Επιστολή της κοινότητας Ασπροβάλτας για τυχόν διακοπή λειτουργίας των ΕΛΤΑ Ασπροβάλτας

Με την παρούσα επιστολή μας σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση τόσο την δική μας ως Κοινότητα Ασπροβάλτας όσο και της τοπικής κοινωνίας, που προκλήθηκε ευλόγως από «επίμονες» πληροφορίες που διαδίδονται τους τελευταίους μήνες κι αναφέρουν ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ σχεδιάζει την διακοπή της λειτουργίας 215 καταστημάτων ανά την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και εκείνο που επί δεκαετίες λειτουργεί στην Κοινότητα Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης.

Αν τυχόν αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα δυσάρεστη και δυσμενή, καθώς θα δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των κατοίκων της τόσο τουριστικής περιοχής μας, καταργώντας μια υπηρεσία πολύτιμη για την οικονομική και κοινωνική ζωή της.

Πρόκειται για μια κοινωνία που ζει και δραστηριοποιείται γύρω από τον τουρισμό κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Το κατάστημα αυτό εξυπηρετεί περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 4500 κατοίκων περίπου και καλύπτει βασικές επικοινωνιακές ανάγκες τους που κατά τους θερινούς μήνες αυξάνονται στο δεκαπλάσιο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν των καθαρά ταχυδρομικών υπηρεσιών τις οποίες παρέχει το εν λόγω κατάστημα, εξυπηρετεί τις συναλλαγές των συνταξιούχων ΟΓΑ και αποτελούν σημείο πληρωμής των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας (ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΝΦΙΑ-ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ κ.λ.π) καθώς και την αδελφότητα ΛΥΔΙΑ.

Εκτιμώντας βεβαίως το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ λειτουργούν ως επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά μη δυνάμενοι να διανοηθούμε ότι στο βωμό των μονοπωλιακών τακτικών θα πρέπει να θυσιαστεί μια ολόκληρη τοπική κοινωνία, θεωρούμε ότι υφίσταται υποχρέωση τους να επιτελούν τον κοινωνικό-αναπτυξιακό τους ρόλο, συμβάλλοντας στην διατήρηση και την ανάπτυξη της ζωής του ελληνικού τουρισμού.

Η κατάργηση του καταστήματος θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στο μαρασμό της τοπικής κοινωνίας, καθώς τίθεται άμεσο ζήτημα σταδιακής απομόνωσης και εγκλωβισμού της κοινότητας αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι αποτελεί μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν απομείνει.

Σημειωτέον ότι τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο του καταστήματος δεν μπορεί να θεραπεύσει η παρουσία καταστημάτων με όμορες πόλεις, λόγω της έλλειψης επαρκούς συγκοινωνίας για την πρόσβαση των ηλικιωμένων κατά βάση κατοίκων των απομακρυσμένων από την έδρα του Δήμου οικισμών.

Σύμφωνα δε με το Ν. 4053/2012 «ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς , θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» , τα ΕΛΤΑ αποτελούν Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας και αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής αυτής της καθολικής υπηρεσίας έως την 31-12-2028.

Αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία του Ελλαδικού χώρου είναι η διατήρηση και λειτουργία του μεγαλυτέρου δικτύου λιανικής στην Ελλάδα με περισσότερα από 1400 σημεία εξυπηρέτησης.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, με ποιο κριτήριο σχεδιάζεται το κλείσιμο του παραπάνω καταστήματος το οποίο έχει ελάχιστα λειτουργικά (δύο υπαλλήλους και χαμηλό μίσθωμα), χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διοικητικές ανάγκες και η δημογραφική σύνθεση της περιοχής.

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε να μας δοθούν όλες οι απαιτούμενες απαντήσεις για τις προθέσεις σας, προς έγκυρη ενημέρωση των δημοτών μας και ορθή άσκηση του θεσμικού μας ρόλου ως αιρετού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας, εφόσον αυτή έχει ληφθεί, καθώς μόνο προβλήματα θα προκαλέσει στην κοινωνία της κοινότητας μας, διατηρώντας σε λειτουργία το ταχυδρομικό κατάστημα Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − 7 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.