Έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού “παγώνουν” την αντιπλημμυρική προστασία

plimiresΕίχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι ασπίδα προστασίας από τις πλημμύρες, πρόκειται να αποτελέσουν τα νέα αντιπλημμυρικά έργα που προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το υπουργείο Εσωτερικών όμως λέει άλλα.

Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αλλά και του αναγκαίου προσωπικού και υποδομών καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Θεσσαλονίκης σύμφωνα με έγγραφο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα προβλήματα στην κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων που παρατηρούνται τα τελευταία έτη αφορούν στο οικονομικό σκέλος των έργων, λόγω της μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα, από αυτοψίες της Υπηρεσίας έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιοχές πλήθος υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων είναι υποδιαστασιολογημένα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τις πλημμυρικής απορροής.

Ούτε όμως από το ΕΣΠΑ είναι εφικτή η χρηματοδότηση αφού, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, λόγω  της δραματικής μείωσης του προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών, της έλλειψης κατάλληλου λογισμικού, εξοπλισμού και οργάνων μέτρησης πεδίου είναι πρακτικά αδύνατη η σύνταξη και η ωρίμανση τεχνικών μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν σχετικά κονδύλια του ΕΣΠΑ με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Άλλωστε, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2014 (ΕΣΠΑ) δεν χρηματοδοτήθηκαν μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε βάσει αυτών να δημοπρατηθούν και κατασκευαστούν συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Τέλος, στους παράγοντες καθυστέρησης προστίθεται και η ασάφεια του νομικού πλαισίου ως προς τις αρμοδιότητες κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθαρισμού, συντήρησης και αστυνόμευσης των υδατορευμάτων.

Το έγγραφο εστάλη στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης της κ. Μάρκου σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής, με την οποία ζητούσε να μάθει αν τα αρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταγραφή και αντιμετώπιση των ελλείψεων και προβλημάτων στις αντιπλημμυρικές υποδομές της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης και τον καλύτερο συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.

Κατερίνα Δ. Μάρκου

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 7 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.