Έλεγχος και στον Δήμο Βόλβης για την περιβόητη “Υπόθεση Βόλβης”
Σε λίγες μέρες αναμένεται το νέο πόρισμά των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την «υπόθεση Βόλβης» σε ό,τι αφορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σειρά στοιχείων συγκέντρωσαν μέσα σε τέσσερις μέρες κατά τους ελέγχους τους στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που ετοιμάζουν το νέο πόρισμά τους, για την περιβόητη «υπόθεση Βόλβης» (συμπληρωματικές συμβάσεις επεκτάσεων στα σχέδια πόλης).
Επί διήμερο, το κλιμάκιο των Επιθεωρητών (τρία μέλη από την Αθήνα και δύο από τη Θεσσαλονίκη) έκαναν φύλλο και φτερό τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικά την Πολεοδομία, ενώ την τελευταία μέρα (την προηγούμενη Παρασκευή) κάνανε έλεγχο και στο Δήμο Βόλβης.
Ο έλεγχος στο Δήμο Βόλβης ήταν σχετικά σύντομος, αφού διήρκεσε περίπου μία ώρα, και ζητήθηκαν κυρίως κάποια έγγραφα πριν από το 2010, τα οποία και στέλνει σήμερα η δημοτική αρχή. Οι Επιθεωρητές επικέντρωσαν τις ερωτήσεις τους κυρίως στους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Βόλβης δεν έχει δική του Πολεοδομία και έχει επιβλέπουσα αρχή την Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πάντως, τον Δήμο Βόλβης είχαν επισκεφτεί εντός του 2016 οι Επιθεωρητές ακόμη μια φορά και τότε είχαν πάρει αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση, πραγματοποιώντας ενδελεχή έρευνα. Ο τότε έλεγχος έγινε μετά τη συνάντησή τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε συζητήσεις που γίνονται από αυτοδιοικητικά στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία απειλεί τη χώρα ή τους Δήμους με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 70 υπολογίζεται), θεωρείται ότι όλοι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται προκειμένου να βγουν τα πορίσματα των Επιθεωρητών και αυτά να σταλούν στην ΕΕ, ώστε να επιμεριστούν τα τελικά ποσά των προστίμων και οι ευθύνες σε όσους αναλογούν.
Πληροφορίες επίσης θέλουν το πόρισμα των Επιθεωρητών να εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα συγκέντρωναν τις τελικές λεπτομέρειες και έχουν αναλυτική γνώση των παρατυπιών ή παραλείψεων, που συνιστούν «μη συμμόρφωση» ως προς τις επιταγές της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Τάσος Τασιούλας
voria.gr