Ερώτηση Καράογλου για τις καθυστερήσεις των έργων αποκατάστασης στο Δήμο Βόλβης

πλημμύρες ΒόλβηΤον περασμένο χρόνο ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Δήμο Βόλβης, κηρύσσοντας τον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου 2014 είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στα δίκτυα υποδομής της περιοχής, αλλά και στις περιουσίες των κατοίκων του Δήμου Βόλβης. Το μέγεθος των καταστροφών, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν τόσο μεγάλο, που απειλήθηκαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Με σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, ο Δήμος Βόλβης κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Μια σειρά έργων και επεμβάσεων, που καταγράφηκαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, κρίθηκαν απολύτως αναγκαία τόσο για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, όσο και για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν.
Τέσσερις μήνες όμως μετά την κήρυξη του Δήμου Βόλβης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάστημα που έχουν επαναληφθεί άσχημα καιρικά φαινόμενα, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Τα έργα αποκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή δεν έχουν προχωρήσει, καθώς οι σχετικές πιστώσεις δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί και ο Δήμος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με παρόμοιες καταστάσεις.

Η αποκατάσταση των βλαβών στα τεχνικά έργα και τις υποδομές, η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και η θωράκιση της περιοχής είναι απαραίτητα δεδομένου, ότι ο Δήμος Βόλβης είναι ένας τουριστικός δήμος, με αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες κυρίως.

Οφείλουν άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και εν συνεχεία στην αποκατάσταση των έργων υποδομής, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου ο Δήμος Βόλβης να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να μην υποστεί περαιτέρω καθίζηση η οικονομική ζωή της περιοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης στον Δήμο Βόλβης, που επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα;

– Έχουν προβεί τα αρμόδια Υπουργεία, έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τους δήμους και προκαλούν προβλήματα στα έργα υποδομής και στις περιουσίες των πολιτών;

Αρ. πρωτ.: 1976

Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2015

Προς Υπουργούς:

– Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
– Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού
– Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
– Οικονομικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.