Ιστορίες Εγκλημάτων: Ο Φαρμακούλης Λέκτορας

Την χρήση του δηλητηρίου ως μέσου εξόντωσης τον προτιμούν συνήθως οι γυναίκες.

Ίσως επειδή δεν αντέχουν την θέα του αίματος , ίσως επειδή είναι ασθενέστερες μυϊκά, οπότε χρειάζεται πονηριά για να επικρατήσουν.

Γι’ αυτό και η δολοφονία με δηλητήριο θεωρείται μία μέθοδος ύπουλη και θηλυπρεπής.

Η ιστορία μας όμως δεν έχει κάποια κακοποιημένη, κάποια εκδικητική γυναίκα..

Θα μπορούσε να είναι απλά μία σατανική σύμπτωση…
Θα μπορούσε όμως να είναι και ιστορία ενός καταπιεσμένου σαραντάρη ακαδημαϊκού που ανακάλυψε το πάθος με μια 20χρονη φοιτήτρια του και δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις πανεπιστημιακές του γνώσεις για να δολοφονήσει δύο ανθρώπους, για να ζήσει ανενόχλητος τον έρωτα του…

Ο άνδρας αυτός ζούσε δύο παράλληλες ζωές.

Στην μία ήταν ένας αναγνωρίσιμος Λέκτορας του ΑΠΘ, στοργικός πατέρας και οικογενειάρχης και στην άλλη ένας άνδρας κυριευμένος από πάθος που δεν δίσταζε στον ίδιο χώρο που δίδασκε, να απολαμβάνει τις «παράνομες στιγμές» με την ερωμένη του.

Το χρονικό

Στις 25 Ιουλίου 2013 η σύζυγος του Λέκτορα εισήχθη στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη με συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας στα κάτω άκρα και δυσκολία στη βάδισή της. Στις 29 Ιουλίου μεταφέρθηκε  στη ΜΕΘ, απ όπου σχεδόν μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας και έχοντας βελτιωμένη κλινική εικόνα μεταφέρθηκε πίσω στην παθολογική πτέρυγα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της, στη ΜΕΘ απαγορευόταν η λήψη τροφής και νερού από οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα.

Ενώ λοιπόν η κλινική εικόνα της βελτιωνόταν συνεχώς, στις 12 Αυγούστου ξεκίνησαν πάλι τα συμπτώματα διάρροιας και η επιδείνωση της κατάστασή της.  Η γυναίκα εισάγεται εκ νέου στις 20 Αυγούστου ξανά στη ΜΕΘ και στις 23 Αυγούστου κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η δε 86χρονη γιαγιά της, στις 11 Αυγούστου επίσης παρουσίασε διάρροια και εμετούς τα οποία αρχικά προσπάθησε να αντιμετωπίσει με παυσίπονα. Με την κατάσταση της να επιδεινώνεται, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 18 Αυγούστου με οξεία νεφρική ανεπάρκεια και στις 19 Αυγούστου αφήνει την τελευταία της πνοή μέσα στο νοσοκομείο.

Όλο αυτόν τον καιρό που η 34χρονη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, οι εξετάσεις στο αίμα και τα ούρα της έδειχναν πως είχε προσβληθεί από κάδμιο, σε τοξικά επίπεδα.

Οι δυο γυναίκες, γιαγιά και εγγονή είχαν χάσει τη ζωή τους, με διαφορά λίγων ημερών, στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Οι ιστολογικές εξετάσεις

Από την πρώτη στιγμή, οι συγγενείς των νεκρών γυναικών βέβαιοι ότι επρόκειτο για δολοφονία προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης.

Στις 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εκταφή των σορών καθώς αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που υποδείκνυαν το κάδμιο ως τον τοξικό παράγοντα, που προκάλεσε τον θάνατο των δύο γυναικών.

Τα δύο παραπεμπτικά του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου» προσδιόριζαν ως υπό διερεύνηση στοιχεία τον ψευδάργυρο, χαλκό, μόλυβδο και κάδμιο και όχι το αρσενικό, παρόλο που το αρσενικό είχε αναφερθεί στο φύλλο νοσηλείας.

