10 ερωτήσεις για την υπόθεση της Βόλβης

δικαστήριοΠοιους στον Δήμο Θεσσαλονίκης αφορά η δικογραφία και τι θα γίνει με το πρόστιμο των 62.5 εκ. Ευρώ

Οι 10 απαντήσεις για διαφωτίσουμε την υπόθεση:

1. Τι αφορά το θέμα «Βόλβη»;

Αναθέσεις μελετών κτηματογράφησης την περίοδο 2000-2002, οι οποίες ήταν παράνομες, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και επειδή δεν ανακλήθηκαν εγκαίρως, από τις 27/11/2011 έχει επιβληθεί στη χώρα πρόστιμο 50.000 ευρώ για κάθε μέρα, που δεν γίνονται οι ανακλήσεις. Συνολικά μέχρι τις 31/3/2015 είχαν παρέλθει 1.250 ημέρες και το πρόστιμο είχε φτάσει τα 62.550.000 ευρώ.

2. Αυτό σε ποιους δήμους έγινε;

Στους δήμους Αρέθουσας και Εγνατίας, που μετά τον Καλλικράτη εντάχθηκαν στον Δήμο Βόλβης, στον Δήμο Βασιλικών, που εντάχθηκε στον Δήμο Θέρμης και στον Δήμο Κασσανδρείας στη Χαλκιδική, που εντάχθηκε στον Δήμο Κασσάνδρας.

3. Πόσο κόστιζε αυτή η δουλειά;

Συνολικά οι αμοιβές για όλες οι μελέτες σε όλους τους δήμους, που ανατέθηκαν στον ίδιο μελετητή, ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ, μετά από τις επεκτάσεις του συμβατικού αντικειμένου. Το σύνολο των έξι συμβάσεων είχε αρχικό προϋπολογισμό 3.890.000 ευρώ για 9.404 στρέμματα, αλλά με τις συμπληρωματικές συμβάσεις ανήλθε στα 10.034.819 ευρώ για 25.123 στρέμματα. Αν κλείσει η υπόθεση, κατά τις εντολές της ΕΕ, θα υποχρεωθεί να επιστρέψει, αν όχι το σύνολο των χρημάτων, τουλάχιστον τα χρήματα των συμπληρωματικών συμβάσεων, δηλαδή 6.144.819 ευρώ.

4. Τι δουλειά έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αυτά;

Πολιτικά καμία! Από 1/1/2011 οι πολεοδομίες από τις νομαρχίες πέρασαν στους Δήμους και η πολεοδομία της πρωτεύουσας του νομού καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων που δεν έχουν πολεοδομία. Έτσι οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης καλύπτουν πολεοδομικά εννέα δήμους του νομού. Ανάμεσα σε αυτούς και του Δήμου Βόλβης. Κι έπρεπε να ανακαλέσουν τις εισηγήσεις των αναθέσεων των μελετών κτηματογράφησης. Τις αντίστοιχες πράξεις για τον Δήμο Κασσάνδρας έπρεπε να κάνει η πολεοδομία του Πολυγύρου. Ο Δήμος Θέρμης έχει δική του πολεοδομία.

5. Γιατί έπρεπε να ανακληθούν οι αναθέσεις από τις υπηρεσίες;

Διότι οι υπηρεσίες της τότε νομαρχίας είχαν εισηγηθεί το αντικείμενο της σύμβασης, το οποίο είχε κριθεί παράνομο και μαζί και την αμοιβή του μελετητή. Άρα, την ανάκληση έπρεπε να κάνουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες, που τώρα είχαν μεταφερθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

6. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τι έκανε;

Τον Ιούλιο του 2011 ο τότε προϊστάμενος της πολεοδομίας ανακάλεσε τις αναθέσεις στο υπηρεσιακό τους τμήμα. Όμως, παρενέβη η διοίκηση του Δήμου και υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν ανήκε στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι ανακλήσεις έπρεπε να γίνουν με άλλο τρόπο.

