Γιατί δεν είναι καθαρή η θάλασσα αυτήν την εποχή

Έως τα παράλια του Στρυμωνικού κόλπου, έφθασε το φυτοπλαγκτόν,  κάνοντας την εικόνα της θάλασσας αποκρουστική και οδηγώντας σε απόγνωση τους λουόμενους αλλά και τους ψαράδες που δεν μπορούν να απλώσουν δίχτυα. Επιστήμονες πάντως αναφέρουν ότι το θέαμα πέρα από το ότι είναι αποκρουστικό, δεν εμπνέει ανησυχία. Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο της εποχής, που συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή της θάλασσας και βρίσκεται σε έξαρση λόγω των βροχοπτώσεων και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το πλαγκτόν παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες  τόσο μέσα στο λιμάνι του Σταυρού όσο και σε ακτές της Ασπροβάλτας και Βρασνών σχηματίζονται καφέ κηλίδες, που σε αρκετές περιπτώσεις εκτείνονται σε αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως την άνοιξη, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της ανόδου της θερμοκρασίας.  Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας ευνοεί την άνθιση. Όπως επίσης, το φυτοπλαγκτόν τρέφουν τα θρεπτικά στοιχειά που μεταφέρονται στη θάλασσα (άζωτο και φώσφορο) μέσω των ρεμάτων όταν βρέχει. Όταν το ζωοπλαγκτόν δεν προλαβαίνει να φάει το φυτοπλαγκτόν, ο πληθυσμός του φυτοπλαγκτού αυξάνεται. Δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ίσως να προκαλέσει κνησμό στο δέρμα σε κάποιον που θα έρθει σε επαφή.

Οι ανθίσεις φυτοπλαγκτού είναι ένα απόλυτα φυσικό και απαραίτητο φαινόμενο για το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς να αποκλείεται το υπέρμετρο φαινόμενο να δείχνει και πιθανή οικολογική διαταραχή.

Το φαινόμενο έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους αλιείς της περιοχής που δεν μπορούν ούτε δίχτυα να απλώσουν, καθώς το φυτοπλαγκτόν μπλέκεται ανάμεσα στα δίχτυα, τα δίχτυα βαραίνουν και φράσσονται, με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται.

Το «φέρνει» η θάλασσα προς τα έξω, μέσω ρευμάτων των υδάτων και λόγω της άπνοιας δεν διαλύεται εύκολα. Για τους λουόμενους  – που πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας λόγω covid- 19-,  αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει και τους προβληματίζει, δεν τίθεται σε καμία περίπτωση λόγος ανησυχίας  δεν τίθεται θέμα θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν χημικές αναλύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι είναι το «πλαγκτόν»

Με τον όρο πλαγκτόν χαρακτηρίζεται γενικά το σύνολο έμβιων οργανισμών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, θαλασσών και λιμνών και που συνήθως μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα αυτών των υδάτων.

Κάποιοι απ΄ αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να κινηθούν με δικές τους δυνάμεις όχι όμως και τόσο ισχυρές ώστε να μπορούν να κινηθούν ενάντια στα υδάτινα ρεύματα.

Διαβάστε επίσης Πώς θα καταλάβουμε αν η θάλασσα που κολυμπάμε είναι καθαρή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen − seventeen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.