Υπογράφηκε στον Σταυρό η σύμβαση του έργου αποχετευτικού δικτύου

υπογραφή-αποχετευσης1Υπογράφηκε στον Σταυρό η σύμβαση του έργου, ανάμεσα στην ΔΕΥΑ Βόλβης, την ΑΝΕΘ και την κοινοπραξία ΤΕΔΡΑ-ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ

Μετά από 17 χρόνια γίνεται πλέον πραγματικότητα, για τους κατοίκους του Άνω Σταυρού της παραλίας των Βρασνών και του Σταυρού, η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή τους.

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015, στον Σταυρό, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης (ΔΕΥΑΒ), η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ (ΑΝΕΘ), και η κοινοπραξία ΤΕΔΡΑ – ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ, υπέγραψαν τη σύμβαση του έργου «κατασκευής εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών των οικισμών Σταυρού και Βρασνών του Δήμου Βόλβης», προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα του είδους του στη Βόρεια Ελλάδα.

Η τελετή υπογραφής έγινε σε δημόσια εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου, της βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμανατίδου και των τοπικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που προγραμματίζεται να διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2016, θα κατασκευαστούν δίκτυα αποχέτευσης συνολικού μήκους 52,5 χιλιομέτρων, 6 αντλιοστάσια και συνδέσεις με 4.500 κτίσματα, στους οικισμούς Σταυρό και Βρασνά.

Το έργο χρηματοδοτείται με 8.500.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ.ΠΕΡ.ΑΑ) και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Βόλβης (ιδιωτικές συνδέσεις), ενώακολουθεί η κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, προϋπολογισμού επιπλέον 8.500.000 ευρώ.

Για «έργο πνοής που θα ανεβάσει το επίπεδο της ζωής χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών» έκανε λόγο στην ομιλία του ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας. Αν και οι πρώτες μελέτες για το έργο έγιναν το 1998 από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης (με τον νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο) τις τότε κοινότητες Άνω Σταυρού, Βρασνών και Σταυρού (με τους προέδρους Β.Ναούμ, Στ.Κόλτσιο, Αντ.Στοΐτσα), η διαδικασία εγκαταλείφθηκε το 2003, για να επαναρχίσει δυναμικά το 2007 από τον δήμο Ρεντίνας (με τη διοίκηση Αντώνη Στοΐτσα – Διαμαντή Λιάμα), όπου το έργο μετατράπηκε σε δημοτικό και η μελέτη επικαιροποιήθηκε-αναθεωρήθηκε και έγινε υλοποιήσιμη. Ωστόσο, τα δραστικά βήματα έγιναν το 2011 όταν δημιουργήθηκε ο δήμος Βόλβης με τον Καλλικράτη, καθώς τότε επετεύχθη η χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής του έργου από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Ακολούθησε μια χρονοβόρα διαδικασία: «ένας αγώνα δρόμου, μια τεράστια προσπάθεια, καθώς υπήρξαν προσκόμματα, γραφειοκρατικά ζητήματα που πήγαν πίσω ή σημειωτόν την υπόθεση, αφού ενδεικτικά λόγω γραφειοκρατίας, για μερικές υπογραφές, η κύρωση της σύμβασης καθυστέρησε επί μήνες».

Και υπογράμμισε ο κ. Λιάμας: «Διεκδικήσαμε και φέραμε στον τόπο μας, την υλοποίηση ενός σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου και στο επόμενο στάδιο, με την κατασκευή του βιολογικού σταθμού, τοποθετούμε την καλύτερη ασπίδα για τον Στρυμονικό κόλπο και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να έχει σε λίγο καιρό ο κάτοικος και ο επισκέπτης του Σταυρού και των Βρασνών, τις ίδιες υποδομές σε αυτό τον τομέα με τον κάτοικο μιας σύγχρονης μεγάλης πόλης».

Ο δήμαρχος Βόλβης, αναφέρθηκε στα έμμεσα οφέλη (θέσεις εργασίας, απασχόληση σε προμηθευτές, επαγγελματίες κ.ά.) του έργου, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την αναγκαία αναστάτωση, που θα προκαλέσουν τα έργα, αλλά και τους κάλεσε «να βάλουν στη γωνία κάθε μίζερο και κακόβουλο». Επίσης, επανέλαβε την προεκλογική δέσμευση του: «να φέρουμε υποδομές όπως αυτή και σε άλλες δημοτικές ενότητες του δήμου Βόλβης, ώστε να κάνουμε πραγματικότητα και εκείνες τις δίκαιες επιθυμίες των κατοίκων».

Ο κ. Λιάμας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρώην δήμαρχο Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος στήριξε το έργο από το 2007 ως βουλευτής, αλλά και μετά την παραίτηση του από τη θέση του δημάρχου («είχε πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο μέχρι να πάρουμε και την τελευταία υπογραφή»), καθώς και όλους όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση του (τους δημοτικούς συμβούλους Βόλβης, τα διοικητικά συμβούλια και τους –πρώην και νυν- προέδρους της ΔΕΥΑΒ Απόστολο Καρακίτσο και Ανδρέα Γαβριηλίδη, τον πρόεδρο και τον γεν. διευθυντή ΑΝΕΘ Π.Πάσχο και Β. Παπαβασιλείου, μελετητές, τεχνική υπηρεσία δήμου Βόλβης, Ε. Καπετανικόλα κ.ά.)..

Ο πρόεδρος της ΑΝΕΘ Παντελής Πάσχος, τόνισε ότι το έργο μέχρι να γίνει πράξη πέρασε από πολλούς «σκοπέλους» κι έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε να φθάσει η μέρα της υπογραφής της σύμβασης. «Το επόμενο τρίμηνο» ανακοίνωσε, «πρόκειται να δημοπρατηθεί και το έργο του βιολογικού σταθμού. Ευελπιστώ στις αρχές του 2016 να υπογράψουμε τη σύμβαση, ώστε έως το τέλος του 2016 να έχει ολοκληρωθεί το έργο, που έχει και αυτό εγκεκριμένα ευρωπαϊκά χρήματα για την κατασκευή του».

Ο μηχανικός της ΑΝΕΘ Άρης Βαλταδώρος, παρουσίασε αναλυτικά το έργο, επισημαίνοντας ότι έχει πρόβλεψη να καλύψει την αύξηση του πληθυσμού σε Σταυρό και Βρασνά και για τα επόμενα 40 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που θα γίνει, για όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση κατά τους θερινούς μήνες, όπου καταγράφεται αυξημένη τουριστική κίνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.