Ενέργειες για την ενίσχυση των δομών υγείας στο Δήμο Λαγκαδά

ekav-lagadaΤην ενίσχυση του Σταθμού Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Λαγκαδά και τη δημιουργία Σταθμού ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου, διεκδικεί με ενέργειές της η Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά.

Με σειρά επαφών και σχετική αλληλογραφία με το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο Δήμος Λαγκαδά ζητά την ενίσχυση του Σταθμού ΕΚΑΒ που λειτουργεί στα Λουτρά Λαγκαδά. Όπως τονίζεται στο σχετικό έγγραφο (αριθ. πρωτ. 18.963 από 16/6/2016), ο Σταθμός ΕΚΑΒ στα Λουτρά εκτός από τον Δήμο Λαγκαδά στο σύνολό του, καλύπτει επίσης τις περιοχές Δερβενίου, Ασπροβάλτας και Νέας Σάντας Κιλκίς, σε εικοσιτετράωρη βάση.

Το προσωπικό των μόλις 8 ατόμων που στελεχώνει αυτή τη στιγμή τον Σταθμό, αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν με τη λειτουργία των τεσσάρων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, στο στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια, στο πρώην εργοστάσιο SINATEX μεταξύ Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου, στο πρώην εργοστάσιο ALEXIL στο Δερβένι και στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο Βαγιοχώρι.

Την ίδια στιγμή, οι υποστελεχωμένες δομές των Κέντρων Υγείας του Δήμου μας, Λαγκαδά, Ζαγκλιβερίου και Σοχού, με βασικές ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα οχήματα, βαρύνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Σταθμού.

Ο Δήμος Λαγκαδά ζητά την ενίσχυση του Σταθμού ΕΚΑΒ στα Λουτρά τόσο με προσωπικό όσο και με την προσθήκη ενός νέου ασθενοφόρου οχήματος, επανδρωμένου με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2016, ο Δήμαρχος Λαγκαδά με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υγείας (αριθ.πρωτ. 8587 από 21/3/2016), τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ σε επιστολή που ακολούθησε τον Απρίλιο (αριθ.πρωτ. 9975 από 4/4/2016) και τη Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας τον Ιούνιο (αριθ.πρωτ. 19.069 από 17/6/2016), ζητά την ίδρυση Σταθμού ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέσα από παραστάσεις διαμαρτυρίας κατοίκων και εργαζομένων του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του, αλλά και έπειτα από κοινή σύσκεψη μεταξύ εργαζομένων, κατοίκων, του Δήμου Λαγκαδά και του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, οι υπηρεσίες του Κέντρου έχουν συρρικνωθεί και παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου εξυπηρετεί όλες τις κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Καλινδοίων (περισσότερους από 3.680 κατοίκους), πολλές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας του Δήμου Λαγκαδά (4.000 κατοίκους), αλλά και κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου.

Στις περιοχές αρμοδιότητάς του, λειτουργούν επίσης πολλές σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Επίσης, η λειτουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας και στο πρώην εργοστάσιο SINATEX που βρίσκεται μεταξύ Αγίου Βασιλείου και Καβαλαρίου, στο όριο των Δημοτικών Ενοτήτων Κορώνειας και Λαγκαδά, στα οποία φιλοξενούνται 887 και 315 άτομα αντίστοιχα, αυξάνει κατά πολύ τις ανάγκες περίθαλψης και υγειονομικής κάλυψης στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.