Προβλήματα στην αγροτική οδοποιία στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Ένα μόνιμο πρόβλημα αποτελούν οι αγροτικοί δρόμοι για τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης που βρίσκονται γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα, αφού πρόκειται για ένα δίκτυο επιρρεπές σε ζημιές και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, ενώ την ίδια ώρα εξυπηρετεί χιλιάδες αγρότες που μεταβαίνουν μέσω των συγκεκριμένων δρόμων στα αγροτεμάχιά τους.

Αν και η Π.Ε. Θεσσαλονίκης περικλείει το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, διαθέτει έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα που όπως είναι λογικό απασχολεί τους κατά τόπους δήμους οι οποίοι καλούνται σχεδόν καθημερινά να βγάλουν εις πέρας μια δύσκολη εξίσωση.

Χωρίς να υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη, τα μηχανήματα έργου και τα συνεργεία επτά συνολικά δήμων περιφερειακά της πόλης της Θεσσαλονίκης επισκευάζουν και διανοίγουν χιλιάδες χιλιόμετρα αγροτικού οδικού δικτύου που μπορεί να καταστραφεί την επόμενη μέρα από μια σφοδρή καταιγίδα.

Συνήθως αυτό γίνεται με ιδία μέσα, ωστόσο η καταπόνηση του ήδη σφιχτού προϋπολογισμού ενόψει και υψηλού ενεργειακού κόστους, οδηγεί τους δήμους στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας ένα… αέναο έργο όπως αποδεικνύει η καθημερινότητα.

Δήμος Βόλβης

Ο δήμος Βόλβης, ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων σε έκταση στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και η κακή χρήση του δικτύου είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα οι λόγοι που έχουν σε συνεχή εγρήγορση τα συνεργεία.

«Τρέχουμε κυριολεκτικά όλη μέρα για διανοίξεις αγροτικών οδών και συντήρηση του δικτύου, αυτό που ζητάμε από τους αγρότες μας είναι να κάνουν ορθολογική χρήση των δρόμων ώστε να μη δημιουργούνται νέες ζημιές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας.

Μάλιστα ο δήμος Βόλβης έχει ήδη υποβάλει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης πρόταση χρηματοδότησης 3,2 εκατ. ευρώ ώστε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου που καταμετράται σε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Πηγή: voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.