Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων: Δημιουργία Πράσινων Σημείων


Με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού – Οργάνωσης Πληροφορικής, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, η λειτουργία πράσινων σημείων αποτελεί πλέον κεντρικό πυλώνα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Κάθε δήμος υποχρεούται να λειτουργεί τουλάχιστον ένα πράσινο σημείο, το οποίο θα είναι ενταγμένο στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και στον οικείο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.

Πρόκειται για έναν οριοθετημένο και διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη κτηριακή υποδομή και εξοπλισμό, οργανωμένο από τον δήμο, ώστε οι δημότες να εναποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά χωριστά συλλεχθέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου αυτά να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός αναμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δήμου, αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, εξασφαλίζει ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου και είναι απόλυτα συνυφασμένος με το εκάστοτε Τοπικό ή Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Τα σταθερά πράσινα σημεία κατασκευάζονται εντός, περιφραγμένου και κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου. Η πρόσβαση των χρηστών σε αυτά γίνεται συνήθως με όχημα. Για την ασφαλή πρόσβαση των χρηστών μέχρι τα σημεία συλλογής των υλικών διαμορφώνεται κατάλληλη εσωτερική οδοποιία με την οποία εξασφαλίζεται και η πρόσβαση οχημάτων μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών εκτός του Π.Σ.

Η απαιτούμενη έκταση ενός σταθερού τέτοιου χώρου είναι από 500 τ.μ. έως και άνω των 10.000 τ.μ.

Σε επίπεδο ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης προβλέπεται η αξιοποίηση ειδών ηλεκτρονικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, η εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης φορητών ηλεκτρικών στηλών, ανακύκλωσης λαμπτήρων φωτιστικών ειδών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόθεσης μεγάλων οικιακών συσκευών, καταναλωτικών ειδών και οργάνων παρακολούθησης και ελέγχου.

Επίσης, πρόβλεψη υπάρχει και για την επαναχρησιμοποίηση ρούχων-υφασμάτων, ογκωδών αποβλήτων, υπολειμμάτων κήπου.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Λεπτομέρειες Πρόσκλησης

Τίτλος: Δημιουργία Πράσινων Σημείων και δικτύωσή τους
Είδος: Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων
Πρόγραμμα: ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη
Άξονας: 14 – Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)
Επενδυτική Προτεραιότητα: 6i – Επενδύσεις στον τομέα των αποβλήτων, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ένωσης και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν προσδιορισθεί από τα κράτη μέλη για επενδύσεις που υπερβαίνουν τις εν λόγω απαιτήσεις
Ειδικός Στόχος: 26 – Πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση, χωριστή συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης
Δράση: 14.6i.26.5.3 – Δημιουργία “Πράσινων Σημείων” και Δικτύωσή τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ταμείο συγχρηματοδότησης: Ταμείο Συνοχής
ΣΒΑΑ:
Κωδικός: 053.6i
Έκδοση: 1
Προϋπολογισμός: 10.000.000
Ημερομηνία Έναρξης: 01/08/2018
Τελευταία Ενημέρωση: 25/07/2018
Ημερομηνία Λήξης: 30/11/2018
Κατάσταση: Ενεργή
Πληροφορίες της Πρόσκλησης: Προς τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four + 9 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.