Γιατί επιβάλλεται να υπάρξει συναινετική συνεργασία του Νέου Δ.Σ. με τα Τοπικά Συμβούλια της Βόλβης
Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι μόνο μία…
Ο Δήμος Βόλβης και η περιοχή μας διαθέτει στρατηγικά & συγκριτικά πλεονεκτήματα!!!
Η κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε μπορεί να αναστραφεί πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζονται μερικοί και να αποδώσει ωφέλειες για όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο Δήμος Βόλβης πρέπει να επενδύσει σε αυτά που πάντα έφερναν «νίκες»!!!
Καλείται να βρει ξανά την δική του ταυτότητα, και τον δικό του ρόλο.
Για εμάς, είναι ξεκάθαρη η πορεία του… και το στρατηγικό σχέδιο ονομάζεται «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ»!!!
Εχουμε μια δεξαμενή συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μέσα της κρύβεται το «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» της περιοχής αλλά συνεχίζουμε να την κρατάμε κλειστή!!!
Ήρθε η ώρα λοιπόν να την ανοίξουμε!!!
Σήμερα μετά από μια δεκαετία παρατεταμένης ύφεσης και μνημονίων, σε τοπικό επίπεδο όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κανένας «αυτοδιοικητικός συνδυασμός» δεν μπορεί να κάνει θαύματα, ούτε και να φέρει τις πολυπόθητες αλλαγές αν δεν προηγηθεί μια διαδικασία βαθειάς αλλαγής του «πολιτικού στάτους», στην βάση ενός «κοινής αποδοχής αναπτυξιακού προγράμματος» που θα έχει μονίμως το «δάχτυλό του» πάνω στο σφυγμό της τοπικής κοινωνίας.
Και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα αυτοδιοικητικό εγχείρημα συναινετικής κοινής συνεργασίας !!!
Αποτελεί άμεσα ένα εργαλείο αλλαγής προσανατολισμού και αναπροσαρμογής εκείνων των κοινωνικών αξιών και προτύπων που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.
Η πολιτική συγκυρία σήμερα με την εκπροσώπηση μέσω της απλής αναλογικής ενεργών πολιτών από όλους τους συνδυασμούς στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά συμβούλια (αναξάρτητα η όχι), πλέον το επιτρέπει.
Μέσα από την ανάπτυξη ενός συναινετικού κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στο Δ.Σ και τα Τ.Σ. ο Δήμος Βόλβης μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής μιας αυτοδιοικητικής ανταγωνιστικής προοπτικής στο σύγχρονο αναπτυξιακό περιβάλλον.
ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 26 ΜΑΙΟΥ… ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ»!!!
Τι σημαίνει ο όρος «Αστική Ανθεκτικότητα»;
Αστική Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα των κατοίκων, κοινοτήτων, θεσμών, και δομών ενός ΟΤΑ, να επιβιώνουν, να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται ανεξάρτητα από τις χρόνιες πιέσεις και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν.
Οι κοινωνικές απειλές όπως η χρόνια ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι προσφυγικές ροές, οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων κλπ. αποτελούν μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική κοινωνία σήμερα.
1.Διαπιστώσεις της κρίσης:
Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο την χαρακτηριστική «κατάρρευση» και υστέρηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την δραματική μείωση των επιχορηγήσεων της ΣΑΤΑ, συνθλίβεται κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του Δ.Βόλβης στον τομέα κατασκευών και συντηρήσεων των βασικών υποδομών του.
2.Διαχείριση της κρίσης:
Σήμερα η χρηματοδότηση των έργων του Δ.Βόλβης γίνεται μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που δημιουργεί εξαρτήσεις και παρατηρούνται χρονικές αποκλίσεις στην εκτέλεση των δημόσιων έργων υποδομής στην περιοχή, με πολλά από αυτά να έχουν περάσει στα αζήτητα (πχ. αποκατάσταση βλάβης ορεινού οδικού άξονα Αρέθουσας-Βρασνών, αντιπλημμυρικά έργα , αγροτική οδοποιία κλπ).
