Οι γυναίκες πίσω από τους πολιτικούς αρχηγούς

γυναικεςΜε διαφορετικές αφετηρίες, δύο δυναμικές γυναίκες – σύζυγοι των μονομάχων των εκλογών της Κυριακής, βρίσκονται ξανά … απέναντι. Η Γεωργία Σαμαρά, πιστή στη στάση που τηρεί επί χρόνια, στήριξε σχεδόν αθόρυβα τον πρωθυπουργό σε κάθε βήμα του προεκλογικού του αγώνα. Την ίδια στιγμή, η Μπέτυ Μπαζιάνα επέλεξε να μείνει -όπως πάντα- σε απόσταση από την εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα, αν και οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι αποτελεί ακλόνητο στήριγμά του όχι μόνο στη ζωή αλλά και στην πολιτική.

ΜΠΕΤΥ ΜΠΑΖΙΑΝΑ

Η προστατευτική μητέρα που μισεί τη δημοσιότητα

γυναικες-τσιπραΗ όμορφη Μπέτυ, σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, προτιμά το ημίφως, από τα φώτα της σκηνής και δη της πολιτικής. Ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη για τον σύζυγό της διαδικασία, η ίδια προτίμησε να μην κάνει δημόσιες εμφανίσεις.

«Δεν είναι ο τύπος της το προσκήνιο και τα φλας», προσδιορίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» άνθρωποι του περιβάλλοντός της. Αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα και περιφρουρεί το δικαίωμα των παιδιών της στην ανωνυμία.

Για τον λόγο αυτόν μάλιστα, κάποια καλοκαίρια πριν δεν δίστασε να αντιπαρατε­θεί με φωτογράφο που παρακολουθούσε εκείνη, τα αγόρια της και τον Αλέξη, στη νότια Κρήτη να κάνουν μπάνιο. «Αυτό που κάνεις είναι βρώμικο», του είπε. «Βρώμικη δουλειά κάνει ο σκουπιδιάρης», ήταν η απάντηση που εισέπραξε. «Ο σκουπιδιάρης κάνει έντιμη δουλειά», ήταν η απάντησή της. Είναι πολύ ισχυρή προσωπικότητα και υπέροχη μάνα για τα δύο αγόρια της.

Οι δημόσιες εμφανίσεις της στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν μετρημένες.

Οι «παπαράτσι» μάταια κυνηγούν μια πόζα τους. Η Μπέτυ συνοδεύει τον σύντροφό της σε παραστάσεις στο Ηρώδειο ή στο Μέγαρο Μουσικής, όπου εθεάθησαν φέτος το καλοκαίρι. Στην Αίγινα τους βλέπουν κατά καιρούς από την άνοιξη και μετά, όπου φιλοξενούνται σε φίλους τους, ενώ η τελευταία κοινή τους έξοδος ήταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2014, στον γάμο της βουλευτού Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ακόμη και εκεί, ενώ όλοι σηκώθηκαν να χορέψουν, η Μπέτυ και ο Αλέξης παρέμειναν ήσυχοι στο τραπέζι τους.

Η Μπέτυ Μπαζιάνα είναι ερευνήτρια στον τομέα των οπτικών δικτύων, με πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια από το 2001, πριν ακόμα γίνει σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα. Εχει υπάρξει βοηθός καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) από το 2004 -που εκπονούσε τη διδακτορική διατριβή της, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της- και έχει εποπτεύσει με αυτή την ιδιότητα πολλές διπλωματικές εργασίες.

Τέλειωσε το Πολυτεχνείο της Πάτρας, και στην ίδια πόλη έκανε και το διδακτορικό της. Το 2002 έγινε δεκτή από το ΕΜΠ για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στα Δίκτυα Οπτικών Ινών.

