Δράση του δήμου Βόλβης για τη συμβολή στην έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Ο δήμος Βόλβης σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου πραγματοποιεί δωρεάν έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση, στο πλαίσιο προγράμματος πρώιμης διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Η εξέταση που αφορά καπνιστές άνω των 40 ετών, θα γίνει από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, αυστηρά κατόπιν ραντεβού, το οποίο ορίζεται στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 23970-41300.

Υπεύθυνος ιατρός είναι ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Ντιναπόγιας, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας Δήμου Βόλβης και γενικός ιατρός επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ Χρήστος Χατζής.

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος- μάστιγα της εποχής μας που οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια, που προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα.

Πρόκειται για μια νόσο, που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Η ΧΑΠ αποτελεί μια άγνωστη ασθένεια για το ευρύ κοινό και οι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες δεν το γνωρίζουν. Σήμερα μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, τόσο λόγω καινοτομικών θεραπειών που επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξή της, όσο και λόγω της έγκαιρης διάγνωσης.

Η παγκόσμια επίπτωση της ΧΑΠ στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 10% σε ενήλικες άνω των 40 ετών, ενώ το 50% περίπου των πασχόντων είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών. Στην Ελλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από Χ.Α.Π., γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 600.00 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου. Η Χ.Α.Π. εκδηλώνεται με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.

Πρόληψη και διάγνωση

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι: βήχας, πτύελα, δυσκολία αναπνοής στη μυϊκή προσπάθεια, με σταδιακή επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα ως μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται Υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η διάγνωση της ΧΑΠ πρέπει να θεωρείται πιθανή σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει δύσπνοια, χρόνιο βήχα ή απόχρεμψη ή/και έκθεση σε παράγοντες κινδύνου της νόσου. Απαραίτητος για τη διάγνωση είναι ο λειτουργικός έλεγχος των πνευμόνων (σπιρομέτρηση προ/μετά βρογχοδιαστολή). Η νόσος μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου και κυρίως με τη διακοπή καπνίσματος. Όλοιοι καπνιστές άνω των 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών επί 1 πακέτο πρέπει να υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση.

dimosvolvis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 + 8 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.