Καταγραφή και αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας οδού ως μιας πεζοπορικής διαδρομής πολιτισμού

H ιταλική ΜΚΟ Fuorivia και το Πανεπιστήμιο ΙUAV της Βενετίας, αποστέλλουν μία καλά οργανωμένη ερευνητική ομάδα, όπου θα περπατήσει στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Θεσσαλονίκη έως την Καβάλα με κεντρικό στόχο την καταγραφή και την αναβίωση της αρχαίας Εγνατίας οδού ως μιας πεζοπορικής διαδρομής πολιτισμού.

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ένας από τους δύο σημαντικότερους δρόμους που κατέληγαν στην πρωτεύουσα Ρώμη ήταν η via Εγνατία, υπερπόντια προέκταση της via Τραϊόνα διαμέσου του λιμένα της Γναφιάς, που διέσχιζε την Ελλάδα μέχρι τον ποταμό Έβρο. Η Εγνατία περνούσε από το Δυρράχιο, το Λυχνιδό, την Ηράκλεια, την Πέλλα, τη Θεσσαλονίκη, την Αμφίπολη, τους Φιλίππους, το Τόπειρο, την Μαξιμιανούπολη και την Τραϊανούπολη.

Η Εγνατία κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 π.Χ., πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου, προ Ρωμαϊκού δρόμου που εκτείνονταν ανάμεσα στις Αδριατικές χώρες και στο Αιγαίο. Αργότερα, κατασκευάστηκε η επέκτασή της από τον Έβρο στο Βυζάντιο και τελικά το όνομα ΕΓΝΑΤΙΑ δόθηκε σε όλο το δρόμο, από την Ρώμη μέχρι την Κωνσταντινούπολη, προς τιμή του Ρωμαίου ανθύπατου Γναίου Εγνάτιου που την κατασκεύασε.

Ο δήμος Αμφίπολης αποτελεί σταθμό της ερευνητικής αυτής αποστολής και θερμός υποστηρικτής της και συνδιαμόρφωσε σε συνδυασμό με τους επισκέπτες το εξής πρόγραμμα:

1. Πέμπτη 24 Αυγούστου (18:00-19:00): Aφιξη στην Αμφίπολη – Υποδοχή & Διανυκτέρευση στο Σχολείο Αμφίπολης.

2. Παρασκευή 25 Αυγούστου (απογευματινές ώρες): Aφιξη στην Παλαιοκώμη & διανυκτέρευση.

3. Σάββατο 26 Αυγούστου (απογευματινές ώρες): Aφιξη στο Ροδολίβος – Κεντρική Εκδήλωση Υποδοχής με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα – Παρουσίαση του ερευνητικού έργου – Διανυκτέρευση.

4. Κυριακή 27 Αυγούστου (απογευματινές ώρες): Aφιξη στην Κορμίστα – Υποδοχή & Διανυκτέρευση στο σχολείο Κορμίστας.

Ο Δήμος Αμφίπολης καλεί όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν από κοντά την ενδιαφέρουσα αυτή δράση η οποία προάγει την ιστορική – πολιτιστική προβολή του τόπου μας.

Η δράση πραγματοποιείται με τη συνέργεια του Δήμου Αμφίπολης, της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α, του τέως προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α Αριστομένη Κοχλιαρίδη, των τοπικών κοινοτήτων και των συλλόγων του δήμου.

life-events.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.