Δύο νέα έργα βελτίωσης της ποιότητας του πόσιμου νερού στον Δήμο Βόλβης

Στις 07 Απριλίου 2017 το volvipress.gr είχε δημοσιεύσει τα δώδεκα συνολικά έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020). Δύο από τα έργα αυτά θα πραγματοποιηθούν και στον Δήμος Βόλβης 1.Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης από αμίαντο με σωλήνες PVC στην Τ.Κ. Ν. Απολλωνίας Δήμου Βόλβης: Προϋπολογισμός 207.580 ευρώ και 2.Αντικατάσταση αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου από πηγές νερού Μάνα – υφιστάμενη δεξαμενή Αρέθουσας: Προϋπολογισμός 461.935 ευρώ.

Σήμερα ο Δήμος Βόλβης δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του (dimosvolvis.gr) την παρακάτω ανακοίνωση

ΕΝΤΑΞΗ 2 ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020»

  • Ενταγμένο Έργο 1 :

«Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης από αμίαντο με σωλήνες PVC στην Τ.Κ. Ν.Απολλωνίας Δήμου Βόλβης»

Με την υπ’αριθ. 2113/06-4-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε η Πράξη με τίτλο «Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης από αμίαντο με σωλήνες PVC στην Τ.Κ. Ν.Απολλωνίας Δήμου Βόλβης» με Κωδικό ΟΠΣ 5002867 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Το έργο αφορά στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Νέας Απολλωνίας του Δήμου Βόλβης με πλαστικό αγωγό PE νέας τεχνολογίας (3ης γενιάς) διαμέτρου Φ160 συνολικού μήκους 2,191 χλμ., από υφιστάμενο αντλιοστάσιο – γεώτρηση στη δεξαμενή Δ3 χωρητικότητας 500 m3 η οποία τροφοδοτεί τον ομώνυμο οικισμό. Για τη σωστή λειτουργίας του εξωτερικού υδραγωγείου και λόγω της υψομετρικής διαφοράς, θα κατασκευαστούν 4 φρεάτια εκκενωτών και 4 φρεάτια αερεξαγωγών σε κατάλληλες θέσεις. Με το έργο αυτό, θα ικανοποιηθεί με καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο τόσο η τωρινή αλλά και η μελλοντική ζήτηση σε νερό και παράλληλα δοθεί η δυνατότητα ακύρωσης του ενός υφιστάμενου αγωγού αμιάντου που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του οικισμού.

Σχετικοί σύνδεσμοι : α) ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ 

  • Ενταγμένο Έργο 2 :

«Αντικατάσταση αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου από πηγές νερού Μάνα – υφιστάμενη δεξαμενή Αρέθουσας»

Με την υπ’αριθ. 2109/06-4-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε η Πράξη με τίτλο «Αντικατάσταση αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου από πηγές νερού Μάνα – υφιστάμενη δεξαμενή Αρέθουσας» με Κωδικό ΟΠΣ 5002872 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του αγωγού του εξωτερικού υδραγωγείου του οικισμού της Αρέθουσας από τις Πηγές Νερού Μάνα έως την υφιστάμενη δεξαμενή Δ1 της Αρέθουσας, βορειοανατολικά του οικισμού της Αρέθουσας. Η δεξαμενή Δ1 υδροδοτείται από μία φυσική πηγή που χωροθετείται ψηλότερα (σε ορεινή περιοχή) από αυτήν και αποτελεί την αρχή του δικτύου βαρύτητας, για την κάλυψη των μεγαλύτερων αναγκών σε νερό ύδρευσης του οικισμού. Ιδιαίτερα, τη χειμερινή περίοδο όπου οι ανάγκες του οικισμού για νερό είναι λιγότερες, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο η δεξαμενή Δ1.

Με το έργο αυτό, προβλέπεται η αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού του εξωτερικού υδραγωγείου, μήκους περίπου 2,6 km, ο οποίος εμφανίζει προβλήματα σε αρκετές θέσεις, τα οποία προέρχονται είτε λόγω της κατασκευής του από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες είτε εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται απώλειες νερού, με αγωγό πολυαιθυλενίου PE 3ης γενιάς. Η επιλογή του εν λόγω υλικού έγινε λόγω της αντοχής στο χρόνο, καθώς και στη μηδαμινή αλληλεπίδρασή του με το ρέον ύδωρ.

Στα υψηλότερα σημεία και ανά τακτά σχετικά διαστήματα κατά μήκος των αγωγών θα τοποθετηθούν φρεάτια αερεξαγωγών για την απομάκρυνση του αέρα που ενδέχεται να εισέλθει στον αγωγό, ενώ στα χαμηλότερα σημεία θα τοποθετηθούν φρεάτια εκκενωτών για την περίπτωση που θα απαιτηθεί εκκένωση τμήματος του αγωγού. Επίσης σε συγκεκριμένες θέσεις αλλαγής μηκοτομικής κλίσης και σε θέσεις αλλαγής κατεύθυνσης οριζοντιογραφικά τοποθετούνται κατάλληλα σώματα αγκύρωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα, για την παραλαβή των δυνάμεων εκτροπής που εμφανίζεται στις θέσεις αυτές.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.