Ιστορίες Εγκλημάτων: Το Κτήνος της Βέροιας (Φωτο-Βίντεο)

Το νεανικό φλερτ που εξελίχθηκε σε έρωτα ,κατάφερε να κρατήσει  πέντε χρόνια.

Ένας έρωτας που βάφτηκε με το αίμα μιας πανέμορφης κοπέλας., της οποίας το νήμα της ζωής το έκοψε βίαια με τα χέρια του ο άνθρωπος που αγάπησε πολύ.

Ακόμη και σήμερα η δολοφονία της Κικής Κούσογλου από τον Δάνο Μουρατίδη είναι μία υπόθεση που συζητείται έντονα, αφού λίγοι μπορούν να ξεχάσουν τον φρικτό τρόπο με τον οποίο «έφυγε» η πανέμορφη ξανθιά κοπέλα και το… θέατρο που έπαιζε για μήνες ο δολοφόνος της.

Ο Δάνος Μουρατίδης και η Κική Κούσογλου γνωρίζονταν από παιδιά στη Βέροια.

Όταν ο Δάνος ήταν 23 ετών και η Κική 20 αποφάσισαν να χωρίσουν, αφού το τελευταίο διάστημα είχαν έντονες προστριβές και λέγεται ότι η κοπέλα δεν άντεχε τις σκηνές ζηλοτυπίας που έκανε συνεχώς εκείνος.

Αν και είχαν χωρίσει, διατήρησαν καλές σχέσεις κι έναν μήνα μετά την απόφασή τους να δώσουν τέλος στη σχέση τους, είχαν κλείσει ραντεβού και κατέληξαν μετά στο σπίτι του Δάνου. Σύμφωνα με όσα διαρρέονταν εκείνη την εποχή, ο 23χρονος ήθελε να τα «ξαναφτιάξει» με την Κική, με την οποία δήλωνε τρελά ερωτευμένος, όμως εκείνη ήθελε να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτή τη σχέση.

Είναι ξημερώματα 11ης Απριλίου 2005 και η Κική Κούσογλου βρίσκεται στο σπίτι του  Μουρατίδης. Αυτός βλέπει στο κινητό της κοπέλας (η Κική είχε κοιμηθεί) ένα μήνυμα που αντιλήφθηκε ότι δεν αφορούσε τον ίδιο και το μάτι του θολώνει.

Ξεσπάει άγριος καβγάς και ο Δάνος στραγγαλίζει με απίστευτη αγριότητα την πανέμορφη Κική. Μόλις αντιλαμβάνεται ότι η 20χρονη είναι νεκρή, με απίστευτη ψυχραιμία καταστρώνει σχέδιο για να εξαφανίσει όλα τα ίχνη που τυχόν τον ενοχοποιούν.

Παίρνει το αυτοκίνητο, βάζει το άψυχο σώμα της κοπέλας στη θέση του συνοδηγού και το μεταφέρει στην περιοχή του Φράγματος Ασωμάτων Ημαθίας, στις όχθες του Αλιάκμονα. Μια περιοχή ερημική όπου δύσκολα θα αναζητούσε κανείς εκεί την Κική. Τα πράγματά της τα πέταξε σε άλλο σημείο, προκειμένου να εξαφανίσει όλα τα ίχνη και να στρέψει αλλού τις έρευνες.

Ο Μουρατίδης επέστρεψε στο σπίτι του και περίμενε 24 ώρες. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας πήγε πάλι στην περιοχή όπου είχε αφήσει το πτώμα της Κικής και το έθαψε πρόχειρα με τη βοήθεια ενός 40χρονου ξαδέλφου του, ο οποίος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του. Ο 23χρονος πίστευε ότι ο χρόνος κυλούσε υπέρ του και ότι είχε διαπράξει το τέλειο έγκλημα. Όμως είχε κάνει λάθος.

«Φαινόταν ότι ήταν ένοχος»

Οι συγγενείς της άτυχης Κικής ανησυχούν από την απουσία της πανέμορφης κοπέλας και βλέποντας πώς η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, απευθύνονται στην Αγγελική Νικολούλη και στην εκπομπή << Φώς στο Τούνελ>>  για να βρουν ίχνη της κοπέλας που έχει εξαφανιστεί, λες και την κατάπιε η γη.