Κόρη αριστερού καθηγητή Μαθηματικών, ο οποίος ουδέποτε διορίστηκε λόγω «κοινωνικών φρονημάτων», δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει στο μαθητικό κίνημα της εποχής ’90-’91. Με έναν πατέρα κομμουνιστή, εξόριστο στο Παρίσι την περίοδο της χούντας, αλλά και μεγαλώνοντας στα Εξάρχεια τη δεκαετία του ’80, πολιτικοποιήθηκε από νωρίς. Μετείχε στα πενταμελή συμβούλια του τμήματός της και αργότερα στο δεκαπενταμελές του σχολείου, αλλά και στον σύλλογο φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Mαζί στις καταλήψεις

Με τον σύντροφό της Αλέξη Τσίπρα γνωρίστηκαν στα μαθητικά θρανία και κανείς από τους δυο τους δεν φανταζόταν πως αυτός ο εφηβικός έρωτας θα κατέληγε μερικά χρόνια αργότερα στη συμβίωση και τη δημιουργία της δικής τους οικογένειας. Στις μεγάλες μαθητικές καταλήψεις του 1990 αγωνίζονταν μαζί. Αν και δεν έχουν ενωθεί μέχρι στιγμής με τα δεσμά του γάμου, καθώς και οι δυο δηλώνουν κατά του συγκεκριμένου θεσμού, έχουν υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και τα τελευταία 18 χρόνια ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Είναι αφοσιωμένη μητέρα για τον Παύλο-Φοίβο που είναι σήμερα στα έξι, και τον Ορφέα-Ερνέστο που είναι τριών ετών. Το αγαπημένο της χρώμα είναι το κόκκινο και ο Ολυμπιακός η ομάδα της, επιλογή που τη φέρνει… απέναντι στον «καταπράσινο» σύντροφό της.

Ασχολείται αυστηρά με τη δουλειά και την ανατροφή των παιδιών. Μόνιμοι συμπαραστάτες της Μπέτυς και του Αλέξη, είναι το ζεύγος Φλαμπουράρη. Ο Αλέκος και η Εύη Φλαμπουράρη έχουν αναλάβει χρέη… παππούδων και τα παιδιά τους προσφωνούν αντιστοίχως.

Η Εύη είναι εκείνη που συνοδεύει τα δύο πανέμορφα καστανόξανθα αγοράκια στο κολυμβητήριό τους στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και στις γιορτές και στα παιχνίδια τους, όταν η Μπέτυ δεν προλαβαίνει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τις καλύτερες βουτιές και τα ωραιότερα πάρτι γενεθλίων ο Φοίβος και ο Ορφέας τα έχουν ζήσει στο εξοχικό σπίτι της οικογένειας του αριστερού μέντορα του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκου Φλαμπουράρη.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Εδώ και 24 χρόνια στέκεται διακριτικά δίπλα στον σύζυγό της

γυναικες-σαμαραΗταν δίπλα του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Οταν ο πρωθυπουργός ήταν στο βήμα και μιλούσε στις ατέλειωτες προεκλογικές συγκεντρώσεις, στη Γεωργία που ήταν από κάτω να τον παρακολουθεί έπεφτε η ματιά του. «Εκείνος πάντοτε την αναζητεί στο πλήθος των συγκεντρώσεων, και εκείνη του δίνει δύναμη επικροτώντας τον», λέει φίλος τους, στο «Εθνος της Κυριακής».

Η φωτεινή… σκιά του Αντώνη Σαμαρά, σε κάθε βήμα του, είναι η σύζυγός του Γεωργία Σαμαρά. Πάντοτε ένα βήμα πίσω από εκείνον, αν και όσοι γνωρίζουν το ζεύγος ξέρουν καλά ότι η Γεωργία είναι το «alter ego» του.

«Εχω περάσει δύσκολες ώρες πολιτικής απομόνωσης, αλλά έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτές. Στα 11 χρόνια πολιτικής μοναξιάς μοναδικό στήριγμα για μένα ήταν η γυναίκα μου», έλεγε ο πρωθυπουργός, την περίοδο που αναλάμβανε την αρχηγία της ΝΔ. Η Γεωργία Κρητικού – Σαμαρά γιόρτασε το καλοκαίρι του 2014 με τον σύζυγό της την 24η επέτειο του γάμου τους, κι όλοι θυμούνται τον πρωθυπουργό να φεύγει από σύσκεψη στου Μαξίμου έτσι ώστε να προλάβει το «γενέθλιο τραπέζι».

Ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, από το Ναύπλιο που είναι η πατρίδα της Γεωργίας και σχεδόν ξεκίνησε τις ομιλίες του, ο Αντώνης Σαμαράς, μέχρι και την τελευταία του συγκέντρωση, η επιστράτευση της συζύγου ήταν καθολική.

