Απογραφή 2021, ΚΑΠ, κοινωφελής εργασία και οι άτυπες χωματερές στον δήμο Βόλβης

Ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας κάλεσε τους δημότες να συμμετέχουν στην απογραφή του 2021, επισημαίνοντας ότι με βάση τον πληθυσμό που θα καταγραφεί, διαμορφώνονται οι πολιτικές σε υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν στον δήμο, καθορίζονται οι πόροι από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ορίζεται ο βαθμός συμμετοχής και χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, προσδιορίζεται ο βαθμός εκπροσώπησης μας σε θεσμικά όργανα και επιτροπές.

«Με τη συμμετοχή μας σε αυτήν την απλή διαδικασία», τόνιζε ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας το 2021, «συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας, δίνουμε δύναμη στον δήμο μας, βοηθάμε ουσιαστικά τον τόπο μας. Καθεμία και καθένας από εμάς είναι πολύτιμος σε αυτή την απογραφή, όπου όλες και όλοι μετράμε».

Παρ όλα αυτά το σύνολο των κατοίκων με βάσει την απογραφή του 2021 ήταν 19.755 ενώ με βάσει την απογραφή του 2011 το σύνολο κατοίκων ήταν 23.682 μειώθηκε δηλαδή κατά 3.927 κατοίκους. Κυρίως όμως ο πληθυσμός του δήμου Βόλβης έπεσε κάτω από 20.000 κατοίκους και αυτό δημιούργησε ένα σοβαρό κυρίως οικονομικό πρόβλημα.

Επομένως με την απογραφή του 2021 ο δήμος Βόλβης εμφανίζετε με σημαντικά μικρότερο πληθυσμό από ό,τι στην πραγματικότητα και αντικειμενικά να αδικείται τόσο στην κατανομή των ΚΑΠ όσο και σε σχέση με μια σειρά άλλες θεσμικές ρυθμίσεις.

Εδώ ας ληφθεί υπόψη ότι πολλοί κανονισμοί Προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων ή και Υπουργικές Αποφάσεις κατηγοριοποιούν τους Δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους και συγκεκριμένα εφαρμόζουν τα όρια πληθυσμού των 20.000, 50.000 και 100.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής 2021, ο δήμος Βόλβης βρίσκεται ακριβώς κάτω από από τα όρια των 20.000 κατοίκων ενώ στην πραγματικότητα και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης πρέπει να ξεπερνούν τους 100.000. Αντιλαμβάνεστε πιστεύω το αίσθημα αδικίας που προκαλείται στον δήμο Βόλβης, και την σημαντική μείωση των εσόδων του.

Το 40% των εσόδων των δήμων προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση

Η κρατική επιχορήγηση είναι ένα μηνιαίο, τακτικό έσοδο, το οποίο έχει ως στόχο να καλύψει τα βασικά λειτουργικά έξοδα του εκάστοτε δήμου, καθώς και διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ. ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ). Τα έσοδα προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Τα έσοδα του δήμου Βόλβης από τους ΚΑΠ είναι σήμερα σε σχέση με τα ακριβώς προηγούμενα χρόνια μειωμένα κατά πολύ μετά την απογραφή του πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021.

Κοινωφελής εργασία

Τα προηγούμενα χρόνια στον δήμο Βόλβης γίνοντας προσλήψεις διάρκειας οκτώ (8) μηνών μέσω της κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα κάποια χρονιά ο αριθμός ατόμων που προσλήφθηκαν στον δήμο Βόλβης κυρίως στην καθαριότητα και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπέρασε τους 140. Φέτος το 2024 δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ πρόσληψη με οκτάμηνη διάρκεια.

Επίλογος

Θα πρέπει να κατανοήσουν οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης, κυρίως οι παραθεριστές και οι έχοντες εξοχική κατοικία, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω μείωσης του πληθυσμού και επομένως την μείωση των εσόδων του δήμου Βόλβης σύμφωνα με την απογραφή του 2021 αλλά και την μη πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Επανειλημμένα μέσα από αυτήν την σελίδα, αλλά και ο δήμος Βόλβης, έγινε έκκληση για εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας και κυρίως του άρθρου 8 για  ογκώδη αστικά απορρίμματα. Παρ όλα αυτά και κυρίως σε περιοχές με παραθεριστικές κατοικίες οι κάτοικοι εναποθέτουν ογκώδη αντικείμενα (παλιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα μπάζα κ.λ.π.) όπου και όποτε βολέψει τον καθένα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν μικρές “χωματερές” κυρίως, το τονίζουμε και πάλι, σε περιοχές με παραθεριστικές κατοικίες και κυρίως από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Ποιος άραγε φταίει για την κατάσταση αυτή και την εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένες περιοχές του δήμου Βόλβης?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.