Ερώτηση για τις ζημιές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους στα παραλίμνια χωριά της Βόλβης

agriogourounaΝέα ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στα παραλίμνια χωριά των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης λόγω των καταστροφών στην παραγωγή τους από αγριόχοιρους κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Η κ. Μάρκου είχε ξανακαταθέσει ερώτηση για το ίδιο θέμα πριν από ένα χρόνο, έκτοτε όμως δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι ζημιές αυτές. Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές από αγριόχοιρους αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ μόνο για καλλιέργειες στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να μην μπορούν να αποζημιωθούν για τις εκτεταμένες ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η όποια λύση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατατείνει στη συρρίκνωση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας της περιοχής, προστασία η οποία επιβάλλεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Δίκτυο Natura, Συνθήκη Ramsar). Αντιθέτως, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους και σε περιοχές που βρίσκονται πέριξ των περιοχών Ramsar, αφού, προφανώς, οι αγριόχοιροι δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο εντός των περιοχών αυτών.

Η βουλευτής ρωτά τα αρμόδια Υπουργεία σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι και σήμερα για την αντιμετώπιση της ως άνω κατάστασης και την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής γύρω από το Εθνικό Πάρκο Λιμών Κορώνειας – Βόλβης και αν σκοπεύουν επιτέλους να προχωρήσουν σε αναμόρφωση του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή από την άγρια πανίδα εν γένει.

Δελτίο Τύπου – 23 Ιουλίου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 + 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.