Η έρευνα των γιατρών περιορίστηκε κυρίως στο κάδμιο, όπου οι συγκεντρώσεις υπολογίστηκαν λανθασμένα ως μεγαλύτερες από το κανονικό, σε τοξικά επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξεία δηλητηρίαση και νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και σηψαιμία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» να ακολουθήσουν μόνο συντηρητική αντιμετώπιση και να μη χορηγήσουν το αντίδοτο για το αρσενικό, κάτι που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή – τουλάχιστον – της 34χρονης.

Η αποκάλυψη του αρσενικού έγινε μόνο μετά τον θάνατό της, όταν στάλθηκαν δείγματα σε εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η ιατροδικαστής στη σχετική έρευνα ανέφερε ότι, όταν παρέλαβε τα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ, οι συγκεντρώσεις του αρσενικού ήταν τόσο υψηλές που προκαλούσαν… δέος.

Τότε, μετά από ειδικές εξετάσεις που έγιναν στις σορούς ανιχνεύθηκε, η ύπαρξη αρσενικού σε υψηλά επίπεδα στα σπλάχνα τους.  Από την επανεξέταση των δειγμάτων αίματος και ούρων που είχαν παρθεί από την 34χρονη κατά διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο Παπανικολάου, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αρσενικού.  

Εδώ θα προκύψει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Ενώ συγκρίνοντας τα δείγματα προέκυψε ότι, τα επίπεδα αρσενικού είχαν πέσει κατά την πρώτη παραμονή της 34χρονης στη ΜΕΘ, όπου απαγορευόταν η λήψη τροφής και νερού από εξωτερικό παράγοντα, όμως εκτοξεύθηκαν στα ύψη στις 15 Αυγούστου, τις ημέρες  που είχε μεταφερθεί πίσω στην παθολογική πτέρυγα.

Το εξοχικό

Ο Λέκτορας υποστήριζε σθεναρά ότι η δηλητηρίαση της 34χρονης συζύγου του και της 86χρονης γιαγιάς της οφειλόταν στην ιδιαίτερη διατροφή που ακολουθούσαν οι δύο γυναίκες και στην κατανάλωση νερού στην εξοχική τους κατοικία το οποίο περιείχε υψηλά ποσοστά αρσενικού και ήταν ακατάλληλο για χρήση.

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε, στις 19/09/2013, στο εξοχικό και συγκεκριμένα στη δεξαμενή ύδρευσης του οικισμού, τη βρύση της αυλής, και τη βρύση της κουζίνας του σπιτιού, μόνο το δείγμα από το εσωτερικό της οικίας παρουσίασε ποσοστά σε αρσενικό και μόλυβδο που αποκλίνανε από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας «περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης»  (Αρσενικό: 55μg/L με ανώτατη παραμετερική τιμή τα 10μg/L και Μόλυβδος: 67μg/L με ανώτατη παραμετρική τιμή τα 10μg/L).

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, «…αυτές οι διαφοροποιήσεις προκαλούν ερωτηματικά που εστιάζονται π.χ. στην ποιότητα των αγωγών ύδρευσης εντός της οικίας ή/και σε πιθανές προσμίξεις με άλλη πηγή ύδρευσης. Επίσης, οι μεταβολές της ποιότητας του νερού δείχνουν ότι συντελούνται εσωτερικά της οικίας και επομένως η διερεύνηση των αιτιών απαιτείται να γίνει με μέριμνα και ευθύνη του ιδιοκτήτη».

Σε μεταγενέστερο, ωστόσο, έλεγχο που έγινε και πάλι στη δεξαμενή του ιδιωτικού δικτύου ύδρευσης, τη βρύση της αυλής της μονοκατοικίας και τη βρύση της κουζίνας του σπιτιού, «δεν παρατηρήθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις των στοιχείων που αναλύθηκαν με αυτές που θέτει η σχετική ΚΥΑ περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».

