Εισαγωγή των τρανς στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

Την άρση του αποκλεισμού των τρανς από την εισαγωγή τους στις Σχολές Αξιωματικών  και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που στιγματίζει τους ανθρώπους αυτούς και παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Είκοσι βουλευτές με επικεφαλής την Αννέτα Καββαδία, υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη για την εισαγωγή στις Σχολές αυτές, υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί ψυχική διαταραχήκάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπωθεί από διεθνείς και ελληνικούς φορείς.

Η ερώτηση των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών:
Θέμα: Αποκλεισμός πολιτών από την Εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

Στις 17 Μαΐου αναρτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διαύγεια, η προκήρυξη για την Εισαγωγή Ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αριθμ. Πρωτ: 6000/2/5950-ο’).

Στο παράρτημα Δ της προκήρυξης, στη σελίδα 32 και υπό τον τίτλο “Ενδεικτικός Πίνακας κυριότερων νοσημάτων και σωματικών ατελειών που αποκλείουν τους/ις υποψήφιους/ες από τις αστυνομικές σχολές”, στην παράγραφο «Ψυχικές Παθήσεις», αναφέρονται – μεταξύ άλλων – ως αιτία αποκλεισμού από τις εν λόγω σχολές οι «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητος φύλου)».
Η διατύπωση αυτή της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4443/2016 (Άρθρο 3, Παράγραφος 1β), με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις στον χώρο της εργασίας για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αποκλείονται από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, άρα και από την εργασία στο Αστυνομικό Σώμα, τα τρανς πρόσωπα με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.

Επιπλέον, αυτή η διατύπωση της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4491/2017 (Άρθρο 1, Παράγραφος β) όπου διατυπώνεται ρητώς ότι κάθε «πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του», καθώς ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη συμβάλλει σε στιγματισμό των τρανς προσώπων καθώς υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί ψυχική διαταραχή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπώσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση και ο Κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι συντάσσονται στην κατεύθυνση της αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης, διαφωνώντας έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της. 

Με βάση τα προαναφερθέντα,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Προτίθενται να άρουν τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλεισμό ο οποίος στιγματίζει τους τρανς ανθρώπους και παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καββαδία Αννέτα 
Αναγνωστοπούλου Σία 
Αυλωνίτου Ελένη 
Δριτσέλη Παναγιώτα
Θελερίτη Μαρία 
Θηβαίος Νικόλαος 
Ιγγλέζη Κατερίνα 
Καραγιαννίδης Χρήστος 
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη) 
Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος) 
Κυρίτσης Γιώργος 
Μανιός Νίκος 
Μαντάς Χρήστος 
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης 
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης) 
Πάλλης Γιώργος 
Παρασκευόπουλος Νίκος 
Σταματάκη Ελένη 
Σταμπουλή Αφροδίτη 
Ψυχογιός Γιώργος

————

Όλγα Παναγιωτίδου, CNN Greece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nine + thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.