Αμφίπολη: Υπόθεση ή πραγματικότητα;

aleksandrosΠολλά έχουν γραφτεί  σχετικά με τον τάφο της Αμφίπολης. Υπάρχει μία έντονη πεποίθηση σύμφωνα με τα παρακάτω, η ταριχευμένη σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου να βρίσκεται στην Αμφίπολη. Αν η πεποίθηση  αυτή λάβει σάρκα και οστά και γίνει πραγματικότητα, η περιοχή αλλά και ολόκληρη η χώρα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

  • Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται μπροστά σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη.
  • Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν ο τάφος να ανήκει στη Ρωξάνη και στον γιο της Αλέξανδρο τον Δ’, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο το 311 π.Χ. έχοντας πρώτα εξοριστεί στην Αμφίπολη. Αλλά μία τέτοια μεγαλοπρεπής κατασκευή είναι παράξενη επιλογή.
  • Άλλοι, πάλι, προτάσσουν ως θεωρία ο τύμβος να ανήκει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα που τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε εξοριστεί στην Αμφίπολη. Επισημαίνουμε εδώ ότι ο Λέοντας της Αμφίπολης, που έστεκε στην κορυφή του τύμβου, υποδεικνύει ανδρική ταφή
  • Κάποιοι ιστορικοί δεν αποκλείουν η σορός του μεγάλου στρατηλάτη να μεταφέρθηκε κρυφά στη Μακεδονία, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του.
  • Οι πληροφορίες πού έχουμε από  όποιες πηγές έχουν διασωθεί, είναι ότι η Σορός τού Αλεξάνδρου, αφού παρέμεινε για δύο χρόνια στη Μέμφιδα, ετάφη σε Μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια. Οι πληροφορίες αυτές δίδονται από τούς: Στράβωνα, Διόδωρο, Παυσανία, Αρριανό, Πλούταρχο, Curtius Rufus, Δίωνα Κάσσιο, Αιλιανό και Ψευδοκαλλισθένη. Κανένας σύγχρονος τού Αλεξάνδρου, αλλά με μια χρονική απόσταση απ αυτόν, 300 ως 600 χρόνων.
  • Αν και οι περισσότεροι από τους συγγραφείς των διασωθέντων έργων, θεωρούνται αξιόπιστοι, η μη δυνατότητα άμεσου ελέγχου από αυτούς – λόγω χρονικής απόστασης – των γεγονότων, και η πληροφόρηση από πηγές πιθανόν αλλοιωμένες από σκοπιμότητες απόκρυψης, είτε για την ασφάλεια τού Τάφου, είτε για λόγους πολιτικούς ή και άλλους, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της ύπαρξης του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Αμφίπολη.
  • Είδαμε μέχρι τώρα ότι οι πληροφορίες που θέλουν τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, είναι πολλές, πειστικές και αρκετά σαφείς. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς τεκμηριώσεις από γνωστά κείμενα αλλά μόνο με λογικούς συλλογισμούς και κάποιες ενδείξεις, η μελέτη της Μυστηριακής πλευράς της μεγάλης αυτής προσωπικότητας, η γοητεία τού Μύθου, αλλά και η πεποίθηση για την συχνά κρυμμένη αλήθεια σε αυτόν, οδηγούν αρκετούς ερευνητές -επιστήμονες ή ερασιτέχνες- στην Αμφίπολη
  • Όπως είναι γνωστό, ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Εκεί οι νεκροί κατά τους Ηρόδοτο, Στράβωνα και Στοβαίο δεν μουμιοποιούνταν ούτε καίγονταν αλλά θάπτονταν τοποθετημένοι μέσα σε μέλι ή κερί.
  • Η βασίλισσα Ρωξάνη με το βρεφικής ηλικίας παιδί της αφίχθηκαν το 323 π.Χ στη Μακεδονία και το 311 π.Χ. δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη. Δηλαδή έζησαν 12 χρόνια στην Αμφίπολη. Όλο το οικοδόμημα του τάφου στην Αμφίπολη χρειάστηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις Ιστορικών περίπου 10 χρόνια για να κατασκευαστεί. Οπότε είχαν όλη την άνεση και τον χρόνο να φέρουν πίσω τον Αλέξανδρο, να φτιάξουν έναν τέτοιο τεράστιο τάφο και να τον θάψουν με τιμές βασιλιά.
  • Η Επιθυμία της Μητέρας του Μεγάλου Αλέξανδρου Ολυμπιάδα, ήθελε ο γιος της να ταφεί στην Μακεδονία.
  • Οι Αρχαιολόγοι ανεπίσημα συζητούν πως ο Τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σημειώσεις

1. Επειδή λοιπόν αυτά είναι τα δεδομένα, επειδή μία τέτοια ανακάλυψη έχει παγκόσμια ισχύ μεγατόνων, επειδή δεν είναι αρεστό στους ψεύτικους συμμάχους και ψεύτικους εταίρους της Ευρώπης να γίνει μία τέτοια αποκάλυψη, επειδή γίνεται περίεργος ο τρόπος φύλαξης με στρατιωτικά οχήματα να περιφέρονται στην περιοχή, η ευθύνη για την πραγματική φύλαξη πέφτει στις πλάτες των πολιτών . Μην αφήσουμε να μας πουν ότι ο τάφος είναι κενός!!!!!

2. «Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη», ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού

4 thoughts on “Αμφίπολη: Υπόθεση ή πραγματικότητα;

  1. Ο ιστορικός Σαράντης Καργάκος εμμένει στην άποψη ότι το μαυσωλείο ανήκει στον κύκλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δηλώνοντας ότι «αν ο τάφος του Μακεδόνα στρατηλάτη δεν είναι στην Αλεξάνδρεια είναι στην Αμφίπολη» και εκδηλώνει τη βεβαιότητα πως πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο. Ειδικά τόνισε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ότι «η ύπαρξη Λέοντος δείχνει ότι πρόκειται για ένα μνημείο νίκης».

  2. Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αν και δεν υπάρχει καμία ιστορική πηγή που να το υποστηρίζει, οι θιασώτες αυτής της θεωρίας επικαλούνται τον πόθο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, να μεταφέρει το ταριχευμένο σώμα του γιου της στη Μακεδονία.

  3. Οικουμενική αξία θα έχει το εύρημα των ανασκαφών στον ταφικό περίβολο της Αμφίπολης, δήλωσε σήμερα σε πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.