7. Υπήρχε άλλος τρόπος;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, άλλος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει να τρέχει το πρόστιμο δεν υπήρχε.

8. Συμμορφώθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης;

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Μετά από 33 μήνες άρνησης, ότι έχει την αρμοδιότητα, τον Μάρτιο 2014 ο Δήμαρχος υπέγραψε προσωπικά τις ανακλήσεις. Αλλά, επειδή η ανάκληση έπρεπε να γίνει από την υπηρεσία, η μεν απόφαση του δημάρχου ακυρώθηκε, η δε επίλυση του ζητήματος περιεπλάκη. Διότι, για να γίνει οτιδήποτε άλλο, πρέπει να ξεκαθαρίσει δικαστικά η ανάκληση Μπουτάρη. Ενώ το πρόστιμο τρέχει.

9. Ε, και τι έγινε; Θα πληρώσουμε το πρόστιμο ως χώρα και ως συνήθως δε θα γίνει τίποτε για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι….

Πιθανόν, αλλά υπάρχουν οι εξής δικαστικές διαδικασίες:

i) Κακουργηματικές ποινικές διώξεις για απιστία έχουν ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έρευνας, που διενεργείται για την ανάθεση των συγκεκριμένων συμβάσεων κτηματογράφησης. Φωτογραφίζονται υπάλληλοι, που είχαν εμπλακεί στην περίοδο, που το έργο ήταν στην πολεοδομία της τότε νομαρχίας.
ii) Δικογραφία για παράβαση καθήκοντος έχει ασκηθεί σε βάρος παραγόντων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με εντολή εισαγγελέα έχουν ενοποιηθεί όλες οι (πολλές) προηγούμενες δικογραφίες και το θέμα έχει ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή (εντολή ΕΓ43-14/4/2013), ενώ πρόσφατα δόθηκε εντολή να προσωποποιηθούν οι κατηγορίες.
iii) Μηνυτήρια αναφορά έχει κατατεθεί από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, (Α.Π. 33270/05.09.2014) για τη διερεύνηση της ύπαρξης ποινικών αδικημάτων.
iv) Έλεγχο στους Δήμους Θέρμης, Βόλβης, Κασσάνδρας, Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου κάνουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, κατόπιν εντολής του τότε Υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου (Α.Π. 33271/05-09-2014)
v) Στις 22 Απριλίου 2015 θα επανεκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης η προσφυγή του Δήμου Θέρμης, που ζητά από τον εργολάβο να επιστρέψει 2.140.425,04 ευρώ, που κατάσχεσε από τον λογαριασμό του Δήμου Θέρμης για την αμοιβή για τις συμπληρωματικές συμβάσεις στα Βασιλικά. Ο εργολάβος είχε κερδίσει την υπόθεση, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση και ζήτησε την επανεξέτασή της.

10. Ποιους παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης μπορεί να αφορά η δικογραφία;

Τουλάχιστον εννέα πρόσωπα. Υπηρεσιακά εμπλέκονται πέντε διευθυντικά στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών. Πολιτικά εμπλέκονται δύο δημοτικοί σύμβουλοι, με την ιδιότητα του αντιδημάρχου. Όλοι τους, στις επίμαχες πράξεις τους, επικαλούνται εντολές του Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος αναγνωρίζει, ότι έδωσε τις εντολές και επικαλείται γι’ αυτές:

α) Δύο γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας
β) Το αποτέλεσμα της έρευνας, που είχε αναθέσει σε ειδικό του σύμβουλο

Όμως, στο απολογητικό του υπόμνημα στον ανακριτή ζητά να απαλλαγεί, τουλάχιστον ο ίδιος, από όλες τις κατηγορίες. «Να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ως προς το πρόσωπο μου, τουλάχιστον», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό διάβασαν όσοι εκτέλεσαν τις εντολές και αισθάνθηκαν την απειλή.

Εντωμεταξύ ο Δήμαρχος Βόλβης απεφάσισε την Σύσταση ομάδας εργασίας για την υπόθεση αυτή.

komistes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.