Αθωωτική απόφαση για τον Δ. Γαλαμάτη στην σημερινή δίκη

rema

Σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί στο εδώλιο του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κάθισε ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. ν. Θεσσαλονίκης κ. Γαλαμάτης, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν πολίτες της Ευκαρπίας, μέλη των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής.

Η μήνυση αφορούσε τη ρύπανση του πέριξ χώρου της πρώην χωματερής του Δερβενίου, αλλά και το μοναδικό ρέμα του Μύλου, λόγω των ελλιπών εργασιών που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι το ρέμα αυτό καταλήγει μέσω του Δενδροποτάμου στο Θερμαϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά το διάστημα που ήταν Πρόεδρος (30.5.2012- 15.10.2012), παρόλο που είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για τη μεταφροντίδα του χώρου της παλαιάς χωματερής Δερβενίου προκάλεσε μεταβολή στο περιβάλλον η οποία είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία , στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων ,αφού παρέλειψε να κατασκευάσει παράθυρα εκτόνωσης βιοαερίου και να κατασκευάσει για τα διασταλλάζοντα , δίκτυο συλλογής και να τα μεταφέρει στο βιολογικό σταθμό Θεσσαλονίκης για περαιτέρω επεξεργασία», ενώ διατηρεί «αγωγό στο κάτω μέρος της χωματερής που εκβάλλει στο παρακείμενο ρέμα και από τον οποίο ρέουν συνεχώς υγρά , που υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες τιμές στο BOD5».

Υπόψη ότι έπρεπε να είχαν γίνει και τα εξής:

α) Βιολογικός καθαρισμός για τα διασταλάζοντα υγρά, τα οποία αφού θα επεξεργαζόταν, θα ήταν κατάλληλα για να ποτίζουν τα παρακείμενα δέντρα και φυτά.
β) Ανάπλαση – αντικατάσταση των δεκάδων δέντρων (κυρίως πλατανιών) που έχουν καταστραφεί από τη ρύπανση που υπήρχε εδώ και 3 δεκαετίες από τα στραγγίσματα της χωματερής.
γ) Κατασκευή δικτύου συλλογής, ελέγχου και απαγωγής του βιοαερίου, με δυνατότητα εκμετάλλευσής του
δ) Τεχνική μελέτη που να περιλαμβάνει την αξιοποίηση και την προσβασιμότητα του ¨ρέματος του Μύλου¨ σε συνδυασμό με την ανάπλασή του (από την πολύχρονη ρύπανσή του) και τη σύνδεσή του με το Περιβαλλοντικό πάρκο Δερβενίου που χτίστηκε πάνω στην παλιά χωματερή.

Αυτές τις 4 ενέργειες, τεκμηριωμένες με την αντίστοιχη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων είχε βγει το 1996, αλλά δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε.

Το Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τελικά έκρινε Αθώο τον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. N. Θεσσαλονίκης κ. Γαλαμάτη, στη σημερινή δίκη.

Το δικαστήριο  έκρινε αθώο τον κ. Γαλαμάτη «ελλείψει δόλου, ή βαριάς αμέλειας» αλλά αποδέχτηκε το σκεπτικό των κατοίκων και των φορέων ότι υπήρξε υποβάθμιση  της περιοχής λόγω της ρύπανσης που υπέστη το ρέμα.

Πηγή Lagadas24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.