Στοιχεία που θέτουν νέα εύλογα ερωτήματα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, στον οργανισμό της 34χρονης συζύγου του λέκτορα βρέθηκε μόλυβδος σε ποσοστά, ωστόσο, πολύ πιο κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Επομένως αν δεχτεί κανείς ότι η τιμή αρσενικού που βρέθηκε στη βρύση της κουζίνας του σπιτιού, είναι μια λογική τιμή και το νερό αυτό καταναλώθηκε, θα έπρεπε στον οργανισμό της 34χρονης να βρεθούν, ταυτόχρονα, εκτός από υψηλά ποσοστά αρσενικού και υψηλά ποσοστά μολύβδου.

Η προφυλάκιση

Οικισμός Γεωπονικά στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής

Στον οικισμό Γεωπονικά στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας, είναι γνωστό ότι έχει εντοπιστεί κατά καιρούς αρσενικό στο δίκτυο ύδρευσης, το ίδιο και σε άλλες περιοχές, όμως σε μικρές, μη τοξικές ποσότητες.

Τα στοιχεία των αρχών συνέκλιναν στο ότι, ο 43χρονος Λέκτορας χορηγούσε στην 34χρονη σύζυγό του μικρές ποσότητες τριοξειδίου του αρσενικού (As² O³), ώστε να προκαλέσει κατάσταση χρόνιας δηλητηρίασης, που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με την κατανάλωση τροφίμων και νερού.

Στις 27 Ιανουαρίου το δικαστικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη λαμβάνει την απόφαση για την προφυλάκιση του Λέκτορα, διότι είχε προηγηθεί διαφωνία ανάμεσα στον εισαγγελέα και τον ανακριτή για την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου καθώς είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή.

Ο κατηγορούμενος, πανεπιστημιακός του ΑΠΘ, που απολογείτο στον ανακριτή είχε αρνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε εμπλοκή στη δηλητηρίαση των δύο γυναικών.

Μετά την απολογία του, ο ανακριτής πρότεινε την προσωρινή του κράτηση ενώ ο εισαγγελέας έκρινε ότι έπρεπε να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εκλήθη να επιλύσει τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, δείχνοντας με την απόφαση του, στον πανεπιστημιακό το δρόμο για τη φυλακή.

Κατάθεση της Πεθεράς «Ήθελε να χωρίσει»

Η προσαγωγή του κατηγορουμένου

Τραγική φιγούρα της υπόθεσης η γυναίκα που έχασε την κόρη της, αλλά και την μητέρα της.

Στην εξιστόρησή της αναφέρει ότι η κόρη της παρουσίασε στομαχικές διαταραχές πριν το Πάσχα του 2013: «Τον Μάιο έκανε εμετούς και είχε διάρροιες. Αφού την εξέτασε ο οικογενειακός μας γιατρός, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου μετά από εξετάσεις, οι γιατροί γνωμάτευσαν γαστρεντερίτιδα, της χορηγήθηκαν δύο οροί και έλαβε εξιτήριο».

Η περιπέτεια της οικογένειας όμως μόλις άρχιζε:

«Τέλη Ιουνίου του 2013, μαζί με το σύζυγό μου, τη μητέρα μου και την μικρή εγγονή μας πήγαμε στο εξοχικό μας στη Χαλκιδική. Η κόρη μου και ο γαμπρός μου, καθημερινά, ερχόντουσαν στο εξοχικό, νωρίς το βράδυ, όταν τελείωναν τις δουλειές τους και ξανάφευγαν το πρωί για Θεσσαλονίκη. Τα Σαββατοκύριακα όμως τα περνούσαν στο εξοχικό μας. Εκείνο το διάστημα τα συμπτώματα της κόρης μου επιδεινώθηκαν και παρουσίασε παράλυση στα κάτω άκρα και αδυναμία κίνησης. Μετά τις διακοπές, επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κόρη μου κινείτο μόνο υποβασταζόμενη.

