Προφητική επιστολή κατοίκων προς τον Δήμο Βόλβης, Βουλευτές και Υπουργούς

prosfiges-ktel2Την Τρίτη 21 Ιουνίου, πρωινές ώρες, κατατέθηκε στον Δήμο Βόλβης μία επιστολή, η οποία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 11744/21.6.2016, έχοντας αποδέκτες τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο (με παράκληση προς τον πρόεδρο για συζήτηση) και με κοινοποίηση στους Βουλευτές Β΄Θεσσαλονίκης και αρμόδιους Υπουργούς. Το κείμενο είχε τις υπογραφές των μισών περίπου κατοίκων του Βαγιοχωρίου.

Το περιεχόμενο της επιστολής (την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω) αφορά τις διασφαλίσεις που δεν δόθηκαν ποτέ για το κέντρο φιλοξενίας Βαγιοχωρίου, αφήνοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους έκθετους, και τους κατοίκους του Βαγιοχωρίου καθώς επίσης και τους πρόσφυγες εκτεθειμένους στους όποιους κινδύνους προκύψουν. Μάλλον είχε προφητικό χαρακτήρα γιατί λίγες ώρες αργότερα υπήρχαν συμπλοκές και μαχαιρώματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βόλβης δεν το έθεσε προς συζήτηση? Δεν ενημερώθηκε? Ενημερώθηκε αργά? Δεν το θεώρησε σοβαρό θέμα? Θα το βάλει σαν κύριο θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο?

Η επιστολή:

Προς :

 • Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Βόλβης
 • Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Βόλβης
 • Δήμαρχο Βόλβης

Κοινοποίηση:

 • Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης
 • Αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα
 • Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό
 • Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα.

Θέμα: Ιστορικό εγκατάστασης προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης και ανάκληση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου

Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2016 στον Σταυρό, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (20 έναντι 2) να αποδεχθεί την πρόταση του συντονιστή του Διυπουργικού για το Προσφυγικό, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα για την παραχώρηση χώρου στο Βαγιοχώρι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης απεφάσισε κατά πλειοψηφία ζητώντας από την Πολιτεία να προχωρήσει σε μια σειρά από δεσμεύσεις για τις προϋποθέσεις και τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας μερικές από τις οποίες είναι:

 1. Να προσδιορισθεί ο αριθμός των προσφύγων,
 2. Να προτιμηθούν ομοεθνείς οικογένειες λόγω της εγγύτητας με τον οικισμό του Βαγιοχωρίου.
 3. Να προσδιορισθεί ο χρόνος που θα λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας, το οποίο πρέπει να έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα εγκατάστασης.
 4. Να δοθούν ξεκάθαρες εγγυήσεις που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των συνδημοτών μας αλλά και των φιλοξενούμενων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει 24ωρη φύλαξη της περιοχής, ενίσχυση της αστυνομικών τμημάτων, των γειτονικών κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων.

Στις 27 Απριλίου 2016 ο Δήμαρχος Βόλβης στέλνει επιστολές: στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, επικεφαλής του Διυπουργικού για το Προσφυγικό, Δημήτριο Βίτσα, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα.

Σε αυτές επισημαίνεται ότι με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, συναινεί στη δημιουργία προσωρινού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, αλλά αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της πολιτείας.

Στις 25 Μαΐου 2016 δελτίο τύπου του Δήμου Βόλβης αναφέρει: «Εξακολουθούμε να περιμένουμε απαντήσεις από την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, καθώς και δεσμεύσεις για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των κατοίκων, όσο και των προσφύγων. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη δημιουργία μιας μικρογραφίας της “Ειδομένης” στα όρια του δήμου μας. Ας μην εκμεταλλεύονται ή παρερμηνεύουν ορισμένοι, την ανθρωπιστική διάθεση βοήθειας ενός δήμου που -ως επί το πλείστον- κατοικείται από απόγονους προσφύγων, με το θεσμικό καθήκον της προστασίας και ευημερίας των δημοτών μας».

Σήμερα 17 Ιουνίου 2016 δεν έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις

Εμείς, οι παρακάτω υπογράφοντες κάτοικοι Βαγιοχωρίου, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλβης, την ανάκληση της απόφασης αποδοχής πρότασης για την παραχώρηση χώρου στο Βαγιοχώρι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, η οποία ελήφθη στις 5 Απριλίου 2016, γιατί δεν τηρήθηκαν από την πολιτεία οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες πάρθηκε η απόφαση και πιστεύουμε ότι δεν θα τηρηθούν ποτέ.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό, η μη ανάκληση της απόφασης του ΔΣ της 5ης Απριλίου, καθιστά τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Βόλβης που ψήφισαν την απόφαση της παραχώρησης χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις αυτόματα υπόλογους.

Παρακαλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσει το θέμα προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση της 21 Ιουνίου 2016.

volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.