Επεισόδιο στον Σταυρό του δήμου Βόλβης. Η τοπική κοινωνία «βράζει»

Πανο Σταυρός χρυσός

Στα χέρια κόντεψαν να βρεθούν συνδημότες μας στον Σταυρό για την παρακάτω φωτογραφία. Κάποιος ζήτησε έντονα τον λόγο από τον φωτογράφο και ευτυχώς με την παρέμβαση τρίτων έληξε το θέμα. Ο φωτογράφος όμως έχει μερικά ερωτήματα. 1) Με ποιο δικαίωμα τοποθετούν πανό σε κτίρια του δήμου; 2) Ποιος τους έδωσε τα κλειδιά του κτιρίου για να μπουν μέσα;

Συνιστούμε να υπάρξει ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο.

Σε αδιέξοδο οι μεταλλωρύχοι των Σκουριών, ενώ η τοπική κοινωνία «βράζει»

Μετά την εντυπωσιακή κάθοδο και τις μαχητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, οι μεταλλωρύχοι της Βόρειας Χαλκιδικής προγραμματίζουν «μόνιμη» εγκατάστασή τους στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες εξ αυτών σχεδιάζουν να… κατασκηνώσουν τις επόμενες μέρες στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στο κτίριο της Βουλής, αλλά και στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν παρ’ όλα αυτά θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση επιμείνει στις, κατ’ εκείνους, μεθοδεύσεις για το κλείσιμο της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές, τότε, όπως έχουν διακηρύξει, δεν θα διστάσουν να κλειστούν με τις οικογένειές τους στις στοές των μεταλλείων…

Οι μεταλλωρύχοι εμφανίζονται να έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου και μάλιστα επικαλούνται, πέραν των άλλων, δηλώσεις της ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν «κουμπώνει» με το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. «Στις πρώτες επισκέψεις μας στο υπουργείο ήμασταν ευπρόσδεκτοι, τώρα μετά βίας μας ανοίγουν την πόρτα», λέει ο πρόεδρος ενός εκ των σωματείων τους, Γιώργος Χατζής. «Ξέχασαν ότι είμαστε εργάτες και όχι χρηματιστές. Και να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν πολιτικά και κυβερνούν στο όνομα της εργατικής τάξης και των προλετάριων…», προσθέτει.

Ο συνδικαλιστής εξαγριώνεται όταν καλείται να σχολιάσει τους ισχυρισμούς και τις δημόσιες κατηγορίες του κ. Λαφαζάνη, αλλά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, όπως του κ. Δημήτρη Τσουκαλά, ότι οι μεταλλωρύχοι είναι ενεργούμενα της επιχείρησης και τις ημέρες της απεργίας πληρώνονταν κανονικά. «Πρόκειται για αθλιότητες. Τους προκαλώ να το αποδείξουν. Κανείς μας δεν πληρώθηκε στην τριήμερη απεργία και σε καμία απεργία. Υπάρχουν τα χαρτιά στο ΙΚΑ και μπορεί όποιος επιθυμεί να τα ελέγξει. Είναι μεγάλο ψέμα και πρέπει να ντρέπονται…», λέει. Αλλοι συνάδελφοί του αφήνουν αιχμές για νυν κυβερνητικά στελέχη και πρώην συνδικαλιστές «με εκατομμύρια εφάπαξ στην τράπεζα και παχυλές συντάξεις, που παριστάνουν τους τιμητές…».

Καθώς η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει το έργο των υποδομών για την επέκταση της επένδυσης των Σκουριών ανακαλώντας προς επανέλεγχο τις άδειες υλοτόμησης και δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού, οι μεταλλωρύχοι αξιώνουν με εξώδικό τους προς την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» «να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του ΥΠΑΠΕΝ», το οποίο, όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους τα σωματεία τους, τους ενημέρωσε διά του αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη ότι καθυστερεί ο επανέλεγχος της νομιμότητας των αδειών γιατί βρέθηκε σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων στον φάκελο.

«Από τη διακοπή της υλοτόμησης έμειναν 55 άνεργοι, τώρα αν σταματήσουν το έργο στις Σκουριές, άλλοι 400 εργαζόμενοι που περιμένουν στη λίστα δεν θα προσληφθούν. Εμείς εδώ αγωνιζόμαστε για το ψωμί μας και των παιδιών μας, την αξιοπρέπειά μας», τονίζει.

Στο μεταξύ, το χάσμα στην τοπική κοινωνία βαθαίνει και το μίσος συσσωρεύεται. Υποστηρικτές και αντιδρώντες στην επένδυση αλληλοκατηγορούνται για τρομοκρατία, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, να λέει ανοιχτά αυτό που οι πάντες φοβούνται, πλην όμως αποφεύγουν να εκστομίζουν, στην περιοχή, ότι δηλαδή «στις Σκουριές θα έχουμε νεκρούς».

Τον κίνδυνο της δημιουργίας ανεξέλεγκτων και επικίνδυνων καταστάσεων στη Βόρεια Χαλκιδική εάν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα επισήμανε με ερώτησή του στη Βουλή και ο τοπικός βουλευτής Γιάννης Δριβελέγκας.

Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια στις ταυτόχρονες δυναμικές (αντι)συγκεντρώσεις μεταλλωρύχων και αντιτιθέμενων στην εξόρυξη, στις Σκουριές, δεν εξελίχθηκαν προς το χειρότερο, χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας που μπήκε ανάμεσα στους διαδηλωτές των δύο στρατοπέδων για να δεχθεί γι’ αυτό τις δημόσιες επικρίσεις της τοπικής βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιγγλέση, η οποία αξίωσε την απομάκρυνση του αστυνομικού διευθυντή. Επίσης το βράδυ της Παρασκευής υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ο δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη κ. Γ. Μίχος.

kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen − seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.