Στις 25 Ιουλίου η κόρη μου εισήχθη στο νοσοκομείο και στις 29 μπήκε στη ΜΕΘ. Στις 4 Αυγούστου βγήκε από τη ΜΕΘ και στις 20 ξαναμπήκε όπου και κατέληξε στις 23 λόγω πολυοργανικης ανεπάρκειας».

«Η μητέρα μου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 18 Αυγούστου και απεβίωσε στις 19. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της κόρης μου, έμενα μαζί της συνέχεια. Μόνο όταν ο γαμπρός μου επισκεπτόταν την κόρη μου, αποχωρούσα από το δωμάτιο για λόγους διακριτικότητας και τους άφηνα μόνους. Εγώ τάιζα την κόρη μου στο νοσοκομείο αλλά κάποια μεσημέρια τη βοηθούσε να φάει ή να πιει νερό ο γαμπρός μου καθώς εξέφραζε ο ίδιος την επιθυμία. Όλοι στην οικογένειά μας έτρωγαν το ίδιο φαγητό. Η μητέρα μου και η κόρη μου έτρωγαν και ταχίνι. Η κόρη μου και η εγγονή μου έτρωγαν στο σπίτι ενώ ο γαμπρός μου έπαιρνε το φαγητό του σε τάπερ για να το φάει στο Πανεπιστήμιο».

«Στο εξοχικό μας, εδώ και χρόνια δεν πίνουμε το νερό και δεν το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική καθώς γνωρίζουμε ότι είναι ακατάλληλο για πόση. Χρησιμοποιούσαμε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Η κόρη μου αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα λόγω της συμπεριφοράς του γαμπρού μου. Μάλιστα, κάποια στιγμή, η κόρη μου έφτασε στο σημείο να διώξει τον άνδρα της από το σπίτι με σκοπό να χωρίσουν ενώ του είχε ζητήσει να χωρίσουν και μετά τη γέννηση του παιδιού τους».

Η Κατάθεση του οικογενειακού γιατρού

«Στις 22 ή 23 Αυγούστου με επισκέφτηκαν στο ιατρείο μου ο λέκτορας μαζί με τον αδερφό της γυναίκας του. Μου ανέφεραν ότι είχαν γίνει κάποιες εξετάσεις στο αίμα της  συζύγου και της γιαγιάς και έδειξαν υψηλή συγκέντρωση καδμίου, ενώ ήταν προς αναμονή των αποτελεσμάτων σε τρίχες από κάποιο εργαστήριο του εξωτερικού».

Ο γιατρός όπως κατέθεσε δεν μπορούσε να βοηθήσει ενώ όταν πληροφορήθηκε και για τον θάνατο της συζύγου του λίγες ημέρες αργότερα, συνέστησε στον καθηγητή του ΑΠΘ να στείλει ούρα στη Γερμανία, τόσο δικά του, όσο και της κορούλας του.

«Πράγματι με μέριμνά μου αποστάλθηκαν σε εργαστήριο της Γερμανίας. Προέκυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του δεν παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά καδμίου, όμως παρουσίασαν υψηλότερες τιμές από το όριο σε αρσενικό και έχρηζαν θεραπείας».

Πατέρας και κόρη είχαν ακολουθήσει ειδική θεραπεία μετά τον θάνατο της συζύγου του και της γιαγιάς. Ο λέκτορας μάλιστα είχε αποδώσει την αιτία θανάτου της συζύγου του στο νερό όπως υποστηρίζει ο γιατρός: «Αναφορικά με την αιτία της δηλητηρίασης της συζύγου του μου ανέφερε ότι ίσως να ευθύνεται το νερό της εξοχικής τους κατοικίας».

Η διπλή ζωή και η Ρωσίδα φοιτήτρια

Η Ρωσίδα φοιτήτρια

Στις αρχές κλήθηκε να δώσει κατάθεση και η πρώην ερωμένη του και νυν πλέον σύντροφός  με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδάκι 16 μηνών.