Είναι απαράδεκτο ένας τεράστιος οργανισμός όπως ο Δήμος Βόλβης με έκταση 782 τ.χιλ. να είναι έρμαιο στην κάθε “αιρετή διοίκηση της περιφέρειας” και των όποιων κομματικών αποφάσεων υπηρετεί αυτή, και οι δημόσιες υποδομές της περιοχής να έχουν εγκλωβισθεί σε ένα «σπιράλ» μόνιμης φθοράς και κατασκευαστικής αστοχίας.
Και επειδή τα πάντα είναι θέμα στρατηγικών επιλογών το καλύτερο για την τοπική κοινωνία είναι να κατευθυνθεί η ροή διαθέσιμων κεφαλαίων του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού προς τα έργα που αποτελούν ασπίδα προστασίας του Δ.Βόλβης, με στόχο την σταθεροποίηση της λειτουργικότητας του!!
3.Τι μας δίδαξε η κρίση:
Επαληθεύτηκε και σε αυτήν την περίπτωση η ρήση του Δαρβίνου ότι, «εκείνος που επιβιώνει δεν είναι ούτε ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο έξυπνος. Επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στην αλλαγή των συνθηκών».
Είναι επιτακτικό ο Δ.Βόλβης να προσαρμοστεί το ταχύτερο στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και της «χρηματοδοτικής ρουλέτας» που παίζεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την αναδιανομή των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και να δημιουργήσει συνθήκες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας!!!
4.Τι κάνουμε σήμερα:
*Διευρύνουμε τους τομείς δράσεων μέσω εναλλακτικών σχεδίων.
*Αξιοποιούμε το κενό που άφησε η κρίση στον ανταγωνισμό.
*Εστιάζουμε στην αυτοδύναμη κατασκευή έργων & συντήρηση δημοτικών υποδομών με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΠΜ).
*Δημιουργία αυτοτελούς τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στόχος η απορρόφηση και άμεση εκμετάλλευση των Κοινοτικών & Εθνικών χρηματοδοτικών πηγών. Ενεργοποίηση χρηματοδοτικών πακέτων που βρίσκονται «δεσμευμένα» σε αδιέξοδα προγράμματα, ώστε να ξεμπλοκάρουν και να μπορούν να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα του Δ.Βόλβης.
5.Πως θα το κάνουμε:
Με την τεχνική «αυτοδυναμία» του Δ.Βόλβης!!!
Επιβάλλεται άμεση εφαρμογή μιας διαδικασίας «fast track» στο τοπικό τεχνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με στόχο τους εξής βασικούς άξονες:
*Κατάρτιση ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
* Ίδρυση της ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.
*Αξιοποίηση του τεχνικού & επιχειρηματικού ιδιωτικού δυναμικού της περιοχής.
Είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη του νέου Δ.Σ. και Τ.Σ. να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων θεμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ακουστούν τις απόψεις τους, και να είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί θα έχει μονίμως το «δάχτυλό του» πάνω στο σφυγμό της τοπικής κοινωνίας!!!
Η ΒΟΛΒΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ :
1.Διαμορφώνοντας βιώσιμες κοινότητες και οικισμούς όπου η κινητικότητα και τα αστικά συστήματα θα υπηρετούν τους κατοίκους της.
2.Σχεδιάζοντας μια συμμετοχική ανοιχτή κοινωνία που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της.
3.Δημιουργώντας μια δυναμική κοινωνία και ένα αποτελεσματικό σύστημα τοπικής διακυβέρνησης.
4.Επαναπροσδιορίζοντας την σχέση της τοπικής οικονομίας με τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους μέσω ενός ολοκληρωμένου κοινού σχεδίου ανάπτυξης.
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΟΛΒΗΣ»