Κοκκαλού

Η Κοκκαλού (kokkalou) είναι ένα μικρός οικισμός με (174) κατοίκους, που βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης στο 60ο χμ. της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και 3 χμ νότια της λίμνης Βόλβης ( της δεύτερης μεγαλύτερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας ).

Το υψόμετρο του χωριού είναι 80 μέτρα ( η λίμνη έχει 34μ υψόμετρο). Ο λόφος που υψώνεται νότια του χωριού έχει υψόμετρο 214 μέτρα.

Στην κορυφή του βουνού, πάνω από το χωριό, 1700 μέτρα από την πλατεία – στο δρόμο για το Μελισσουργό – στήθηκε ένα μεγάλο σκέπαστρο (κιόσκι) με σκοπό τη δημιουργία επισκέψιμου χώρου με καταπληκτική θέα.

Είναι ιδανικό για παρατηρητήριο του υγροβιότοπου της λίμνης Βόλβης και του μεγαλύτερου μέρους της Λεκάνης της Μυγδονίας. Ακόμα έχει πολύ καλή οπτική επαφή με τα Μακεδονικά Τέμπη, το Στρυμονικό Κόλπο και το Παγγαίο.

Διαθέτει την παραλία ιστιοσανίδας (windsurfing) οπου επιλέχθηκε ως προορισμός από πρωταθλητές και σημαντικούς windsurfers της διεθνούς κοινότητας αγωνιστικού wind surf, με σχόλια και μνείες που θα ζήλευαν ακόμα και καθιερωμένοι παραθαλάσσιοι προορισμοί του αθλήματος αυτού!!!

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού και οι κάτοικοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία στη λίμνη. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δύο κτηνοτροφικές μονάδες.