Η αλλοδαπή μάρτυρας στην έκθεση ένορκης εξέτασης, υποστήριξε ότι από την στιγμή που έμεινε έγκυος με τον καθηγητή της συζούσαν, αλλά το πιο απίθανο είναι το γεγονός της διπλής ζωής που διατηρούσε ο καθηγητής κατά την διάρκεια των εγκληματικών ενεργειών του.
«Κατά το διάστημα που η γυναίκα του ήταν στο νοσοκομείο, δηλαδή για περίπου ένα μήνα βρεθήκαμε αν θυμάμαι καλά μία-δύο φορές. Διατηρώ δεσμό μαζί του από τον Ιούλιο του 2012. Συνήθως συνευρισκόμασταν ερωτικά στο γραφείο του στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ που κλείδωνε ή σε τροχόσπιτο στην περιοχή της Αγίας Τριάδας που άνηκε στον ίδιο ή στην οικογένειά του, και μερικές φορές στην Καβάλα στα πλαίσια της εργασίας μου».

«Η γυναίκα του δεν γνώριζε για την σχέση μας, και μου είχε πει ότι οι σχέσεις του με την γυναίκα του δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, κυρίως μετά την γέννηση της κόρης τους με αφορμή το όνομα της. Είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου στις αρχές του έτους 2013, όπως μου είχε πει το οποίο τελικά βγήκε το καλοκαίρι του 2013. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία σίγουρα όμως ήταν το καλοκαίρι και λίγο διάστημα πριν το θάνατο της γυναίκας του».

Ο άνδρας μάλιστα υπέδειξε και το χαρτί διαζυγίου στην ερωμένη του προκειμένου να πειστεί πως είχε χωρίσει οριστικά από την γυναίκα του: «Οι υπογραφές μου φάνηκαν “περίεργες” ως προς την γνησιότητά τους, σαν απλής εκτύπωσης. Από τότε που χώρισαν μου είπε ότι μετακόμισε στο πατρικό του σπίτι και την κόρη τους συνέχισε να την έχει η μητέρα της. Μετά τον θάνατό της γυναίκας του για τρεις εβδομάδες ήταν πολύ προβληματισμένος. Μετά το διάστημα αυτό οι δια ζώσης επαφές μας έγιναν, σχεδόν καθημερινές. Στο τηλέφωνο μιλούσαμε πάντα πολλές φορές την ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η φοιτήτρια.

«Είχε αναφερθεί, στα προβλήματα υγείας που παρουσίαζε η γυναίκα του. Από τον Δεκέμβριο του 2012 μου είχε αναφέρει πως η γυναίκα του παρουσίασε γαστρικές ενοχλήσεις, που με τον καιρό η κατάσταση της υγείας της γενικότερα επιδεινωνόταν μέχρι τον Αύγουστο του 2013 που εισήχθη για τελευταία φορά στο νοσοκομείο για διάστημα ενός μήνα περίπου, όπου και κατέληξε».

«Μου ζήτησε αν ποτέ με ρωτήσει η Αστυνομία για την σχέση μας να την αρνηθώ».

Η μητέρα του λέκτορα

Τα όσα υποστηρίζει η μητέρα του κατηγορούμενου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει καταθέσει η Ρωσίδα φοιτήτρια: «Με την γυναίκα που είναι τώρα είχε σχέση κάπου-κάπου σαν άντρας, αυτή έμεινε έγκυος και το απέκρυψε, το έμαθα εγώ μετά από μήνες. Αυτό ήταν απρόσμενο. Τι να κάνω. Εγώ τις φοβόμουν τις αλλοδαπές. Εγώ κοίταζα την εγγονή μου και του έλεγα μην τυχόν και παντρευτείς. Τώρα μεγαλώνω δύο παιδιά. Η σχέση με τη Ρωσίδα προέκυψε εδώ και 1,5 χρόνο, όταν είχε πεθάνει η νύφη μου».

«O γιος μου είναι ένας καλός άνθρωπος. Ούτε μυρμήγκι δεν έχει πειράξει στη ζωή του. Δεν ξέρουμε και εμείς πώς βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Εκεί που περιμέναμε απαλλακτικό βούλευμα βρέθηκε κατευθείαν στη φυλακή»…

Η μητέρα του λέκτορα παρουσιάζει τον γάμο του γιου της και την σχέση που είχε με την γυναίκα του ιδανική: «Η σχέση τους ήταν πάρα πολύ καλή, δεν είχαν προβλήματα, όπου ήθελαν πήγαιναν διακοπές. Η νύφη μου και ο γιος μου ήθελαν και δεύτερο μωρό.».

«Η σχέση με την Ρωσίδα ξεκίνησε αφού πέθανε η νύφη μου, δεν ήταν παράλληλη. Την πήρα την κοπέλα μέχρι να μεγαλώσει λίγο το παιδί. Την έφερε στο σπίτι από λεχώνα, ζούσαν σε ένα σπίτι με μια γριά. Δεν έχουν καλή σχέση με αυτή τη γυναίκα. Μένει μαζί μου. Δεν πρόκειται να γίνει γάμος», ξεκαθαρίζει.

«Ο γιος μου όταν έμαθε για την προφυλάκιση έκλαιγε με λυγμούς και αγκαλιαζόταν με την κόρη του. Καταλαβαίνω ότι το πιο δύσκολο πράγμα είναι να χάνεις το παιδί σου αλλά και εμείς πονάμε. Αν βλέπατε το μωρό πώς έκλαιγε, μπαμπάκα μου φώναζε».

Η ίδια υποστηρίζει την αθωότητα του γιού της με σθένος ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά δεν περίμενε να προφυλακιστεί: «Πιστεύω ότι ο γιος μου είναι αθώος, το κεφάλι μου βάζω κάτω. Ένας άντρας που πάει με μια γυναίκα τυχαία μπορούμε να πούμε ότι είναι φονιάς; Το δηλητήριο της εγγονής δεν μετράει; Έχω χάσει τα μυαλά μου, δεν περίμενα να προφυλακιστεί το παιδί μου, δεν το περίμενα. Σαν μάνα παίρνω και τη θέση της άλλης μάνας, δεν ξεχνιέται, εμένα νύφη μου είναι και πονάω».

Η δίκη

Η δικηγόρος της οικογενείας του θύματος

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη του λέκτορα του ΑΠΘ ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί για ανθρωποκτονία κατά συρροή, της  συζύγου του και της γιαγιά της με αρσενικό.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα» συγγενείς του κατηγορούμενου και των θυμάτων ενώ η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της μητέρας της 35χρονης συζύγου του λέκτορα.

Σε φορτισμένο κλίμα η γυναίκα κατέθεσε στο δικαστήριο ότι πιστεύει πώς ο κατηγορούμενος είναι ο δολοφόνος της κόρης και της μητέρας της και περιέγραψε τις σχέσεις του ζευγαριού τονίζοντας ότι «είχαν άσχημη σχέση». Μάλιστα ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος και η κόρη της σκόπευαν να χωρίσουν.

«Υπήρχαν έντονοι καβγάδες. Ήταν βίαιος λεκτικά μαζί της. Σε έναν καβγά η κόρη μου του είπε θέλω να χωρίσουμε και αυτός απάντησε: Τώρα που έχουμε το παιδί; Θα σε σκοτώσω» κατέθεσε μεταξύ άλλων η γυναίκα περιγράφοντας τις σχέσεις του ζευγαριού.

«Το Δεκέμβριο του 2012 είχε λιποθυμικές τάσεις. Ναυτία και ζάλη. Νομίζαμε ότι είναι κάτι τυχαίο. Τον επόμενο μήνα τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα. Μία φορά το μήνα. Είχε τάση για εμετό και ατονία. Κάναμε εξετάσεις για να δούμε από πού προέρχεται. Από το Μάιο άρχισε να πέφτει. Δεν είχε δυνάμεις. Έχανε βάρος και έβγαλε εξανθήματα. Στις 24 Ιουλίου 2013 πήγαμε στα επείγοντα και μπήκε στην εντατική» κατέθεσε η μητέρα της 35χρονης ενώ για τη μητέρα της είπε ότι «είχε πιο γρήγορη εξέλιξη».

