Φιλοξενήθηκε από το δήμο Βόλβης η ομάδα με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού (Φωτο)

Τους επιστήμονες της ομάδας Via Egnatia, που διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός FuoriVia, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας, φιλοξένησε ο δήμος Βόλβης.

Η διεπιστημονική ομάδα, την οποία συγκροτούσαν περίπου 50 άτομα, διέτρεξε τα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία διασχίζει κατά μήκος τον δήμο Βόλβης. Η αρχή έγινε από την περιοχή της Απολλωνίας, όπου σώζεται ένα από τα μοναδικά τμήματα του αρχαιότατου οδικού άξονα, που άρχιζε από το Δυρράχιο και κατέληγε μετά από 1.100 χιλιόμετρα στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ομάδας, ο δήμος Βόλβης, είναι ο δήμος που περικλείει το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, απ’ όλες τις χώρες όπου διέρχεται.

Η ομάδα Via Egnatia, παρουσίασε το σχέδιο της για την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού στον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα τον περασμένο Φεβρουάριο, όποτε και συμφωνήθηκε η συνεργασία των δυο πλευρών. Από τις 21 έως τις 24 Αυγούστου, οι επιστήμονες φιλοξενήθηκαν από τον δήμο Βόλβης, ο οποίος οργάνωσε και ξεναγήσεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Λαογραφικό Μουσείο Ασπροβάλτας), ενώ σε συνάντηση με εκπροσώπους του δήμου Βόλβης συζητήθηκαν οι περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας με τον οργανισμό FuoriVia και το Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, με αφορμή τη συνεργασία με την ομάδα Via Egnatia, τόνισε:«Η προβολή και αξιοποίηση του πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχή μας, εξακολουθεί να είναι κύριος στόχος του δήμου Βόλβης. Η ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μέσω της σύμπλευσης με τη διεθνή διεπιστημονική ομάδα, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, για μια σειρά δράσεων ανάδειξης αρχαιολογικών τόπων του δήμου μας, όπως είναι για παράδειγμα το Κάστρο της Ρεντίνας και τα μεταβυζαντινά μνημεία με το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία. Ο δήμος Βόλβης έχει μια μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη, έναν από τους βασικούς πυλώνες για τη μελλοντική ανάπτυξη του».

Το πρόγραμμα Via Egnatia

Η Via Egnatia έρχεται σε επαφή με πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με κατοίκους της περιοχής, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η αρχαία Εγνατία οδός. Αντικειμενικός στόχος του έργου είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της αρχαίας Εγνατίας οδού, μέσω της διατήρησης, της αξιοποίησης και της επανεξέτασης της ιστορικής πολιτιστικής διαδρομής, υιοθετώντας μία συμμετοχική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, μία διεπιστημονική ομάδα 50 περίπου ατόμων κάθε φορά, περπατούν για 15 περίπου ημέρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου πάνω στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας οδού, καλύπτοντας κάθε χρόνο μέρος της διαδρομής από το Δυρράχιο μέχρι την Κωσταντινούπολη.

Η διαδρομή μήκους 1.100 χλμ. έχει σπάσει σε πέντε τμήματα: Δυρράχιο – Μοναστήρι, Μοναστήρι – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Καβάλα, Καβάλα – Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη – Κωνσταντινούπολη. Το 2015 η ομάδα περπάτησε από το Δυρράχιο μέχρι το Μοναστήρι, το 2016 από το Μοναστήρι μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος (2017) κάλυψε τη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα. Τα δύο τελευταία τμήματα θα ολοκληρωθούν το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, μέχρι τοντελικό προορισμό, την Κωνσταντινούπολη.

dimosvolvis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + 13 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.