Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει αφθονία νερού σε ορισμένες περιοχές του δήμου Βόλβης

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης Χρήστος Γκολιδάκης ζήτησε από τους κατοίκους του δήμου Βόλβης, μόνιμους και παραθεριστές, να σταματήσουν άμεσα την αλόγιστη κατανάλωση νερού. Διαβάστε την ανακοίνωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ. Φαίνεται όμως ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού. Και η λειψυδρία δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο.

Λειψυδρία: Το φαινόμενο που μας υποχρεώνει να αλλάξουμε τώρα. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς νερό;

Ερχόμενη αντιμέτωπη με το φαινόμενο της λειψυδρίας τα τελευταία χρόνια, η διεθνής επιστημονική κοινότητα κρούει πλέον έντονα τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να φανταστεί τη ζωή χωρίς νερό και να μπει συντονισμένα στη δράση για την προστασία του.

Πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 2,2 δις άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται πρόσβασης σε ασφαλέςπόσιμο νερό, ενώ το 40% του πληθυσμού έρχεται κάθε χρόνο, αντιμέτωπο με το φαινόμενο της λειψυδρίας για ορισμένες χρονικές περιόδους. Αυτή, δε, η αλήθεια ηχεί γνώριμη και στους κατοίκους της Ελλάδας με πολλές περιοχές της να αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι την έλλειψη νερού.

Παράλληλα, η καλπάζουσα κλιματική αλλαγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί, επιταχύνουν τόσο την έλλειψη όσο και τη ρύπανση του νερού. Τα τελευταία χρόνια, οι διαδοχικές περίοδοι ξηρασίας αλλά και οι ξαφνικές πλημμύρες που πέφτουν βίαια στη γη, χωρίς να προλαβαίνουν να περάσουν στις υπόγειες υδάτινες λεκάνες, έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μόλυνση του νερού που επιστρέφει στη θάλασσα, αφού δεν προλαβαίνει να φιλτραριστεί από το υπέδαφος.

Αν και το πρόβλημα μη επάρκειας νερού στον δήμο Βόλβης παρατηρείται αυτήν την στιγμή στους οικισμούς Αρέθουσα, Ν. Μάδυτο, Σταυρό, Βρασνά, Μικροκωμη,  Νικομηδινό και στην Ανοιξιά θα πρέπει να σταματήσουμε ΑΜΕΣΑ την αλόγιστη χρήση νερού όλοι μας.

“Επειδή τα δύσκολα έπονται”,όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης Χρήστος Γκολιδάκης, “απευθύνουμε έκκληση στους δημότες μας για το επόμενο διάστημα, να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση νερού για πλύσιμο αυλών, μπαλκονιών και αυτοκινήτων, για πότισμα κήπων και η κατανάλωση του νερού να γίνεται για αμιγώς υδρευτικούς σκοπούς και πρωτίστως για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, ώστε να ομαλοποιηθεί η υδροδότηση και να αποφευχθούν προγραμματισμένες διακοπές νερού, που θα έχουν ως στόχο την εξασφάλιση αποθέματος νερού στις δεξαμενές για έκτακτες ανάγκες.”

Μπορούμε να φανταστούμε άραγε την ζωή μας χωρίς νερό;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.