και το οικόπεδο του διπλανού μπορεί να εμπίπτει στα 100 μέτρα, και να μην τα κόβει, όμως δεν μπορεί να γίνει παραβίαση της ιδιοκτησίας του, αλλά μπορούν να τα ελέγχουν τα σαίνια της υπηρεσίας καθαριότητας η πρασίνου, η κάποιος έμμισθος, που είναι αραχτός στο γραφείο του να τα καταγράφει και να πράττει ανάλογα ο Δήμος….
Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει κάποιος αγράμματος δικηγόρος αγαπητέ συμπολίτη των δυτικών προαστίων. Είναι ανούσιος ο διάλογος με ανθρώπους σαν εσας που όλα τα γνωρίζουν όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν. Από αστειότητα καταντά επικίνδυνη γελοιότητα η ημιμάθεια. Υπάρχουν οι αρμόδιοι που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που αναζητά πληροφορίες. Σίγουρα η παραπληροφόρηση που συνεχίζετε τε να δίνετε απλόχερα, μόνο ζημία μπορεί να προκαλέσει. Η αγωνία σας να αποδείξετε πως ο Δήμος Βόλβης επρόκειτο να καταστραφεί μετά το μέγα λάθος που κάνανε οι Δημότες του να μην εκλέξουν τους θεοφώτιστους και γιατί όχι θεόσταλτους σωτήρες από το υπερπέραν, ξεπερνάει κάθε προσδοκία λογικής αντίδρασης και προσπάθειας κατανόησης του μεγάλου πόνου σας. Αν το αίσθημα της λύπης μπορούσε να μετατραπεί σε εκλογική δύναμη, θα κυβερνούσατε τον τόπο.
Τα 100 μέτρα και η παραβίαση ιδιοκτησίας, με τελειώσανε ως άνθρωπο. Έχω πεθάνει στα γέλια, χτυπιέμαι εδώ και ώρες. Συνέχισε έτσι και θα ξεπεράσεις τον Σεφερλή.
Μίλησε κανείς….?
Υ.Γ
Απλέ Δημότη, ντάξει του έχεις αποδείξει ότι του είσαι καλός και πιστός , το έχει καταλάβει…μην κουράζεσαι…
Το βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι γι’ αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει.
Πλάτων 427 – 347 Π.Χ , Φιλόσοφος.