Η συνδρομή της δημοσιογράφου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ξεδίπλωμα της υπόθεσης. Ήταν ίσως η μόνη που δεν πείστηκε για την αθωότητα του Δάνου. Έτσι λοιπόν αποφάσισε ν’ ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση.

Το χρονικό της αποκάλυψης

Αρχικά η Αγγελική Νικολούλη επιχείρησε να προγραμματίσει μία συνέντευξη με τον Δάνο Μουρατίδη, ο ποίος αρνήθηκε και μάλιστα την κατηγορούσε ότι δεν τον αφήνει ήσυχο και τον ενοχλεί ζώντας το δικό του προσωπικό δράμα, ενώ όταν τον καλούσε στο τηλέφωνο αυτός της μιλούσα άσχημα και προσβλητικά. Τα παραπάνω φούντωσαν τις υποψίες της και τελικά με την επιμονή της τον ανάγκασε να δεχτεί να δώσει συνέντευξη.

Ο Μουρατίδης για να… πετάξει από πάνω του οποιαδήποτε υποψία, συμμετέχει στις έρευνες και όχι μόνο αυτό, αλλά βγαίνει και στην τηλεόραση με ύφος όλο αγωνία και κάνει έκκληση στον κόσμο προκειμένου να λυθεί το μυστήριο με την εξαφάνιση της ξανθιάς καλλονής. Στόχος του να παρουσιαστεί κι εκείνος ως θύμα και να στραφούν αλλού οι έρευνες.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Αγγελική Νικολούλη, η τελευταία δεν πείθεται από τα λεγόμενά του και τον υποψιάζεται.

«Κατάλαβα όταν τον είδα απέναντί μου ότι κάτι έτρεχε. Φαινόταν ότι ήταν ένοχος», θα πει λίγο μετά η «Μις Μαρπλ της Ελλάδας».

Άλλωστε η πληροφορία που υπήρχε ήταν ότι εκείνος είχε δει τελευταίος ζωντανή την Κική.

Η δημοσιογράφος ήταν έτοιμη να λύσει την υπόθεση.

Με μία δεύτερη κρυφή κάμερα κατέγραφε τις αντιδράσεις του Μουρατίδη οι οποίες φανέρωναν την αμηχανία, την νευρικότητα και το άγχος που τον είχε καταβάλει.

Οι εξηγήσεις που έδινε και οι υποθέσεις που έκανε-ότι δηλαδή η Κική τον παράτησε για μια καλύτερη ζωή-δεν έπειθαν την δημοσιογράφο, ενώ και οι αντιδράσεις του την έστρεφαν εναντίον του.

Ο ίδιος εξακολουθούσε να επιμένει ότι είναι αθώος και ότι οι συγκυρίες έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εναντίον του, μάλιστα σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με την δημοσιογράφο υποστήριζε ότι η Κική ζει και είναι αδύνατον κάποιος να την σκότωσε κάνοντας παράλληλα διάφορα σενάρια φόνου.

Το κλίμα αρχίζει να στρέφεται εναντίον του, αφού καταλαβαίνουν και οι αστυνομικοί ότι κάτι κρύβει.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο ήταν το ημερολόγιο που κρατούσε η «Καλλονή της Βέροιας» στο οποίο είχε προφητεύσει την δολοφονία της, συγκεκριμένα σε κάποιες σελίδες έγραφε «Και αν εσύ δεν μ’ αγάπησες εγώ σε αγαπώ, και αν εσύ με σκότωσες εγώ ακόμη ζω!». 

Τέλος η Αγγελική Νικολούλη σιγουρεύτηκε και από την κατάθεση μιας φίλης της άτυχης κοπέλας η οποία είπε ότι από την πρώτη στιγμή υποψιάστηκε τον Μουρατίδη, ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά πολλές φορές.