Η ίδια φρόντισε να εμφανιστεί προ ημερών και στα εγκαίνια του Κέντρου ημερήσιας Φροντίδας ασθενών της Μαριάννας Λάτση, όπου μίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές του νέου κέντρου.

Στη Γεωργία Σαμαρά – Κρητικού ποτέ δεν άρεσε ιδιαίτερα η πολιτική. Πολύ χαμηλών τόνων, με αριστοκρατικές καταβολές από την οικογένειά της, στάθηκε από την πρώτη στιγμή διακριτικά στο πλευρό του συζύγου της, ο οποίος λίγα χρόνια μετά τον γάμο τους μπήκε στις πρώτες πολιτικές περιπέτειες με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης. Νωρίτερα το ζευγάρι είχε αποκτήσει το πρώτο του παιδί, τη Λένα, που πήρε το όνομα της γιαγιάς της και μητέρας του πρωθυπουργού, προτού ακολουθήσει ο μικρότερος Κωνσταντίνος.

Στη Γεωργία Σαμαρά δεν αρέσει η δημοσιότητα.

«Δεν είναι στο δικό μας στυλ να δίνουμε συνεντεύξεις Βίβιαν, ούτε εγώ αλλά ούτε και τα παιδιά. Δεν είναι του δικού μας ύφους», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Γεωργία Σαμαρά. Κι όντως, συνεντεύξεις της, δύσκολα θα βρει κανείς ανατρέχοντας στα αρχεία, αλλά είναι κοινό μυστικό στον οικογενειακό τους περίγυρο ότι η Γεωργία κινεί τα νήματα της ζωής του Αντώνη.

H γνωριμία τους

Αξαφνα βρέθηκε μπροστά του ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 1989 στη Νέα Ερυθραία, κι είναι η ίδια γυναίκα που κάθεται δίπλα του τα βράδια, όταν οι σκοτούρες… σιωπούν, με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, στο σπίτι της οδού Μπενάκη. Οσοι βρέθηκαν τη βραδιά της 20ής Μαΐου του 1990 στην Πύλο, έχουν να θυμούνται τη Μαρινέλλα που ήταν παρούσα στον γάμο, να τραγουδά αποκλειστικά για τον Αντώνη και τη Γεωργία «…πάρ’ το φεγγάρι και κάν’ το βέρα μου».

Ο έρωτας πρωτόκανε την εμφάνισή του ξαφνικά, σαρώνοντας τα πάντα. Ο ίδιος μιλούσε σε οπαδούς του, όταν τα μάτια του έπεσαν σε μια γωνιά του πλήθους, πάνω στα καστανά μάτια της Γεωργίας. Αυτό ήταν. Η σπίθα άναψε κι ο Αντώνης ζήτησε να του φέρουν μπροστά του όποια φωτογραφία υπήρχε από τη συγκέντρωση, προκειμένου να την εντοπίσει. Οπως κι έγινε. Ανάμεσα στις 300 και πλέον φιγούρες ανακάλυψε τη δική της. Λίγο πριν βάλει μπρος… τους ντέτεκτιβ, η μοίρα ήρθε και πάλι να δείξει τον δρόμο.

Η μοναδική φωτογραφία της Γεωργίας βρίσκεται στο σεκρετέρ του πατρικού σπιτιού της οδού Μουρούζη. Το βλέμμα του Αλέξανδρου Σαμαρά, αδελφού του Αντώνη, πέφτει πάνω της, τα πρόσωπα γνωστά του κι έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. εντοπίζει το αστέρι του… Λίγο καιρό μετά, δίνουν το πρώτο τους δειλό ραντεβού στο Σύνταγμα. Εκείνος 34 ετών βουλευτής, εκείνη φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο και κόρη του βιομηχάνου Ακη Κρητικού. Κοινό τους γνώρισμα η βαθιά αστική τους καταγωγή. Σείστηκε η όμορφη Πύλος, τον Μάη του 1990, όταν ο Αντώνης και η Γεωργία φόρεσαν «βέρα στο δεξί», με κουμπάρο τον Δημήτρη Ζάννα, παρουσία περισσότερων από 10.000 καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Από τότε και για 24 χρόνια τώρα, η Γεωργία Σαμαρά είναι στο πλάι του.

neotera.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.