Επιβολή τελών-δικαιωμάτων χρήσης κοιμητηρίων Δήμου Βόλβης

nekrotafioΟμόφωνη απόφαση του ΔΣ του δήμου Βόλβης για την επιβολή τελών/δικαιωμάτων χρήσης κοιμητηρίων Δήμου Βόλβης, η οποία έχει ως εξής:

Α. Δικαίωμα χρήσεως χώρου για τη σύσταση οικογενειακού τάφου: 3.000 € εφάπαξ

B. Στον Δήμο Βόλβης υπάρχουν εν συνόλω τριάντα έξι (36) κοιμητήρια, τα οποία είναι από έτη υπερπλήρη, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα διάνοιξης στα περισσότερα εξ αυτών και αντιμετωπίζουμε ποικίλα προβλήματα, ιδιαίτερα στις αστικές και τουριστικές περιοχές (Σταυρός, Άνω Σταυρός, Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Ασπροβάλτα), ως προς την υποδοχή και ταφή νεκρών. Αυτά προκαλούνται τόσο από την έλλειψη “ελεύθερου” χώρου που παρατηρείται στα κοιμητήρια, αλλά και από το κακής ποιότητας χώμα, το οποίο εξαναγκάζει στην – απαραίτητα – πολυετή (9ετή) ταφή. Έως και σήμερα, σε αντίθεση με άλλους Δήμους, ο Δήμος μας δεν είχε καθορίσει τέλη και δικαιώματα από τη χρήση κοιμητηρίων και άρα οι ταφές γινόντουσαν άνευ της καταβολής οιουδήποτε τιμήματος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οικείοι θανόντων να επιδιώκουν τον ενταφιασμό αυτών στις εδώ περιοχές, για τον μόνο λόγο ότι έως τώρα η ταφή δεν προκαλούσε κάποια οικονομική επιβάρυνση για αυτούς, δίχως όμως οι θανόντες να έχουν οιαδήποτε “σχέση” με τον Δήμο μας, π.χ. σχέση έλκουσα από καταγωγή ή από πρότερη κατοικία ή διαμονή ή συναισθηματικό ή άλλο δέσιμο με τον Δήμο μας. Η δε έως σήμερα κοινωνική πολιτική του Δήμου μας ήταν – με γνώμονα ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια διέρχεται μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και οι πολίτες δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων -, να μην ψηφίσει και εφαρμόσει τα εν λόγω τέλη, καλύπτοντας ο ίδιος όσο μπορούσε τα έξοδα που προέκυπταν από τη λειτουργία και συντήρηση των κοιμητηρίων.

Τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, δυστυχώς όμως σήμερα οφείλουμε να ψηφίσουμε και εφαρμόσουμε τα εν λόγω τέλη/δικαιώματα, αρχικά ως πηγή εσόδων, προκειμένου να καλύψουμε τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης των κοιμητηρίων, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται και δεν δύναται ο Δήμος μας πλέον να καλύψει τις δαπάνες που προκύπτουν, κυρίαρχα όμως για το λόγο ότι, ως προείπαμε, το κακής ποιότητας χώμα στην περιοχή εξαναγκάζει στην πολυετή ταφή (η οποία αποφασίστηκε 9ετής).

Το γεγονός όμως αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο την “κατάληψη” μίας θέσης σε κοιμητήριο επί 9 έτη και έτσι παρατηρείται τα τελευταία έτη όλο και πιο συχνά έλλειψη χώρου στα κοιμητήρια του Δήμου μας (αν λάβουμε υπόψιν και τα στοιχεία του ληξιαρχείου, δηλ. τον μέσο όρο θανάτων ανά έτος), σε αυτό δε επικουρούσε κυρίαρχα το γεγονός ότι δεν υφίσταντο τέλη [και έτσι ακόμη και θανόντες μη έχοντες οιαδήποτε σχέση με την περιοχή μας (μη κάτοικοι και ετεροδημότες) να ενταφιάζονται εδώ].

Οι δήμοι υποχρεούνται μεν όπως παραχωρούν εντός των ανηκόντων εις αυτούς κοιμητηρίων χώρο για τον ενταφιασμό κάθε θανόντος δημότη ή μη και κάθε άλλου θανόντος στην περιφέρειά τους ανθρώπου, ανεξαρτήτως εάν ο θανών ήταν ημεδαπός ή αλλοδαπός, χριστιανός ή μη, κρίνουμε όμως σήμερα αναγκαίο κατά προτεραιότητα να ενταφιάζονται τόσο οι κάτοικοι του δήμου, καθώς και οι μη κάτοικοι δημότες αυτού, οι έλκοντες δηλ. καταγωγή από την περιοχή και έχοντες συναισθηματικό δέσιμο με αυτήν και κατόπιν όλοι οι λοιποί (ετεροδημότες μη κάτοικοι), αν υφίσταται ελεύθερος χώρος στα κοιμητήρια.

Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στον –αναγκαίο, κατά την άποψή μας, για τους ανωτέρω αναλυτικώς περιγραφόμενους λόγους – ‘διαχωρισμό’ στον καθορισμό του δικαιώματος ταφής ως εξής:

Β1. Δικαίωμα ταφής για τους μόνιμους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Βόλβης, αλλά και για τους μη μόνιμους κατοίκους και δημότες: 50 € εφάπαξ

Β2. Δικαίωμα ταφής για τους λοιπούς (μη μόνιμους κατοίκους και ετεροδημότες): 200 € εφάπαξ

Γ. Η εκταφή γίνεται πρωτίστως με μέριμνα των οικείων του θανόντος.

Σε περίπτωση όμως που παρέλθει η εννεαετής ταφή και δεν έχει εκδηλωθεί έγκαιρα ενδιαφέρον των οικείων του θανόντος περί ανανέωσης – παράτασης της ταφής, τότε διενεργείται εκταφή επιμελεία του Δήμου και σε αυτήν την περίπτωση καθορίζεται το Τέλος ανακομιδής οστών (εκταφή) σε: 150 € εφάπαξ

Δ. Τέλος φύλαξης οστών για την παραχώρηση χρήσης μιας θέσεως στο χώρο του οστεοφυλακίου: 50 € εφάπαξ

Ε. Δικαίωμα ανανέωσης – παράτασης ταφής (μετά τα 9 έτη): 100 € ετησίως

* Στα κοιμητήρια, στα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου, οι νεκροί να παραμένουν ενταφιασμένοι και πέραν των εννέα ετών, χωρίς τίμημα, κατόπιν λήψης απόφασης από τα Τοπικά Συμβούλια

Κατά τα άλλα, ισχύουν όσα αναγράφονται στον εγκεκριμένο και ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας Κοιμητηρίων Δήμου Βόλβης.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 91/2016

dimosvolvis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two + twenty =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.