Ψώρα και ανεμοβλογιά εκδηλώθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας

psoraΜέσα σε μόλις μία εβδομάδα δηλώθηκαν συνολικά 30 νέα περιστατικά με υποψία ψώρας από άτυπο χώρο φιλοξενίας

Ψώρα, ηπατίτιδα Α και ανεμοβλογιά είναι οι κύριες ασθένειες που εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στα 51 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα τα κρούσματα ψώρας παρουσιάζουν αύξηση, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα δηλώθηκαν συνολικά 30 νέα περιστατικά με υποψία ψώρας από άτυπο χώρο φιλοξενίας. Ήδη δόθηκαν συστάσεις και λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση των περιστατικών και του περιβάλλοντός τους. Επιπλέον δηλώθηκαν δεκαέξι σποραδικά περιστατικά υποψίας ψώρας από διάφορα κέντρα φιλοξενίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το χρονικό διάστημα από 24 έως και 30 Οκτωβρίου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας.

Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή.

Η ψώρα μεταδίδεται σχεδόν πάντα από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή. Μπορεί να είναι ένα παιδί, ένας φίλος ή άλλο μέλος της οικογένειας. Το θηλυκό άκαρι ελκύεται από τη θερμότητα και την οσμή του δέρματος, σκάβει μια σήραγγα μέσα στην οποία εναποθέτει τα αυγά του και παράγει εκκρίσεις που προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Οι νύμφες εκκολάπτονται από τα αυγά, προχωράνε στην επιφάνεια του δέρματος και ενηλικιώνονται μέσα σ’ αυτό. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 20 ημέρες κι έτσι μπορεί να περάσει και ένας μήνα μέχρι ένα άτομο που έχει «κολλήσει» να αρχίσει να έχει κνησμό. Χωρίς ξενιστή μπορεί να ζήσει από 5 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αντιθέτως στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί επί περίπου ένα μήνα και μπορούν να βαδίσουν σε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι τα συμπτώματα της ψώρας μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

Η θεραπεία γίνεται συνήθως µε τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων.

Εάν ο κνησµός επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από δύο-τέσσερις εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας.

Εξάλλου σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου δηλώθηκαν και περιστατικά του συνδρόμου «ίκτερος με οξεία έναρξη» από ένα κέντρο φιλοξενίας. Η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι ήταν κρούσματα οξείας ηπατίτιδας Α, για τα οποία ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, που λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα επιτήρησης σε σημεία προσφύγων, δηλώθηκε ένα περιστατικό ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας.

Επίσης δηλώθηκε ένα περιστατικό του συνδρόμου «εκδηλώσεις παράλυσης με οξεία έναρξη», για το οποίο η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για κάκωση προσωπικού νεύρου.

Κρούσματα ανεμοβλογιάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου δηλώθηκαν και 47 περιστατικά ανεμοβλογιάς από το σύνολο των κέντρων φιλοξενίας, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν παιδιά (43 ασθενείς με ηλικία μικρότερη των 15 ετών).

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η ανεμοβλογιά είναι κατά κανόνα ήπια νόσος στην παιδική ηλικία, ενώ σε πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός των παιδιών (όπως στις χώρες προέλευσης όσων διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας) εκδηλώνεται ως «παιδική ασθένεια» με επιδημίες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς η ανεμοβλογιά είναι μία γνωστή παιδική ασθένεια και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις συνθήκες υγιεινής στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εξάλλου την ίδια εβδομάδα δεν δηλώθηκαν κανένα περιστατικό ελονοσίας (με θετικό ταχύ τεστ), υποψίας διφθερίτιδας (αναπνευστικής ή δερματικής), μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας αλλά ούτε και αιμορραγικές εκδηλώσεις με πυρετό, σήψη ή σοκ (σηπτικό άγνωστης αιτιολογίας) και θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.

Πηγή : Εφημερίδα Μακεδονία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.