Αγωνία για το προσφυγικό στον Δήμο Βόλβης (Βίντεο)

Η διαφαινόμενη αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και η πιθανότητα να κληθεί και πάλι ο δήμος Βόλβης να καλύψει τις ανάγκες για φιλοξενία τους προβληματίζουν έντονα τη δημοτική αρχή, τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Μέσα σε μόλις δύο μέρες στα όρια του δήμου έφτασαν επιπλέον 720 πρόσφυγες – μετανάστες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο καμπ στο Βαγιοχώρι, που επαναλειτούργησε έπειτα από περίπου ένα χρόνο. Οι πρόσφυγες, κυρίως αφγανικής καταγωγής, που μεταφέρθηκαν κατά κύριο λόγο από τη Λέσβο (Μόρια και Καρά Τεπέ), αλλά και από τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, ήρθαν να προστεθούν στους 1.000 που διαμένουν σε καταλύματα στα Λουτρά Απολλωνίας και στους 250 που φιλοξενούνται στην παραλία των Βρασνών. Ωστόσο, η αύξηση αυτή -που δεν είναι καθόλου αμελητέα για έναν δήμο που αριθμεί συνολικά 25.000 κατοίκους- δε συνοδεύτηκε από ενίσχυση της αστυνόμευσης, βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών ή των υποδομών της περιοχής.

Η ζωή στο Βαγιοχώρι

Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση στο Βαγιοχώρι είναι υποδειγματική, σε αντίθεση με το 2016 όταν οι πρόσφυγες ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες με τις σκηνές τους να βουλιάζουν στη λάσπη κάθε φορά που έβρεχε. Πλέον, το καμπ λειτουργεί υποδειγματικά, διαθέτει βιολογικό καθαρισμό και οι πρόσφυγες στεγάζονται σε 132 σύγχρονα κοντέινερ. Επιπλέον, βρίσκονται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τον όμορφο χωριό των 50 κατοίκων, όπου μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους και να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης από το μίνι μάρκετ που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες, το οποίο μάλιστα διαθέτει πιστοποιημένα είδη διατροφής χαλάλ για μουσουλμάνους. Άλλωστε, η διαφορά με τα κέντρα υποδοχής, όπου έμεναν μέχρι πρότινος –ορισμένοι για αρκετούς μήνες- είναι τεράστια.

Ο Αφγανός Χουσεΐν έφτασε στο Βαγιοχώρι μαζί με τη γυναίκα και τον τρίχρονο γιο τους, έπειτα από δέκα μήνες παραμονής στη Μόρια. «Η κατάσταση εκεί ήταν τραγική. Το φαγητό ήταν πολύ κακό, ενώ γίνονταν συνεχώς φασαρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Εδώ είναι ήσυχα. Είναι ένας ευλογημένος τόπος», ανέφερε.

Ο 13χρονος Κέβιν από το Ιράν, που έφτασε με τον πατέρα του έπειτα από τρεις μήνες στο Καρά Τεπέ, δηλώνει ενθουσιασμένος από την παραμονή του στο χωριό. «Είναι πολύ όμορφα εδώ. Μπορούμε άνετα να κάνουμε βόλτες, χωρίς να φοβόμαστε. Ανυπομονώ να ξεκινήσω μαθήματα, αγγλικά, γερμανικά, αλλά και ελληνικά, γιατί δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί να μείνω στην Ελλάδα».

Οι κάτοικοι της περιοχής –στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι- όχι μόνο δεν φαίνεται να δυσανασχετούν, αλλά δείχνουν να χαίρονται που το χωριό τους πήρε ξανά ζωή. Άλλωστε, περιγράφουν τους νεοφερμένους ως φιλήσυχους ανθρώπους, οικογενειάρχες, που δε δημιουργούν προβλήματα.

Ηρεμία στα Λουτρά, ένταση στα Βρασνά

Η διαμονή των 1.000 προσφύγων αποτέλεσε τονωτική ένεση για Απολλωνία, που είχε πέσει σε μαρασμό μετά τον κλείσιμο των λουτρών, τα οποία επισκεπτόταν πολύς κόσμος μέσω του κοινωνικού τουρισμού. Οι πρόσφυγες κράτησαν όρθιους τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, ενώ στηρίζουν και την τοπική αγορά.

Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις από κατοίκους της παραλίας των Βρασνών, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καταγγέλλοντας βανδαλισμούς και διαρρήξεις παραθεριστικών κατοικιών. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι γιατί τα γεγονότα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό, επισημαίνοντας πως οι τουριστικοί πράκτορες ήδη από φέτος προσέφεραν χαμηλότερες τιμές.

Για τον λόγο αυτό συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον δήμαρχο, στην οποία συμμετέχουν δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και φορείς της περιοχής. Κύριο ζητούμενο, το οποίο ο δήμαρχος έχει ήδη μεταφέρει στον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρο Καράογλου, είναι να εξαιρεθούν από τη φιλοξενία προσφύγων παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, ώστε να μην υποβαθμιστεί περισσότερο το τουριστικό προϊόν.

Φωτεινή Στεφανοπούλου

grtimes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen − 12 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.