Ωστόσο, η αγορά ενός φτυαριού και οι συχνές τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον ξάδερφό του τις επίμαχες μέρες του Απριλίου έσφιξαν τον κλοιό γύρω από τον Μουρατίδη.

Η δημοσιογράφος παρέδωσε τα στοιχεία της στην Ασφάλεια η οποία καλεί τον Δάνο Μουρατίδη για μια δεύτερη κατάθεση και τον ανάγκασαν να ομολογήσει ότι ο ίδιος στραγγάλισε την Κική και την έθαψε μαζί με τον ξάδερφο του στην περιοχή του φράγματος «Ασωμάτων» στον Αλιάκμονα..

Τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου ομολόγησε την πράξη του, υποδεικνύοντας παράλληλα στις αστυνομικές αρχές την τοποθεσία ταφής της 20χρονης.

Τελικά, τέσσερις μήνες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα ο Δάνος Μουρατίδης ομολογεί ότι εκείνος σκότωσε την Κική σε μία έκρηξη ζήλιας.

Το προφίλ του δράστη

Άτομα που γνώριζαν το ζευγάρι μιλούσαν για έναν άνθρωπο νευρικό, με εκρήξεις ζήλιας που δεν ήταν λίγες οι φορές που άσκουσε σωματική βία σε βάρος της άτυχης κοπέλας.

Η δημοσιογράφος κατά την διάρκεια της έρευνας βρήκε κι άλλη γυναίκα- φίλη του Μουρατίδη  που είχε  στο παρελθόν σχέση με τον Δ. Μουρατίδη και είχε βιώσει προσωπικά την βία του,  και η μαρτυρία της ήταν σημαντική.

Όπως η ίδια είχε τότε καταθέσει, όταν του είχε πει να χωρίσουν εκείνος αντέδρασε αρχικά ήρεμα και τη ρώτησε αν θα ήθελε να την πάει σπίτι της. Η κοπέλα παραξενεύτηκε από αυτή την παραδόξως ήρεμη αντίδραση, αφού ήταν αλλιώς συνηθισμένη από τον τότε σύντροφό της. Όταν έφυγαν με το αυτοκίνητο την πήγε σε μια ερημική τοποθεσία, τη χτύπησε και την άφησε εκεί αβοήθητη

Η ζήλια και η «μαγκιά» τον οδήγησαν στο να στραγγαλίσει την όμορφη Κική την ώρα που κοιμόταν, να θάψει το πτώμα της και να παίζει τον ανήσυχο φίλο…

Αναπαράσταση του εγκλήματος

Στις 24/11/2005 το πρωί της Τετάρτης έγινε η  αναπαράσταση του εγκλήματος έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία εκπροσώπων της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και του ιατροδικαστή. Οι αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό γύρω από το σπίτι του δράστη για να συγκρατήσουν τους συγγενείς και φίλους της κοπέλας.

Ο Μουρατίδης εμφανίστηκε φορώντας κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ αμέσως μετά την αναπαράσταση, οδηγήθηκε στις φυλακές.

Επί τρεις ώρες, ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης, ο δράστης της δολοφονίας της 20χρονης φίλης του, Κικής Κούσογλου, περιέγραφε πώς στραγγάλισε την άτυχη κοπέλα, τον περασμένο Απρίλιο, μέσα στο σπίτι του.

Στο εδώλιο

Στις 15/11/2006 στέκεται ενώπιον του δικαστηρίου ο 24χρονος Δάνος Μουρατίδης , κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 20χρονης Κικής Κούσογλου από τη Βέροια, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ο Μουρατίδης βαρύνεται με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και της περιύβρισης νεκρού και οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκεί από νωρίς, συγκεντρώθηκαν δεκάδες συγγενείς και φίλοι της 20χρονης κοπέλας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη και φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν ο 24χρονος κλήθηκε να περιγράψει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της μοιραίας νύχτας, όταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, δέχθηκε τηλεφώνημα από την 20χρονη, που του ζήτησε να βρεθούν στο σπίτι του προκειμένου να διακόψουν οριστικά τη σχέση τους.

