Η Γη προετοιμάζεται για μια μαζική καταστροφή και τα σημάδια είναι εδώ

Τι κοινά παρουσιάζει ο πλανήτης σήμερα με 250 εκ. χρόνια πριν που συνέβη η τελευταία μαζική καταστροφή

Μια μαζική καταστροφή του πλανήτη δε θα έρθει από το πουθενά. Πριν συμβεί, έχει δώσει μια σειρά από αδιαμφισβήτητα σημάδια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geology», αυτά τα σημάδια είναι ήδη εδώ, έτοιμα να μας ενημερώσουν ότι η Γη και η ζωή μας σε αυτό τον πλανήτη, όπως τα ξέρουμε έως σήμερα, είναι σε κίνδυνο.

Η τελευταία τέτοια μαζική καταστροφή στον πλανήτη που προκάλεσε σχεδόν την πλήρη εξαφάνιση οποιασδήποτε μορφής ζωής, συνέβη πριν περίπου 252 εκ. χρόνια, έχοντας ως αποτέλεσμα τον αφανισμό του 81% των θαλάσσιων ειδών και το 70% των χερσαίων σπονδυλωτών ειδών.

Έμεινε στην ιστορία ως η «μητέρα» όλων των μαζικών καταστροφών καθώς ήταν τόσο τρομερή που κατέστρεψε τη βιοποικιλότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε χρειάστηκαν περίπου 10 εκ. χρόνια για να ανακάμψει.

Ωστόσο, αυτό το τόσο μεγάλο γεγονός δε συνέβη χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες των Friedrich-Alexander University Erlangen-Nürnberg και Museum für Naturkunde που μελέτησαν απολιθώματα που βρέθηκαν στο Ιράν, τα σημάδια άρχισαν να φαίνονται έως και 700 χιλιάδες χρόνια πριν από την καταστροφή.

Ορισμένα είδη αμμωνοειδών, μαλάκια που σήμερα δεν υπάρχουν, πέθαναν εκείνη την περίοδο, ενώ τα είδη που κατάφεραν να επιβιώσουν άλλαξαν σε μέγεθος και πολυπλοκότητα.

«Υπήρχαν πολλές ενδείξεις υπερθέρμανσης του πλανήτη, αύξησης των τοξικών στους ωκεανούς και έλλειψης οξυγόνου», αναφέρει ο Wolfgang Kießling, συγγραφέας της έρευνας, αντιπαραβάλλοντας τα σημάδια αυτά με εκείνα του σήμερα.

Όσον αφορά την οξύτητα των ωκεανών, έχει αποδειχθεί ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί σήμερα είναι περίπου 30% πιο όξινοι σε σύγκριση με τα μέσα του 18ου αιώνα. «Υπάρχει, όμως, ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την εποχή μας από εκείνα τα γεγονότα του παρελθόντος και δεν είναι άλλο από την έκταση των φαινομένων. Για παράδειγμα, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι σίγουρα χαμηλότερη από εκείνη που συνέβη πριν 250 εκ. χρόνια», αναφέρει ο  Kießling.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιταλική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen + 15 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.