Δημιουργία έξι (6) «πράσινων σημείων» στον Δήμο Βόλβης

Το δρόμο για τη δημιουργία «πράσινων σημείων», στα οποία οι κάτοικοι θα μπορούν να μεταφέρουν για διαχείριση οποιοδήποτε ανακυκλώσιμο υλικό, ανοίγουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Βόλβης και Παύλου Μελά. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα, αυτοί είναι «οι δήμοι που ήδη έχουν προχωρήσει τον σχεδιασμό τους σε βαθμό που να προσέλθουν στην Περιφέρεια για να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση για την δημιουργία πράσινων σημείων».

Σε ότι αφορά τον Δήμο Βόλβης, εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθούν έξι «πράσινα σημεία». “Ο Δήμος Βόλβης έχει στο σχεδιασμό του έξι σημεία. Θεωρώ ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί πραγματικά ένα μόνο δεν θα αρκούσε σε ένα δήμο τόσο μεγάλης έκτασης, στον οποίο οι κάτοικοι μένουν μακριά, σε διάφορες περιοχές, αλλά πρέπει να έχουν κοντά τους πράσινο σημείο” τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Όπως εξήγησε, «η φιλοσοφία του πράσινου σημείου είναι ότι πηγαίνει ο πολίτης μόνος του εκεί, άρα το σημείο αυτό πρέπει να βρίσκεται σε μια χιλιομετρική απόσταση που τον διευκολύνει, ώστε να βρίσκεται εκεί εντός 8, 10 λεπτών. Δεν μπορεί να υποχρεωθεί ο πολίτης να διανύσει διαδρομή μιας ώρας. Το πράσινο σημείο πρέπει να είναι κοντά του. Άρα, ο Δήμος Βόλβης σωστά σκεπτόμενος έχει σχεδιάσει έξι πράσινα σημεία».

Περιγράφοντας ένα «πράσινο σημείο» ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «είναι ένας οριοθετημένος και κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, µε τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισµό, όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν ανακυκλώσιµα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιµα έλαια, ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, ρουχισµό, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση».

Αναλύοντας το ρόλο μιας τέτοιας δομής, σημείωσε, ότι η δημιουργία «πράσινων σηµείων», συµβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση της προετοιμασίας για την επαναχρησιµοποίηση και την ανακύκλωση υλικών και πρώτων υλών που μπορούν εκ νέου ν’ αξιοποιηθούν, την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην τελευταία από τις συχνές συναντήσεις μου με εκπροσώπους των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, τους τόνισα ότι υπάρχουν προς διάθεση δέκα εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδοµές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σε συγχρηματοδότηση από το Ταµείο Συνοχής, απ’ όπου μπορούν άμεσα να αναζητήσουν κονδύλια για την ίδρυση Πράσινων Σημείων», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Τα κονδύλια αυτά, όπως διευκρίνισε, μπορούν να χρηματοδοτήσουν όλες τις βασικές υποδομές κατασκευής ενός οργανωμένου “πράσινου σημείου”, την περίφραξη, την πύλη εισόδου, την ασφαλτοστρωμένη πλατεία, τον αποθηκευτικό εξοπλισµό, τους στεγασμένους χώρους, (γραφείο, αποθήκες εργαλείων, χώρος αποδυτηρίων) τα μηχανήματα, ακόμη και την αγορά γης, εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι δημοτικοί χώροι.

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.