Οι πρώτες έξι καυτές “πατάτες” στα χέρια των νέων δημάρχων

aksiologisiΟι κάλπες έκλεισαν, οι πανηγυρισμοί σταμάτησαν και τώρα ήρθε η ώρα της «άμεσης προσγείωσης στην πραγματικότητα».

Για αυτή την … προσγείωση μίλησε ηγετικό στέλεχος της απερχόμενης διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και εκ των νικητών των δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου, εξηγώντας ποιες είναι πρώτες έξι καυτές «πατάτες» οι οποίες θα βρεθούν στα χέρια των νέων δημάρχων.

Ποιες είναι αυτές ;
-η απειρία των περισσοτέρων εκλεγέντων δημάρχων
-το πρόγραμμα «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» που πρέπει αν προχωρήσει από την 1η Σεπτέμβρη
– η αξιολόγηση δημοτικών υπαλλήλων που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι… την 1η Σεπτέμβρη
– το πεντάμηνο «πάγωμα» μη εποχικών προσλήψεων εν μέσω κορύφωσης των αναγκών των δήμων
– η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών εντός της ΚΕΔΕ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
– η αναμονή γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, ενώ το νέο ΕΣΠΑ θα αρχίσει να «τρέχει».

Πιο συγκεκριμένα :

Απειρία
Σύμφωνα με μελέτη της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) που δημοσιεύτηκε μετά το β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το 63% όσων εξελέγησαν δήμαρχοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ανάλογα διοικητικά καθήκοντα. Συγκεκριμένα 212 από τους 325 δήμους θα έχουν επικεφαλής χωρίς καμία σχετική θητεία στο παρελθόν, την ίδια στιγμή που η δημοσιονομική εποπτεία πάνω στους ΟΤΑ δεν επιτρέπει καμία αστοχία στην τήρηση των προϋπολογισμών τους….

Εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική Κινητικότητα
Περίπου 3500 υπάλληλοι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις) έχουν ενταχθεί εθελοντικά στο πρόγραμμα κινητικότητας, δηλαδή μετατάξεων από ένα ΟΤΑ σε κάποιον άλλο. Από 1ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να αποφασίσουν εάν οι ΟΤΑ που έχουν ζητήσει προσωπικό, έχουν την οικονομική δυνατότητα να το προσλάβουν κιόλας.

Αξιολόγηση προσωπικού
Στις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις των προϊσταμένων του προσωπικού, δηλαδή των δημάρχων, με τον επιμερισμό των ποσοστών της αξιολόγησης του προσωπικό των ΟΤΑ (για τις επιδόσεις του το 2013). Σύμφωνα με αυτό τον επιμερισμό, το 15% των δημοτικών υπαλλήλων θα λάβει βαθμό κάτω από τη βάση. Η  ισχύουσα νομοθεσία αλλά και η «Εθνική Στρατηγική της Διοικητικής Μεταρρύθμισης» προβλέπει πως από τις αρχές του 2015, δηλαδή μετά και την επόμενη αξιολόγηση, οι επιδόσεις κάθε υπαλλήλου θα καθορίσουν το ύψος του μισθού του και το αν θα χάσει ή όχι τη δουλειά του.

Πάγωμα μη εποχικών προσλήψεων
Από τις 18 Απριλίου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις προσωπικού στους δήμους, πλην του εποχικού. Αυτό σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή εν τω μέσω της οικονομικής περιόδου του 2014 όπου κορυφώνονται οι ανάγκες ιδίως των επαρχιακών δήμων, αλλά και από Σεπτέμβρη, οι νέοι δήμαρχοι θα πρέπει κυριολεκτικά να τρέχουν και να μη… φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών, των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των περιοχών τους. Αυτό το διοικητικό χάος που κληρονομούν οι νέοι δήμαρχοι οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης οι δημοτικές εκλογές γίνονται παραμονές καλοκαιριού αντί στις αρχές του φθινοπώρου (μέσα Οκτωβρίου)….

Αλλαγή πολιτικών συσχετισμών
Από τις δημοτικές κάλπες του Μαΐου προέκυψε ένας νέος αυτοδιοικητικός πολιτικός χάρτης. Σ’ αυτόν, γύρω στους 135 δήμους (οι ίδιοι περίπου με το 2010)  θα διοικούνται από δημάρχους που εξελέγησαν με τη στήριξη της ΝΔ, γύρω στους 110 (έναντι 140 το 2010) θα διοικούνται από δημάρχους που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, περίπου 25 θα διοικούνται από δημάρχους που στηρίχτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και 4 από το ΚΚΕ. Οι υπόλοιποι περίπου 50 δήμοι θα διοικούνται από δημάρχους οι οποίοι δεν πήραν από κανένα πολιτικό κόμμα άμεσα ή έμμεσα το «χρίσμα». Ο νέος αυτός συσχετισμός θα καθορίσει εν πολλοίς και τις διεργασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας στην ΚΕΔΕ το ερχόμενο φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται πως παραδοσιακά το προεδρείο της ΚΕΔΕ ελεγχόταν από δυνάμεις που κατά κύριο λόγο υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ.

Αναμονή πολιτικών εξελίξεων

Οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ δεν μπορούν να μην επηρεαστούν από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές δρομολογούνται μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, το οποίο ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα στη χώρα. Με το «εκκρεμές» των πρόωρων εθνικών εκλογών να κινείται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεταξύ Φθινόπωρου του 2014 και Άνοιξης 2015 οι νεοεκλεγείς δήμαρχοι και κυρίως εκείνοι που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ θα είναι δύσκολο να τοποθετηθούν στον αυτοδιοικητικό πολιτικό χάρτη (δηλαδή στη διαμόρφωση της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ) μέχρι να ξεκαθαρίσει αρκετά ο κεντρικός πολιτικός χάρτης μέσω των εθνικών εκλογών. Το «χρώμα» του κεντρικού πολιτικού χάρτη με τη σειρά του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς πως μαζί με την θητεία των νέων δημάρχων ξεκινά ουσιαστικά και η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ (2014 – 20), από το οποίο οι δήμαρχοι επιζητούν «ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης» και το οποίο προφανώς ελέγχεται από την κεντρική εξουσία.

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Πηγή:www.capital.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.