Λίμνη Μαυρούδας: Ένα ακόμη πρόβλημα που κληρονόμησε ο δήμος Βόλβης

λιμνη μαυρουδας«Παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός καθηγητής Τόμας Κρίσμαν την περίπτωση επανασύστασης της λίμνης Μαυρούδας του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης. Ο Αμερικανός ειδικός, επικεφαλής του Κέντρου Υγροτόπων της Φλόριντα των ΗΠΑ που έχει συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση εκατό και πλέον υγροτόπων σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε παλιότερα  στη Μαυρούδα για να δει από κοντά τα αποτελέσματα του σχεδίου αναγέννησης της λίμνης στο οποίο συμμετέχει από το 1999.

Ο λόγος όμως που ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα προχώρησε στον παραπάνω χαρακτηρισμό δεν σχετίζεται με τις μεθόδους και τα έργα που επιλέχθηκαν για την ανασυγκρότηση της λίμνης, αλλά επειδή για πρώτη φορά μια τέτοια προσπάθεια, όπως είπε, «δεν ξεκίνησε από την κεντρική εξουσία αλλά από την τοπική κοινωνία, η οποία αναζήτησε και βρήκε τον τρόπο η οικολογία να συμβάλλει στην οικονομία».

Τι λέει ο Αμερικανός ειδικός:

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβαλαν το αίτημα να ξαναδημιουργηθεί η λίμνη στον κάμπο τους σε μια προσπάθεια να μπει η περιοχή στους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης κι αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ο οικοτουρισμός να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και στο εισόδημά τους.

Η τότε δήμαρχος Αρέθουσας κ. Αννα Βασιλειάδου ζήτησε από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνόδευαν τον Αμερικανό ειδικό «την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του σχεδίου που έχει κατατεθεί, προκειμένου να αποκτήσει υποδομές η γύρω από τη λίμνη περιοχή (δρόμοι, πάρκα, παρατηρητήρια, εγκαταστάσεις αναψυχής κ.τλ.)».

Η λίμνη Μαυρούδα, λόγω του αυξημένου ποσοστού ελονοσίας στην ευρύτερη περιοχή αποξηράνθηκε το 1958, αλλά σήμερα είναι μία από τις τέσσερις στην Ελλάδα που αναγεννιούνται στο αρχικό τους επίκεντρο (οι υπόλοιπες τρεις είναι οι Καλλιπεύκη, Δράνα, Κάρλα).

Τα έργα για την επανασύσταση της λίμνης Μαυρούδας, σε 360 υψόμετρο, ξεκίνησαν το 1999 και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον έχουν διατεθεί 1,2 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλο που η ανασυγκρότησή της χαρακτηρίστηκε ένα «Πείραμα στην Ελληνική Φύση», ένα «πιλοτικό για την Ελλάδα έργο» η λίμνη έχει ήδη έκταση 1.200 στρεμμάτων, όσο προβλεπόταν από το σχέδιο, βάθος 3 μ. και την εικόνα που ανέμεναν οι ειδικοί το 2010, με νέους καλαμιώνες και εκατοντάδες φτερωτούς επισκέπτες.

Το όλο εγχείρημα, όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ Γιώργος Ζαλίδης, φαντάζει δυσκολότερο αν υπολογίσει κανείς ότι δεν έγινε παρέμβαση στις δικές της πηγές, καθώς αυτές καταλήγουν στη λίμνη Βόλβη και ως εκ τούτου θα επηρέαζαν το υδάτινο δυναμικό της Βόλβης. Η λίμνη της Μαυρούδας αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια από τα νερά του Βερτίσκου που καταλήγουν σ’ αυτή. Η φιλοσοφία της αναγέννησης κινήθηκε στη λογική, η Φύση να κάνει την δουλειά της κι ο άνθρωπος να έχει τη διαχείριση.

 ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ.




ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ……

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ TO ΔΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΑΣ

Μελέτη-εμπειρογνωμοσύνη για την εξέλιξη της αποκατάστασης του υγροτόπου Μαυρούδας

Αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης που εκπονήθηκε από το ΔΚΠ θα είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υλοποιημένων έργων στην περιοχή του υγροτόπου Μαυρούδας με βάση τη μελέτη αποκατάστασης του.

Η μελέτη-εμπειρογνωμοσύνη πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις:

  • Κατά τη Φάση Α προσδιορίστηκαν οι απαραίτητων ενέργειες για τον καθορισμό και τη διενέργεια εργασιών και μέτρων διαχείρισης για τη λειτουργία των θυροφραγμάτων , ώστε να λειτουργούν ως σημεία ελέγχου των υδάτων του υγροτόπου.
  • Κατά τη Φάση Β πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των υλοποιημένων έργων στην περιοχή μελέτης. Η αξιολόγηση αυτή αφορά στο βαθμό επίτευξης των στόχων για τους οποίους σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τα έργα και στο βαθμό αποκατάστασης και αναβάθμισης των προϋπαρχουσών υγροτοπικών λειτουργιών, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στη μελέτη αποκατάστασης του υγροτόπου Μαυρούδας. Επιπλέον προτάθηκαν νέες παρεμβάσεις και μέτρα αποκατάστασης, απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων αποκατάστασης.

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΛΙΜΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΑΣ  2015

ΑΣΤΟΧΙΑ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ  ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

ΤΟ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑ ΚΟΣΤΙΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΛΕΦΤΑ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ, ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΕΡΕΙΠΙΟ!

mavrovothess.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.