Ο αρχαιολογικός τουρισμός

rentina-kastro2Γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο “Περί Αρχαιολογικού Τουρισμού” , ότι ο Αρχαιολογικός Τουρισμός θα έπρεπε να ενισχύεται, να προωθείται και να διαφημίζεται, αλλά πρωτίστως θα έπρεπε να αποτελεί θεσμό υποστηριζόμενο από τον Δήμο, τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Συνεχίζουμε σήμερα με μια ακόμη προσπάθεια -πρόταση.

Μιλάμε συχνά για τον πολιτισμικό μας πλούτο, τους αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους μας, τα θαυμαστά μνημεία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας.

Θλιβόμαστε όταν επισκεπτόμενοι άλλες χώρες  βλέπουμε ότι εκμεταλλεύονται τουριστικά τα μνημεία του δικού τους πολιτισμού και ότι σε κάποιες περιπτώσεις κατασκευάζουν θρύλους και «μνημεία» και δημιουργούν πόλους έλξης των τουριστών, όπως π.χ. συμβαίνει στη Βερόνα της Ιταλίας, την πόλη των δυο θρυλικών εραστών, όπου ο «τάφος» και το «μπαλκονάκι» της Ιουλιέτας προσελκύουν εκατομμύρια τουριστών.

Το πώς αξιοποιούμε τον δικό μας αρχαιολογικό πλούτο είναι άλλη μια… «πονεμένη ιστορία». Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία λόγω έλλειψης φυλάκων, εγκαταλελειμμένοι, αφύλακτοι και πνιγμένοι στα ξερόχορτα αρχαιολογικοί χώροι, κακοσυντηρημένοι ή αδιάβατοι δρόμοι που οδηγούν στους παραπάνω χώρους και χώροι αρχαίας λατρείας και πολιτισμού που παραμένουν ακόμα σκεπασμένοι από τόνους χώματος και… αδιαφορίας.

Ας σκεφθούμε, όμως, κάποτε και τις υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου Βόλβης, οι οποίες βιώνουν την εγκατάλειψη λόγω της μέχρι τώρα αδιαφορίας ή του επιλεκτικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι τοπικοί μας άρχοντες.

Η βιώσιμη ανάπτυξη των «ξεχασμένων» αρχαιολογικών χώρων μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.
Το πρώτο βήμα, βέβαια, είναι η πραγματοποίηση των έργων για την αποκατάσταση-ανάδειξη των χώρων και των μνημείων του πολιτισμού μας.

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η λειτουργία των χώρων του πολιτισμού μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, για να αναπτυχθεί το τουριστικό ρεύμα του πολιτιστικού και ιδιαίτερα του αρχαιολογικού τουρισμού, χρειάζεται η γνώση και το μεράκι για την προβολή των πολιτισμικών θησαυρών μας.

Η περιοχή μας, ο Δήμος Βόλβης, διαθέτει έναν πολιτισμικό πλούτο, υλικό και άυλο, με ιδιαίτερα και πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Με την κατάλληλη προβολή θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τον πολιτιστικό τουρισμό και ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό, που αποτελούν ραγδαία αναπτυσσόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

rentina-kastro

Αρχικό κείμενο : Πέτρος Θέμελης, αρχαιολόγος

http://www.emprosnet.gr

1 thoughts on “Ο αρχαιολογικός τουρισμός

  1. Σωστές σκέψεις διατυπώνει το άρθρο. Πολύ σωστά θέτει την ανάγκη έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών τόπων, αλλά υπάρχουν δυνατότητες ΑΜΕΣΗΣ αξιοποίησης και παραθέτω κάποιες ιδέες-προτάσεις.
    -Στους Θρησκευτικού χαρακτήρα τόπους (π. χ. Βήμα Αποστόλου Παύλου, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η ετήσια ή διετής διοργάνωση συναυλιών βυζαντινής μουσικής. Χρήσιμος άνθρωπος για αυτό τον στόχο μπορεί να είναι ο κ. Στέλιος Ζαχαρίου.
    -Στους αρχαιοελληνικούς ιστορικούς τόπους που έχουν μισοαναδειχθεί αλλά πνίγονται στα χόρτα και τα σκουπίδια, με την εθελοντική συμμετοχή κατοίκων γενικότερα και σχολείων, στρατιωτών επιπλέον (επιπλέον και όχι να καταλήξει αγγαρεία για μαθητές και στρατιώτες!) να καθαριστούν και να ευπρεπιστούν όσο το δυνατό και να αξιοποιηθούν ως χώροι θεατρικών παραστάσεων αρχαιοελληνικών έργων, Ελληνικής μουσικής, ημερίδων κλπ με την συμμετοχή θεατρικών και μουσικών σχημάτων της περιοχής, αλλά και από άλλες περιοχές.
    -Περιπατητικές διαδρομές αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των προϊόντων της περιοχής.
    Αυτές και άλλες καλύτερες ιδέες που μπορεί να έχουν να προτείνουν πολίτες της περιοχής αλλά και περισσότερο ειδικοί, με την πρωτοβουλία και αιγίδα του Δήμου Βόλβης που θα διαθέσει το ανθρώπινο δυναμικό του, όλα τα μέσα και τις υποδομές που διαθέτει και με σχεδιασμένο-οργανωμένο τρόπο, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων και να συμβάλλουν σε τρία πολύ σημαντικά ζητούμενα.
    1. Την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και επιπέδου της περιοχής,
    2. Την αύξηση και διαφοροποίηση του αριθμού τουριστικών επισκεπτών.
    3. Την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
    Υπάρχει δημοτική βούληση?
    Υπάρχει ενδιαφέρον από τους οικονομικούς παράγοντες της περιοχής και ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο?
    Αυτά είναι τα θεμελιώδη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην πράξη, για να μη παραμείνουν ωραία άρθρα και ευχολόγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eight + 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.