Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων και τα πρόστιμα από δήμο

skili-gataΗ Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο 4039/2012 και τη τροποποίησή του από τον 4235/2014.

Συγκεκριμένα:
– Όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς πρέπει να φέρουν εμπρόθεσμη ηλεκτρονική σήμανση (microchip),  το αποδεικτικό έγγραφο της οποίας πρέπει να προσκομίζεται στο αρμόδιο γραφείο της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος. Παράλειψη σήμανσης επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ και παράλειψη προσκόμισης του αντιγράφου στο Δήμο επίσης 300 ευρώ.

– Όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς πρέπει να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο από κτηνίατρο και να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας (ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο από κτηνιάτρους). Παράλειψη κατοχής ενημερωμένου βιβλιαρίου επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ και απουσία αντιλυσσικού εμβολιασμού σε ισχύ 100 ευρώ.

– Οι ιδιοκτήτες των σκύλων οφείλουν να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους, εκτός αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας. Παράλειψη καθαρισμού επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ . Επιπλέον  οφείλουν να σέβονται τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου στο σύνολό του.

– Ο περίπατος των σκύλων πρέπει να γίνεται πάντοτε με συνοδό και οι σκύλοι δεν πρέπει να εξέρχονται ελεύθερα από τον χώρο των ιδιοκτητών τους ή να εισέρχονται σε άλλους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάνε τους σκύλους τους δεμένους και να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτούς. Παράλειψη των ανωτέρω επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ
– Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.

– Οποιοδήποτε ζώο συντροφιάς δεν έχει κατοικία ή βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό του θεωρείται αδέσποτο . Σκύλοι που περισυλλέγονται από το συνεργείο του Δήμου και αποδεικνύεται ότι έχουν ιδιοκτήτη θα επιστρέφονται σε αυτόν αφού του επιβληθούν οι διοικητικές κυρώσεις που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Παρακαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να ενημερωθούν αναλυτικά για τις ισχύουσες διατάξεις, τις οποίες οφείλουν να τηρούν. Το αρμόδιο γραφείο της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, είναι στη διάθεση των δημοτών για ενημέρωση γύρω από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Μην ανησυχείτε στον δήμο Βόλβης. Αυτή η ανακοίνωση αφορά τους κατοίκους του δήμου Κοζάνης

1 thoughts on “Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων και τα πρόστιμα από δήμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five + six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.