Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ 1821 (*Γράφει ο Δημήτρης Πασσιάς)

«Θυσίασε τα πάντα,
οικογένεια, μία αμύθητη περιουσία,
τρεις γιους στα πεδία των μαχών και
τέλος την ίδια τη ζωή του»
Σαν σήμερα 15  Ιουνίου το 1821 έγινε η μάχη της Ρεντίνας. Ένα ιστορικό γεγονός που έχει προβληθεί ελάχιστα στην ιστορία της εθνεγερσίας του 1821 και  ο πολύς κόσμος αγνοεί.
Πρωτεργάτες ήταν Σερραίος Εμμανουήλ Παππάς Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων, και ο  Μητροπολίτης Μαρώνειας Κωνστάντιος. Ο Εμμανουήλ Παππάς, έμπορος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, επαναστάτης, θυσίασε τα πάντα, οικογένεια, μία αμύθητη περιουσία, τρεις γιους στα πεδία των μαχών και τέλος την ίδια τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας της Πατρίδας.
Για την συνολική προσφορά και το μέγεθος της θυσίας   των δύο πρωτεργατών στη μάχη της Ρεντίνας  του 1821 του Εμμανουήλ Παππά και του Μητροπολίτη Μαρώνειας Κωνστάντιο, τα έχω αναφέρει στα παρακάτω link:
Σήμερα θα αναφερθώ με λίγα λόγια στην  έννοια της Πατρίδας που  ξεσήκωσε την  Ελληνική ψυχή για τον ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. Πατρίδα και Ανεξαρτησία μία σχέση αδιάσπαστη. Τρανή απόδειξη για μας το 1821.
Σε Ιστορικές Γιορτές η συνείδηση αναδιπλώνεται και αναλογίζεται.
Μνήμη, ευλάβεια, προσήλωση όλα στη σκέψη. Η πατρίδα  έννοια και αξία σεπτή.
Η πατρική γη υποχρεώνει, εμπνέει, διαπαιδαγωγεί, μας υπαγορεύει ήθος, και μας δεσμεύει.
Η πατρίδα ως γεωγραφική έννοια έχει κοινό γνώρισμα, περιεχόμενο πρακτικό και συναισθηματικό.
Πατρίδα, Δημοκρατία και Ελευθερία αποτελούν αλληλένδετες έννοιες. Μέσα από την πατρίδα ο λαός ξεσηκώνεται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του (ενστικτωδώς), νιώθει πως έχει οντότητα, ρίζες, βάθρο. θυμάμαι όπως έλεγε ένας καθηγητής: «Η πατρίδα είναι όπως το κειμήλιο, μας θυμίζει και μας συγκινεί».
Τη πατρίδα την εκφράζεις και σε εκφράζει. Η έννοια ενσαρκώνεται σε άτομα ελεύθερα και όχι σε ανδράποδα και σε δουλοπαροίκους!
Και φυσικά δεν είναι εγωιστική αξίωση να σου ανήκει ψυχικά η πατρίδα,  όπως και κάθε άνθρωπος έχει την δική του πατρίδα και πρέπει να την σεβόμαστε όλοι!!! Ο αληθινός πατριώτης δεν τρέφει αντιπάθειες και μίση για τους άλλους λαούς.
Ο Δήμος Βόλβης ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης τον  Ιούνιο 2021 καθιέρωσε να εορτάζεται κάθε χρόνο η μάχη της Ρεντίνας, ένα γεγονός μεγίστης σημασίας για τον τόπο μας, παράλληλα προέβει στην αναστήλωση του μνημείου στο προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας στη Ρεντίνα, αναβιώνοντας έτσι τη μνήμη των κατορθωμάτων και των ηρώων των Μακεδόνων αγωνιστών του 1821 και αποδίδοντας  την οφειλόμενη τιμή στους Ήρωές μας.
*Πασσιάς Δημήτριος
 Αξκος ε.α.,  τακτικό μέλος της ΕΜΣ και πρώην Πρόεδρος Ο.Π.Α.Π Δήμου Βόλβης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.