Ευαγγελισμός

evag1Ο Ευαγγελισμός (Τοπική Κοινότητα Ευαγγελισμού – Δημοτική Ενότητα ΕΓΝΑΤΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΒΟΛΒΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Ευαγγελισμός”. Έδρα του δήμου είναι ο Σταυρός και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Ευαγγελισμός ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ευαγγελισμού, του πρώην Δήμου ΕΓΝΑΤΙΑΣ του Νομού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο Ευαγγελισμός έχει υψόμετρο 107 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,6918227294 και γεωγραφικό μήκος 23,2181596388.

Γενικές πληροφορίες για τον Ευαγγελισμό

Διοικητική διαίρεση
Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Μακεδονίας – Θράκης
Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δήμος: ΒΟΛΒΗΣ
Δημοτική Ενότητα: ΕΓΝΑΤΙΑΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: Τοπική Κοινότητα Ευαγγελισμού
Έδρα Δήμου: Σταυρός
Κωδικός Οικισμού: 0703050201
Καποδιστριακός Δήμος
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: ΕΓΝΑΤΙΑΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: Ευαγγελισμού
Γεωγραφικά στοιχεία
Επίσημη Ονομασία: ο Ευαγγελισμός
Υψόμετρο: 107
Γεωγραφικό Μήκος: 23.2181596388
Γεωγραφικό Πλάτος : 40.6918227294
Γεωγ. Διαμέρισμα: Μακεδονία
Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ https://volvipress.gr/video/δήμος-βόλβης/κοινότητες/

Ο Ευαγγελισμός είναι χωριό με (474) κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Λίμνης Κορώνειας (Λαγκαδά), σε απόσταση 35 χιλιομέτρων ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Το χωριό ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες οι οποίοι έφεραν ως κειμήλιο την εικόνα και το ιερό λέψανο του αγίου Λαζάρου, από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922, τα οποία φυλάσσονται στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Λαζάρου που έκτισαν στις παρυφές του οικισμού.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού. Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα ξεπερνά το 80% όπως στους περισσότερους οικισμούς της περιοχής. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Στο χωριό ακολουθώντας την παράδοση διοργανώνονται κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορό και μουσική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fifteen + 16 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.