Δικαστική εξέλιξη – σταθμός στην «υπόθεση Βόλβης»

secret665Απόφαση – σταθμός: Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης απαλλάσσει από τις κατηγορίες τους εμπλεκόμενους στην πολύκροτη «υπόθεση Βόλβης»

Δικαστική εξέλιξη – σταθμός στην «υπόθεση Βόλβης» και την εμπλοκή του Δήμου Θεσσαλονίκης προέκυψε με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση.

Μάλιστα, ανάλογη ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, που πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο «να μην γίνει κατηγορία» εις βάρος των εμπλεκομένων. «Δεν υπάρχουν και κατά την κρίση του Συμβουλίου αυτού επαρκείς ενδείξεις κατά των ως άνω κατηγορουμένων, που μπορούν να στηρίξουν στο ακροατήριο κατηγορία σε βάρος τους και δικαιολογούν την παραπομπή τους στο ακροατήριο του αρμόδιου Δικαστηρίου». αναφέρεται στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε πάει στο Συμβούλιο Εφετών, παρότι αρχικά είχε αρχειοθετηθεί και είχαν κληθεί να καταθέσουν εκ νέου όλοι οι εμπλεκόμενοι και μάλιστα να αποδοθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Τελικά το Συμβούλιο Εφετών διαπιστώνει ότι οι κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται κι αυτό αποτελεί ένα «όπλο» πλέον στα χέρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και της διοίκησης Μπουτάρη εν όψει των υπολοίπων εξελίξεων στην υπόθεση.

Το θέμα προφανώς και δεν κλείνει με το απαλλακτικό βούλευμα, όμως σίγουρα αυτό αποτελεί μια δικαίωση τόσο για τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, τον πρώην αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ανδρέα Κουράκη και τα στελέχη της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης (αντιστοίχως και για τους δημοσίους υπαλλήλους των δήμων Βόλβης και Θεσσαλονίκης και της πρώην Νομαρχίας και κρατικής Περιφέρειας) που ενεπλάκησαν στην υπόθεση με βαρύτατο μάλιστα κατηγορητήριο. Μιλάμε για περισσότερα από 50 άτομα…

Ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Κουράκης απαλλάσσονται ή σωστότερα δεν τους αποδίδονται καν πλέον κατηγορίες για την «πράξη της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 5 Ιουλίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012».

Η δικαστική αυτή εξέλιξη της υπόθεσης προφανώς και θα πρέπει πλέον να ληφθεί σοβαρά υπόψη –προσοχή, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι και η πρόταση του Εισαγγελέα προς το Συμβούλιο Εφετών ήταν απαλλακτική- στο πόρισμα που αναμένεται να βγάλει εντός των επομένων ημερών το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που επί μια εβδομάδα «ξεσκόνιζε» το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Πολεοδομία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ερευνώντας τις τυχόν ευθύνες για τη μη συμμόρφωση, ώστε να σταματήσει η επιβολή του προστίμου από την ΕΕ για τις συμπληρωματικές συμβάσεις στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης στους πρώην Δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας.

Το πρόστιμο αναμένεται να επιβληθεί από την ΕΕ, καθώς η χώρα έχει καταδικαστεί από τον Οκτώβριο του 2011 για την υπόθεση (δεν αφορά μόνο στις επεκτάσεις στις δυο περιοχές του Δήμου Βόλβης, αλλά και σε επεκτάσεις στους Δήμους Θέρμης και Κασσάνδρας, ενώ εμπλέκονται λόγω πολεοδομιών και οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου, καθώς οι πολεοδομίες τους είναι επιβλέπουσες για τις περιοχές της Βόλβης και της Κασσάνδρας αντίστοιχα). Το ζήτημα είναι αφενός ποιος θα το πληρώσει, αφετέρου να μην πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις –σήμερα υπολογίζεται σε πάνω από 70 εκ. ευρώ-, γι’ αυτό και οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης πιέζουν με ελέγχους τους αρμόδιους δήμους, ώστε να κάνουν το συντομότερο όλες τις αναγκαίες ενέργειες συμμόρφωσης (ανακλήσεις αποφάσεων για συμπληρωματικές συμβάσεις, τελικούς πίνακες κτλ.).

Η ουσία πάντως του βουλεύματος είναι μια πρώτη δικαίωση για τον κ. Μπουτάρη, που χειρίστηκε την «υπόθεση Βόλβης» με το δικό του τρόπο, ακόμη και στην περίπτωση της συγκεκριμένης κατηγορίας. Είναι άγνωστο αν θα είναι ίδια η εξέλιξη και στον επίσης «ιδιαίτερο» χειρισμό των υπολοίπων παραμέτρων της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

των Βασίλη Παπαναστασούλη και Τάσου Τασιούλα

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.