Μαζί με τον Μουρατίδη κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 41χρονος ξάδελφος του Παναγιώτης Κανέλης, ο οποίος διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία και περιύβριση νεκρού, μιας και ήταν αυτός που βοήθησε τον Μουρατίδη να θάψει το πτώμα της άτυχης κοπέλας στην περιοχή του φράγματος «Ασωμάτων» του Αλιάκμονα.

Στο δικαστήριο ο Δάνος ήταν πάρα πολύ ψύχραιμος .

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του, ο κατηγορούμενος ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, χωρίς, όμως να μπορέσει να δώσει μια πειστική εξήγηση για το τι ήταν αυτό που τον ώθησε να προβεί στη συγκεκριμένη πράξη.

Με εντυπωσιακή ψυχραιμία και χωρίς να γυρίσει ούτε μια φορά πίσω το πρόσωπό του, στο πολυάριθμο ακροατήριο, περιέγραψε στην πρόεδρο του δικαστηρίου τη σχέση του με την Κική Κούσογλου. «Ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Ήμασταν πέντε χρόνια μαζί, σαν παντρεμένοι. Κάποιες φορές μαλώναμε χωρίζαμε για έναν μήνα, τρεις μέρες και τα ξαναβρίσκαμε», είπε.

«Είχαμε χωρίσει δυο βδομάδες πριν. Συζητούσαμε και πέρασε η ώρα. Εκείνη κοιμήθηκε, εγώ έβλεπα τηλεόραση», είπε. Όπως περιέγραψε, ακολούθως, άρχισε να ψάχνει το κινητό της κοπέλας και βρήκε έναν μήνυμα από κάποιο άλλο νεαρό, τον οποίο φέρεται ότι είχε γνωρίσει, συνάπτοντας σχέση μαζί του. Τότε την ξύπνησε και ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ τους. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο δράστης την άρπαξε από το λαιμό και τη στραγγάλισε.

«Αποφάσισα να την εξαφανίσω»

«Την τράβηξα πάνω μου. Δεν θυμάμαι αν φώναζε ή αν είπε κάτι. Όταν την άφησα δεν κουνιόταν. Έπιασα το σφυγμό της. Διαπίστωσα πως δεν αναπνέει. Εκείνη την ώρα τα έχασα. Πανικοβλήθηκα και αποφάσισα να την εξαφανίσω», είπε και πρόσθεσε πως ένιωθε σαν να πρωταγωνιστεί σε ταινία. «Όλα έγιναν μηχανικά» είπε «σαν να μην ήμουν εγώ».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου για το τι ήταν αυτό που τον έφερε στην κατάσταση της αιφνίδιας υπερδιέγερσης, όπως ισχυρίστηκε η υπεράσπιση, ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε να απαντήσει με σαφήνεια.

Πάντως το δικαστήριο δεν πείστηκε καθόλου από τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος κατά την τέλεση της πράξης βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής.
Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε την Τετάρτη το πρωί και μετά από τρεις μέρες ακροαματικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής με την ανακοίνωση των ποινών.

Όλες τις ημέρες της δίκης τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που υπέβαλαν σε έλεγχο όλους όσοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία.

Η απόφαση

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης

Σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης δύο ετών καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ο 24χρονος Δαμιανός (Δάνος) Μουρατίδης, για τη δολοφονία της 20χρονης φίλης του Κικής Κούσογλου, τον Απρίλιο του 2005, στη Βέροια.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (5 προς 2), ενώ την ενοχή του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας Γ.Κοσμίδης, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος κατά την τέλεση της εγκληματικής πράξης βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής. Ο Δ.Μουρατίδης αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού.
Μαζί του στο εδώλιο κάθισε, με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία και περιύβρισης νεκρού, ο 41 ετών ξάδελφος του δράστη, Παναγιώτης Κανέλλης, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με το δικαίωμα η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 2.000 ευρώ.

Δείτε το παρακάτω βίντεο


Έρευνα – επιμέλεια: Κ. Αποστολακίδης – Volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.