Η κατάθεση  ιατροδικαστή

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Νίκος Ράικος

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Νίκος Ράικος καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης απέδωσε τους θανάτους των δύο γυναικών σε εγκληματική ενέργεια. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπήκε το αρσενικό στον οργανισμό των δύο γυναικών μέσω του φαγητού και πιθανολόγησε ότι δόθηκε με υγρό.

Έκανε αναφορά στα συμπεράσματα της συναδέλφου που είχε εντοπίσει ποσότητα καδμίου στο αίμα των δύο γυναικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ακολουθήθηκε το σωστό πρωτόκολλο για την έκδοση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Η κατάθεση της Τοξικολόγου

H επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση

Για «θηριώδεις ποσότητες» αρσενικού που ανιχνεύτηκαν στις δύο γυναίκες, έκανε λόγο η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, κατά την πολύωρη κατάθεσή της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτηση «εάν ο θάνατος της 34χρονης συζύγου του κατηγορουμένου αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια», η μάρτυρας απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό», ενώ εμφανίστηκε βέβαιη ότι χορηγήθηκε αρσενικό στη νεαρή γυναίκα, όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων, η μάρτυρας-τοξικολόγος διαπίστωσε ότι «μεταξύ 7 και 14 Αυγούστου 2013» -διάστημα που συμπίπτει με τη νοσηλεία της κοπέλας- «υπάρχει εκτίναξη στις τιμές του αρσενικού», κάτι, που σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό».

«Μέσα στο νοσοκομείο δέχθηκε μεγάλη ποσότητα αρσενικού. Κάποιος της προσέφερε κάτι που περιείχε αρσενικό» είπε. Σημείωσε δε, ότι όποιος το χορήγησε είναι «άνθρωπος θετικής κατεύθυνσης, που έχει μπει σε εργαστήριο και έχει δεξιότητες».

Ύστερα από τις αιχμές που άφησε κατά την κατάθεσή του ο πραγματογνώμονας Νίκος Ράικος, για τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που έστρεψαν τις έρευνες σε δηλητηρίαση από κάδμιο, η μάρτυρας υπεραμύνθηκε της ορθότητάς τους.

Επιχειρώντας να εξηγήσει στο δικαστήριο γιατί το κάδμιο δεν βρέθηκε σε βιολογικό υλικό (τρίχες) των δύο γυναικών, το οποίο εξετάστηκε μετά το θάνατό τους, η κ. Κοβάτση είπε ότι σε δηλητηρίαση με αρσενικό ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει πρωτεΐνη, την μεταλλοθειονίνη, η οποία δεσμεύει το κάδμιο και το καθιστά βιολογικά ανενεργό.

Οι δύο παραπάνω μάρτυρες, Ράικος και Κοβάτση, εξετάστηκαν κατ’ αντιπαράσταση και παρά τις όποιες διαφωνίες τους, συμφώνησαν ότι οι δύο θάνατοι, αποδίδονται στο αρσενικό.

Η Εισαγγελέας

H εισαγγελέας Εμμανουέλα Κετσιατζή

Την ενοχή του 46χρονου λέκτορα του ΑΠΘ, ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας της έδρας Εμμανουέλα Κετσιατζή, κατά την πολύωρη αγόρευσή της. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι δύο γυναίκες δηλητηριάστηκαν με αρσενικό το οποίο έριξε ο κατηγορούμενος στο νερό που ήπιαν.

«Θα είχαμε το τέλειο έγκλημα» εάν δεν νοσηλευόταν η 34χρονη σύζυγός του στην ΜΕΘ του Παπανικολάου», και εάν δεν είχαν φυλαχθεί τα δείγματα τοξικολογικών εξετάσεων. «Αυτά τα δύο γεγονότα απέτρεψαν το τέλειο έγκλημα».

