Επένδυση χρυσού μεταλλεία Κασσάνδρας: Υπάρχει σκάνδαλο-αδικία;
Τόσο επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όσο και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι παράγοντες της δημόσιας διοίκησης έπαιξαν το ρόλο του“χρήσιμου φίλου” στις παρελκυστικές επινοήσεις της antigold συλλογικότητας, παρά του γεγονότος ότι ΠΟΤΕ αυτές οι επινοήσεις δεν δικαιώθηκαν από την δικαιοσύνη στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων προσφυγών και κρίσεων σε ΣτΕ και κοινά δικαστήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Σκουριές είχαμε αυτοψίες από επιθεωρητές περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ακόμη και μιας κολόνας ηλεκτροφωτισμού ή κοντέινερ που θα χρησιμοποιούνταν ως αποδυτήρια από τους εργαζόμενους, μετά την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στο μεταλλείο τον Φεβρουάριο του 2013.
Γενικότερα για ψύλλου πήδημα οι επιθεωρητές μεταλλείων, κατόπιν πάντα καταγγελιών της antigold συλλογικότητας έδιναν το παρόν στις Σκουριές, δίνοντας την εντύπωση πως έχουν εγκατασταθεί στα Μαντεμοχώρια, ενώ στον αντίποδα το λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου έπνεε τα λοίσθια μέχρι της πρόσφατης κατάρρευσης του.
Ο Διευθυντής της Πολεοδομίας Αρναίας “εξαφανίστηκε” από την θέση του τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπογραφεί η έγκριση της τεχνικής μελέτης του ηλκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, ενώ φτάσαμε μέχρι του σημείου το ΥΠΕΝ να μην εγκρίνει και να επιστρέφει μελέτη πίσω στην Ελληνικός Χρυσός, επειδή αυτή εμπεριείχε πολλές αγγλικές ορολογίες!
Το συμβάν αυτό έγινε επί υπουργίας Λαφαζάνη, τον Απρίλιο του 2015, ένα συμβάν δηλωτικό του τι επρόκειτο να επακολουθήσει μέχρι και τις μέρες μας, όπου κανείς αναρωτιέται, αν λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για να ολοκληρωθεί αυτή η πολύπαθη επένδυση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ
Αν υπάρχει κάπου σκάνδαλο, αυτό υπάρχει στο γεγονός ότι αυτή η επένδυση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί για να αρχίσει η παραγωγική διαδικασία που θα φέρει καθαρά μέταλλα και εμπορεύσιμα προϊόντα χαλκού και χρυσού, που θα προσδώσουν τεράστια οφέλη στο ΑΕΠ.
Σ’ αυτό το κομμάτι ευθύνες έχει σίγουρα η πολιτεία η οποία επέτρεψε ένα θέμα καθαρά τεχνικό να μετατραπεί σε πολιτικό λάφυρο για τους γνωστούς ψηφοθηρικούς λόγους. Και το έκανε αυτό δείχνοντας εμπιστοσύνη σε άτομα που τους παρακινούν οικονομικά – οικοδομικά συμφέροντα μαζί με άλλα πρόσωπα που ενώ παριστάνουν τους επαΐοντες και τους κριτές των πάντων, εν προκειμένω η εφαρμοσμένη μεταλλουργία και οι τεχνολογικές εξελίξεις στην μεταλλευτική δραστηριότητα τους έχουν αφήσει στον περασμένο αιώνα.
Τι θα μπορούσε να κάνει το υπουργείο, αν ήθελε όντως να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα μας χρυσοπαραγωγός; Να καλέσει από την πρώτη στιγμή τον τεχνολογικό κολοσσό της Outotec στην Ελλάδα ή να μεταβούν άνθρωποι του στην Φινλανδία για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι με ποιο τρόπο έχει επιλέξει αυτή η εταιρεία να κάνει την σύμβαση που υπέγραψε μαζί της το κράτος πράξη.
Εξαιτίας αυτής της κακής πρακτικής που φέρνει στην επιφάνεια και της παθογένειες που έχουμε ως κράτος και ως κοινωνία προκλήθηκαν και σοβαρές αδικίες. Αδικίες που κατά τη γνώμη μας, αφορούν την τοπική κοινωνία και έχουν να κάνουν με τον κόσμο που θέλει να εργαστεί στα μεταλλεία και δεν μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της ανασφάλειας που προκάλεσε η κυβερνητική πρακτική στον επενδυτή.
Αποτέλεσμα αυτής της στοχευμένης καθυστέρησης είναι το επενδυτικό έργο να έχει εκτροχιαστεί από το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της κατασκευαστικής φάσης του. Ίδίως οι Σκουριές, έχουν μπεί σε φάση συντήρησης με 500 άτομα να έχουν χασει τις δουλειές τους, ενώ αναμένονταν οι προσλήψεις ακόμη 1000 ατόμων υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Επίσης, εξίσου άδικο είναι αυτό που ζουν οι οικογένειες όσων κατηγορούνται από την δικαιοσύνη για την συμμετοχή τους σε έκνομες πράξεις. Αυτές οι οικογένειες για να ικανοποιηθεί το καπρίτσιο κάποιων έχουν χάσει τον ύπνο τους, εδώ και μια 5ετία. Αυτοί όμως που τα προκάλεσαν όλα αυτά εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να παριστάνουν τα θύματα, ενώ είναι οι θύτες αυτής της ιστορίας, πέραν πάσης αμφιβολίας.
politesaristoteli.blogspot.gr