«Σκότωσε όχι μόνο μία φορά τη γυναίκα του, αλλά τόσες φορές όσες χορήγησε το δηλητήριο. Την έβλεπε να λιώνει, να παραλύει, άντεξε σ’ αυτό το θέαμα, αμετανόητος μέχρι το τέλος.  Ήθελε να το βλέπει.. Στέρησε από ένα παιδί την αγκαλιά της μάνας του.

«Χορηγούσε σκοπίμως μικρές ποσότητες αρσενικού, ώστε να προκαλέσει κατάσταση χρόνιας δηλητηρίασης, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ότι προκλήθηκε από την κατανάλωση κοινών τροφίμων και νερού».

«Κατά τη νοσηλεία, ο κατηγορούμενος επισκεπτόταν τη σύζυγό και βρήκε την ευκαιρία να της χορηγήσει νερό στο οποίο είχε διαλύσει ποσότητα αρσενικού, στις 28 Ιουλίου», «Διαλύοντας ποσότητα τριοξειδίου του αρσενικού στο νερό που της έδινε της προκάλεσε νέα οξεία δηλητηρίαση, την οδήγησε στο θάνατο».

Θέλοντας να αποπροσανατολίσει τις έρευνες, ο 43χρονος αποφάσισε να αφαιρέσει τη ζωή και της γιαγιάς. Την επισκέφθηκε στο σπίτι των πεθερικών του, κι εκεί «τοποθέτησε ποσότητα τριοξειδίου του αρσενικού σε μπουκάλι νερό που διατηρούσε η γιαγιά στο ψυγείο της και από το οποίο έπινε για λόγους υγιεινής μόνο η ίδια».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο 46χρονος αντέδρασε στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης. Άλλοτε χειροκροτούσε ειρωνικά και άλλοτε παρενέβαινε ζητώντας να προσκομίσει «στοιχεία και αποδείξεις» για να τεκμηριώσει τα λεγόμενα της. «Όλο υποθέσεις κάνεις, που τα ξέρεις όλα αυτά» είπε απευθυνόμενος υποτιμητικά στην εισαγγελέα, για να τον ανακαλέσει στην τάξη η προεδρεύουσα του δικαστηρίου.

Η Καταδίκη

Ο δικηγόρος του κατηγοριυμένου

Στις 13/3 μετά από πέντε μήνες και 8ωρη διάσκεψη τακτικών δικαστών και ενόρκων ο Λέκτορας του ΑΠΘ απόλυτα ψύχραιμος, όρθιος, με τα χέρια σταυρωμένα άκουσε την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, στις 10 το βράδυ της Πέμπτης: Ένοχος. Δύο φορές ισόβια για τη δολοφονία με αρσενικό της 34χρονης συζύγου του και της 85χρονης γιαγιάς της, χωρίς κανένα απολύτως ελαφρυντικό.

Ο 46χρονος πανεπιστημιακός, ο οποίος από την αρχή ηρνείτο οποιαδήποτε σχέση με τους θανάτους υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος, έδειξε να εκπλήσσεται με την απόφαση του δικαστηρίου. Μονολογώντας αναρωτιόταν «χωρίς αποδείξεις…; σε ποια χώρα ζούμε;».

«Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε έφεση», του είπε η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. «Θα μου τα εξηγήσει ο συνήγορός μου», απάντησε εκείνος, λίγο πριν οι αστυνομικοί τού περάσουν χειροπέδες για να τον οδηγήσουν πίσω στη φυλακή.

Η αίθουσα στον πρώτο όροφο των δικαστηρίων, το μοναδικό σημείο με φωτισμό στο έρημο, εκείνη την ώρα, δικαστικό μέγαρο, ήταν κατάμεστη από συγγενείς των θυμάτων.

Δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση στο άκουσμα της ποινής, ενώ η μητέρα της 34χρονης συζύγου, αρνήθηκε ευγενικά να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι η νεαρή γυναίκα ήταν ανιψιά του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη ενώ ο 43χρονος διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με 25χρονη φοιτήτρια, με την οποία μάλιστα είχε αποκτήσει ένα παιδί.

Δείτε τα σχετικά Βίντεο



Έρευνα – επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.